Inför V86® (dubbeljackpot): Upp till bevis för pappas pojke

| 2024-02-21 09:20

Tävlingsdebut i november som fyraåring. Obesegrad efter tre starter. På onsdagen väntar elddopet på V86 – som lockar med dubbeljackpot och 19 miljoner kronor i åttarättspotten. - Han har väldigt mycket gemensamt med sin pappa och talangen har alltid funnits där, säger Morten Waage om sitt nya stjärnämne Spike M.M.

Pappa Beanie M.M. sprang världsrekord över medeldistans och tjänade över tio miljoner kronor.
Nu har Morten Waage fått fram sin arvtagare.
Åtminstone till utseendet.
Att Spike M.M. har stora likheter med sin far går inte att ta miste på när hästen tar sig fram på banan.
Och vansläktas gör han verkligen inte.
Trots att det dröjde till sent på fyraåringssäsongen innan hästen ens kom till start.
- Som tvååring var han lika talangfull som Beanie. Jag kvalade honom i redan i september, och jag tror inte att jag kvalat någon häst som tvååring överhuvudtaget tidigare. Han joggade 1.15 sista varvet. Inför det hade han gått ett jobb ihop med (sin fem år äldre storebror) Maximus M.M. som hade en halv miljon på sig, och Maximus var chanslös att hänga med. Men med facit i hand kanske det blev för tufft, konstaterade Morten Waage som väntade över två år med att ta ut sin häst på tävlingsbanan igen, i ett nytt kval på Solvalla i oktober.
- Hästen fick en stressfraktur i en kota. Det tar bara tre månader att läka ut, men sedan strulade det fram och tillbaka. Vi lät honom vila sju månader efter det, ställde av honom helt och hållet. Men när jag började träna honom igen så var han inte lika fin. Han fick muskelproblem, började härja i hagen där han åkte på ett par smällar. Jag hade faktiskt gett upp och pratat med några tjejer som fick Maximus som ridhäst. Men min sambo och de övriga ägarna ville gärna ge honom en chans till och det är jag väldigt glad för idag, berättar Morten Waage.

Danspjuck och spetsladdning
För sedan Spike M.M. väl blev mogen att börja tävla så har han gjort allting rätt.
Hästen kommer till start till V86-8 med tre segrar på lika många starter, senast efter ett två månader långt tävlingsuppehåll.
- Han var inte som allra bäst i sista starten i fjol, samtidigt som jag inte tror att lång distans är hans melodi. Då bestämde vi oss för att vänta lite till. Vi har haft tålamod med honom och kommer fortsätta att ha det. Han var fin i årsdebuten och har känts fin i backjobben efteråt så jag räknar med att han gått framåt och är ännu bättre nu.
Håller du med om att han är lik sin far?
- Ja, verkligen. Och han blir bara mer och mer lik. Skillnaden är att den här är lite större, han är 1.70 hög. I övrigt påminner han väldigt mycket om Beanie, till utseende och till temperament. Men även till talangen och hjärta/lungor.
Kan han bli lika bra?
- Det går inte att tro. Han borde kunna klättra en bit i klasserna, absolut. Men blir han en tiondel så bra och tjänar en miljon är vi glada.
Du har bara två hästar på träningslistan och har tävlat väldigt sparsamt de senaste åren, hur roligt är det att ha fått fram den här hästen?
- Det är otroligt kul. Speciellt att han är efter Beanie, det gör verkligen att det känns lite extra.
Vad gör Beanie M.M. idag?
- Han står här på gården. Han är lika vild och galen i hagen som han alltid varit, trots att han är 21 år nu. Han mår jättebra.
Verkar han som avelshingst fortfarande?
- Nej, vi pensionerade honom för några år sedan. Han fick nästan inga ston och då blir det ingen ekonomi om man ska annonsera och vara med i hingstkatalogen.
Kan ni inte använda honom för egen uppfödning?
- Han är väldigt snäll så han skulle säkert klara att betäcka naturligt om vi provade. Men så roligt tror jag inte att vi ska ha det, berättar Morten Waage samtidigt som han skor om Spike M.M. inför onsdagens lopp.
- Nu blir det danspjucken på den här gången. Han har sprungit med brodd bak i alla sina starter, men som vädret är nu tror jag inte att det behövs den här gången. Tanken är att han ska gå med sommarskor, det blir första gången sedan kvalet som tvååring.
Ska du ändra något i övrigt?
- Nej, inte som planerat. Han har tävlat helt dövad med bomull och en fast huva. Det är tänkbart att vi tar bort lite ur öronen, men förmodligen inte. Jag avgör det efter hur han uppträder i värmningen. I övrigt blir det som tidigare öppet huvudlag.
Han har varit väldigt startsnabb och vunnit sina lopp från ledningen, är det taktiken nu också?
- Spåret är perfekt och Anders (Eriksson) kommer säkert att prova en bit. Sedan får han lägga upp taktiken själv, men det är klart att vi gärna kör i ledningen igen. Annars tror jag att han skulle fungera fint i ryggar också, han gjorde det i alla fall som tvååring, sedan dess har han inte fått prova.
Hur ser du på möjligheterna att ta fjärde raka segern?
- Motståndet är väldigt mycket tuffare nu än vad han stött på tidigare, så det blir ett riktigt test på var han står. Hästen är i fin författning för dagen och ska som sagt ha gått framåt av förra loppet, men det är inte säkert att det räcker här ändå. Även om han skulle förlora så vet vi att vi har en väldigt bra häst för framtiden. Men med det sagt så tycker jag att han måste vara ett tidigt streck för de som spelar, säger Morten Waage.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »