Inför V75®: Nurmos firade på Nationaldagsgaloppen – högaktuell i Östersund

| 2023-06-07 09:42

På lördag har Timo Nurmos fyra högaktuella hästar med i V75® i Östersund.
På Sveriges Nationaldag besökte han Nationaldagsgaloppen på Gärdet för första gången – tillsammans med 55000 personer vilket var publikrekord.
– Jag säger inte att det var bättre än Elitloppet men det var heller inte sämre. Det var mycket trevligt och en härlig stämning, säger Nurmos.

Foto av Curre Nyman

Foto av Curre Nyman

I gassande solsken passade Nurmos på att fira Sveriges Nationaldag som så många andra, genom att besöka Nationaldagsgaloppen när Sverige firade 500 år.
Det var första gången som Solvalla-tränaren var på plats på Gärdet i Stockholm som i år besöktes av rekordpublik – 55 000 personer. Dessa fick njuta av galopptävlingar, hattparader och musikuppträdande av Linda Bengtzing samt mycket mera.
– Det här är otroligt bra reklam för hästsporten när det kommer så mycket folk. Jag är positivt överraskad och måste säga att det var ett väldigt fint arrangemang. Det var en härlig stämning runt banan där många hade picknick och trivdes, säger Timo.
Vad det till och med bättre än Elitloppet?
– Jag säger inte att det var bättre, men det var heller inte sämre. Det var väldigt trevligt allting.

”Fantastiskt fin i comebacken”
På lördag är Timo Nurmos högaktuell som tränare till fyra hästar i V75 som avgörs i Östersund. En av dessa är elitloppshästen Brother Bill som startar i Jämtlands Stora Pris med 600 000 kronor till vinnaren. När vi träffade Nurmos på Nationaldagsgaloppen delgav han senaste nytt om hästarna. Vi tar dem i tur och ordning där flera av dem är hårt betrodda på lördag.
– Isabelle Cash (V75-4) var fantastiskt fin i comebacken där hon var tvåa från dödens mot vinnaren som smög med bakom. Hon hade inte startat på länge eftersom hon var sjuk i fjol höstas och hade slem i sina lungor. Hon fick medicin i tre veckor och fick vila länge innan hon kunde börja träna igen. Jag tycker mycket om den här hästen som har både styrka och snabbhet, bra skalle, och en härlig gång. Det känns i träningen att hon har gått mycket framåt med loppet i kroppen och jag är väldigt nöjd med henne i jobben. Tråkigt läge med spår åtta bakom bilen men hon kommer att göra ett bra lopp. Barfota runt om och jänkarvagn igen, och eventuellt goggles som senast, säger Nurmos.
– 2 De Facto (V75-5) hamnade långt bak från början i lördags och fick sedan inte travet att flyta riktigt i kurvorna. Han sprang och slog på sig lite på sina bakknä i svängarna som är lite speciella i Eskilstuna och enligt kusken hade han krafter kvar. Hästen har aldrig gjort så tidigare och hann aldrig att bli trött, så därför provar igen redan nu på lördag. De krafterna som han gick i mål med hoppas jag kan vara till nytta nu istället. Allt har verkat normalt efteråt och han har fått ett fint läge och den långa distansen är inga problem. Vi ändrar ingenting och kör barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn igen.

Klarade inte övernattningen inför elitloppet
– 5 Brother Bill (V75-6)
 klarade på nytt inte av övernattningen inför elitloppet, även om det var lite bättre än förra året. Han trivs inte med att övernatta borta och blir alldeles för nervös och enligt skötaren så åt och drack han dåligt. Hästen trivs bäst när han får vara hemma i sin box och i sin hage och med ”Freddans” (skötaren Fredrica Sandberg) rutiner som han älskar. Jag tror inte att han sov många minuter och han var väldigt spänd och det fanns inga krafter kvar till loppet. Veterinären gick igenom hästen efteråt och hittade ingenting att anmärka på, varken när det gäller halsen, böjprov eller blodproven. Han verkar också helt normal i lugna jobb och vi provar igen. Nu blir det ingen övernattning borta utan han får sova hemma i sin box och så åker hästarna iväg tidigt lördag morgon. Jag hoppas att han har återhämtat sig och är lika bra som han var i årsdebuten. Jag tycker även att medeldistans är hans bästa distans och är allting normalt så duger han bra i sådana här lopp. Det blir inga ändringar utan barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn igen.
– 4 Hoboken Am (V75-7) var väldigt fin i årsdebuten senast där hon spurtade jättebra som tvåa. Hon hade för långt fram till ledaren och hann aldrig att bli riktigt trött så det fanns lite krafter kvar i mål. Normalt sett borde hon bara gå framåt när hon fick en genomkörare eftersom hon inte hade startat på länge. Hon har känts fin i jobben efteråt och har fått träna på istället när hon inte kom med i ett lopp i Stoeliten som jag hade anmält henne till under elitloppshelgen. Bra läge här bakom bilen och hon är snabb från början. Barfota runt om och öppet huvudlag igen, men nu blir det jänkarvagn när det är autostart, säger Timo Nurmos.
Vem tycker du är bästa chansen på V75?
– Det är svårt att säga, men jag tycker att alla fyra har lite chans.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »