Inför V75®: Snö och kyla – ingen hake för Kinky Boots

| 2023-12-01 09:21

Två raka segrar på V75® och i jakt på sin tredje. Kinky Boots är i sitt livs form. Och skulle det bli mer snö, vinterväderlek och temperaturen sjunka, så trivs valacken ännu bättre. – Det är väl nästan så att jag hoppas på att det ska komma mer snö och kyla, så att man måste använda broddar i skorna, säger tränaren.

Om man letar hästar i toppform inför lördagens V75® på Solvalla, lär 11 Kinky Boots (V75-4) hamna högt på listan.
Sjuåringen från Troels Andersens stall har en häftig resultatrad. På hästens fem senaste starter har det blivit fyra segrar och i de två senaste har det blivit guld just på V75, i två raka försök till Bronsdivisionen. Denna lördag är det i stället stayerloppet Hästägarkannan som står på menyn.
– Han känns fortsatt väldigt fin efter loppet senast, har tränat på stark efter det och känns fin, pigg och glad. Han kommer nog vara lika bra nu, säger Troels och fortsätter om den tunga avslutningen som genererade seger senast:
– Ja, och det var väl nästan så att man skulle behövt broddar även då på den banan. Men de andra hästarna hade också bekymmer med underlaget den dagen, så det gick vägen och vi vann också på en bra tid.
Var det rent av hans bästa insats hittills?
– Han har gjort ett par stronga insatser under året, men det var i alla fall en av de bättre.

Känner sig inte bekväm med voltstart
Att Kinky Boots trivs över längre distanser är dokumenterat, men i lördagens uppgift är det extra långt att springa. Valacken står med 60 meters tillägg över grunddistansen 3140 meter. Förutsättningar som hästen ännu inte vunnit över.
– Nej, han har inte vunnit för mig över 3140 meter tidigare, vi har provat några gånger men då har det inte gått vägen. Men som jag sagt till andra som frågat: prio ett för mig är att vi ska komma iväg från början, därefter hoppas vi på att det blir lite tempo och körning och då kommer han nog till slut.
Så det är lite bekymmersamt med voltstart för den här hästen?
– Jag har en väldig respekt för det, så kan man säga och jag tycker det känns rätt för spelarna att veta att jag verkligen inte känner mig bekväm med voltstart för honom, det är bäst att vara ärlig. Men näst senast skötte han det väldigt bra i volten och jag tycker att hästen betedde sig helt annorlunda då; han gick iväg utan några problem och det har han inte gjort förr. Jag hoppas att han är lika positivt inställd till det nu.

Efter testet: Hoppas på broddar i skorna
När Kinky Boots vann på Bergsåker senast var vädret inte direkt gästvänligt.
Snön yrde i Sundsvall och banans beskaffenhet var kanske inte helt hundra tillfredställande. Tittar man på hur vintern tagit Stockholmstrakten med storm den senaste veckan talar mycket för att även Solvallas underlag kan bli krävande på lördag. Det kan ge Kinky Boots trumf på hand.
– Nu har han tränat med broddar här hemma och efter det så är det väl nästan att jag hoppas på att det ska komma mer snö och kyla, så att man måste använda broddar i skorna. Jag hade faktiskt inte trott att han skulle funka så bra med det som han gjort, han har känts väldigt positiv i träning. Mot alla odds är jag inne på att han faktiskt funkar bättre med det, säger Gävletränaren.
Det måste vara en bra möjlighet till tredje raka på V75 därmed?
– Om det är en jättebra möjlighet, det vet jag inte, men jag vet att jag har en väldigt bra häst. Samtidigt möter vi många andra som är bra och det här är kanske tuffaste loppet för honom i år, men vi hoppas i alla fall att vi kan vara med där framme bland de tre.
Förresten. Du kör också 6 Myrsjös Timeout (V75-1) åt Liselotte Olsson i Klass 1-försöket. Vad kan du säga om den uppsittningen?
– Ja, jag var med i samma lopp som den hästen senast och vi vann. Myrsjös Timeout var trea då men tittar man på det loppet så var det en kanoninsats som hästen gjorde. Jag tycker att han var otroligt bra då och det är den här typen av häst som gärna behöver något lopp i kroppen. Jag tror även att han gillar om banan blir lite hård, jag tror den hästen kan vara gynnad av det gentemot de som kanske kommer söderifrån, så gör man ett system så kan man nog plocka med honom. Han är värd en liten varning.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »