Inför V75®: Nordström med två starka kort i Uppfödningslöpning

| 2023-11-21 09:17

Säg Svensk Uppfödningslöpning så vet man att Per Nordström är på hugget. Jägersrotränaren har hållit sig väl framme i vårt största tvååringslopp genom åren och har i år två chanser. – Båda känns fina och jag tror väl att de också ska vara ytterligare förbättrade från uttagningen.

De tvååriga talangerna hamnar i fokus när V75® den här lördagen avgörs på Jägersro.
Svensk Uppfödningslöpning är inte bara landets mest anrika unghästlopp, det är också det som är mest prestigefyllt för tvååringarna att vinna. Förstapriset uppgår till 1,6 miljoner kronor sedan samtliga finalister är premiechansade och därmed erhåller dubbla prispengarna.
En tränare som har lite som specialitet att röna stora framgångar med de yngsta talangerna är Per Nordström. Sedan 2012 har han fått segerdefilera tre gånger i loppet med hjälp av Denim Boko (2012), Revelation (2019) och Islay Mist Sisu (2020).
I år har Jägersrotränaren två bidrag i finalen. De möttes för övrigt senast i uttagningen, då var det 4 Monster Wine (V75-4) som besegrade stallkompisen 9 Västerbo Gute (V75-4) i upploppsstriden.
Den goda statistiken i Uppfödningslöpning kan hålla i sig.
– Ja, vi hoppas få fortsätta den. Vi har två fina hästar som båda gjorde sina bästa lopp hittills senast och det var i den snabbaste uttagningen också. Jag tycker inte det funnits några orosmoln på himlen efter det, båda känns fina och jag tror väl att de också ska vara ytterligare förbättrade, säger Per.

Stod över Svampen – siktat mot detta
Vi börjar genomgången med Monster Wine.
Googoo Gaagaa-sonen inledde faktiskt sin tävlingskarriär med tre raka andraplatser och var näst senast tvåa i finalen av Breeders Course. Men därefter blev det alltså seger.
– Monster Wine gjorde det ju bra redan som tvåa i Breeders Course. Sedan stod vi över Svampen, för jag ville inte gå ut och möta de bästa där också, vi har siktat på det här på hemmaplan. Så hästen fick en liten träningsperiod i stället och borde ha flyttat fram formen med loppet senast, för så hårt har vi ju inte tränat honom ännu.
Vad är det här för typ av häst, om du skulle beskriva honom?
– Han var ju så kallad klapphingst, ena testikeln satt långt uppe i ljumsken så därför blev han tidigt kastrerad och när de blir valacker så pass tidigt brukar hästarna bli snälla och fogliga och det är han. Jag tycker att han gjort allt rätt hittills, sprang på bra hästar direkt från början och nu verkar han ha blivit riktigt bra.
Det blev fjärdespåret i finalen nu och Gustav Johansson sitter åter vid tömmarna. Vad vill du se för lopp för dem här?
– Ja, det går inte att beställa på förhand, tyvärr... Men Gustav får köra helt på feeling när bilen släpper. De kommer vara med på noterna och känslan är väl att hästen är lite snabbare ut än medel i alla fall, samtidigt är han ingen blixt heller.

Fick en riktig ”lungöppnare” i uttagningen
Stall Nordströms andra kandidat är Västerbo Gute.
Hingsten inledde med två raka segrar innan han senast som bekant fick sträcka vapen mot Monster Wine.
– Båda fick fina lopp då, men jag tror det också berodde lite på att jag fick vara med i en tuff körning från början och det var hästens första start bakom bilen då, det gick 10,5 första 500 meterna och 12,5 de första 1000 och det märktes av lite mot slutet. Men nu har vi provat det, han har fått en riktig ”lungöppnare” och han borde ha tagit det på rätt sätt, det finns inget negativt att rapportera.
Det är lite spännande stam på Västerbo Gute. Pappa är franske Gotland, vars avkommor vi ännu inte sett så mycket av här i Sverige?
– Ja, det är första kullen för Gotland. En ”Ready Cash-are” som var tidigt talangfull men också var lite mildare till sättet, startsnabb och travsäker och jag tycker väl att Västerbo Gute är av ungefär samma skrot och korn.
Det blev niondespåret bakom bilen nu i finalen. Hur tänker du kring det?
– Det är väl nummer två (Oriana Boko reds.anm.) som jag gärna vill sätta mig i rygg på från början, så får han nog ett fint lopp där bakom samtidigt som vi hoppas på att de andra håller uppe tempot lite. När det var min tur att välja spår för honom så var det sjunde, eller nionde som var ledigt och hade jag valt spår sju hade vi nog fått bränna för mycket krut från början. Jag tyckte detta var bättre och han har ju tränat bra i ryggar hela tiden.
Dina hästar gick de snabbaste tiderna i uttagningarna. Vad tror du de kan prestera på lördag?
– Vi kan nog kapa några tiondelar till, det tror jag. Nedåt 1.13 blankt och om det är riktigt fina förhållanden kanske någon tiondel under det till och med.
Avslutningsvis då: känner nu att någon ur duon är lite extra het inför finalen?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag är som sagt väldigt nöjd med båda så det blir nog väldigt mycket dagsform och löpningsförloppet som fäller avgörandet, avslutar Per Nordström.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »