Inför V75® (jackpot): Djuse i central roll

| 2024-02-23 19:10

Nyckeltränaren inför V75®? Det kan mycket väl vara Mattias Djuse. Stallet selar ut fem hästar på Örebrotravet och ingen av dem kan räknas bort ur segerstriderna.

Vi bullar upp inför jackpot på V75®, cirka 55 miljoner kronor hägrar för en ensam vinnare den här lördagen.
En tränare vars hästar som nog säkert lär får flitigt med streck på sig är Mattias Djuses. Solvallatränaren sänder en femling till Örebro och det ser intressant ut på flera fronter.
En vinnarkandidat har stallet redan i eftermiddagens prolog. Femårige 1 Global Dependable (V75-1) har visat god utveckling under hösten och vintern.
– Ja, i första starterna som han vann gjorde han det mer på halvfart, men nu verkar polletten ha trillat ned, han har höjt sig ett snäpp de här senaste starterna, säger Mattias.
Valacken var senast med i Klass 2-finalen men hamnade för långt bak för att göra sig gällande.
Nu ser utgångsläget spännande ut – med innerspår i voltstart.
– Jag tycker han håller bra form. Han kom inte riktigt in i loppet senast så den insatsen behöver vi inte ta så hårt på. Hästen var ju väldigt fin gången innan och han känns pigg och fin i jobben så vi räknar med en bra insats. Läget blev bra här, han är snabb de första stegen, så det ser spännande ut. Han är bra nog att kunna leda det här hela vägen, det skulle jag tro, sedan gäller det att det inte blir alltför tufft det första varvet, får han bestämma en bit så har han chansen.

Båda studsar fram i jobben
I Silverdivisionen ställer Solvallastallet upp med två bidrag.
6 Global Classified (V75-6) blir en av favoriterna i loppet efter en toppinsats i finalen senast, där han höll hela vägen trots att han tvingats till en öppning nedåt 1.08 det första halvvarvet.
– Jag tycker han var väldigt bra redan i starten innan, som tvåa och han är väldigt startsnabb när man laddar iväg honom. Senast gick det ju väldigt fort de första 500 meterna och man trodde kanske att det skulle kännas långt fram, men hästen sträckte på sig och räckte hela vägen.
Stallkompisen 5 Run N’Cola (V75-6) var senast femma i samma lopp. Trots en inledning i fel gångart.
– Run N’Cola ser jättefin ut efter loppet senast och han har haft fin form hela vintern, så det borde väl snart vara hans tur att få lite stolpe in i loppen också. Han är ju rätt snabb ut, men inte lika snabb som Global Classified.
Är Run N’Cola som allra bäst när han får gå i spets?
– Han går nog från alla positioner på det sättet, men han vann ju en final för cirka ett och ett halvt år sedan från ledningen och gjorde det väldigt lätt då. Visst är det så att chanserna skulle öka om han håller upp ledningen, men normalt är han som sagt inte så snabb att han kan svara ut ”Classified”.
Känns ändå som att båda dina i loppet ska streckas?
– Båda hästarna känns riktigt fina, de studsar fram i jobben, så det går inte att gnälla på formen på någon av dem i alla fall. Run N’Cola är ju mindre spelad, så den känns kanske som ett roligt streck.

Känns som om det är på rätt väg
Djuse selar ut två hästar även i den avslutande Bronsdivisionen.
Vinstvane valacken 8 Winterburn (V75-7) hittas från spåret allra längst ut bakom vingen, medan 7 Wings Level (V75-7) har spåret precis innanför. Vem är egentligen den bästa chansen, om tränaren själv får bedöma?
– Det är väl lite fördel Winterburn ändå, om man måste välja. Han har visat att han tål att göra lite mer jobb under vägen. Sedan tror jag inte det är någon riktig toppform på honom ännu; han har gjort bra lopp under vintern men är inte ”topp-topp” ännu utan det hoppas vi ska komma nu när hästen får starta på lite mer regelbundet. Det känns som om vi är på rätt väg.
Det var debut med amerikansk vagn senast. Gav det ett stort plus?
– Magnus, som körde, var väldigt nöjd med hur han kändes senast så vi kör likadant igen, men hästen har varit fin hela tiden så jag vet inte om det höjt honom så jättemycket ändå.
Wings Level då, hur ser du på hans möjligheter?
– Wings Level är inte så jättesnabb ut och är lite beroende av att han hittar ned i en vettig position. Han skulle vara gynnad om det blir jämn fart på det hela, hästen är stark och han avslutar nog bra här om det blir lite fart på grejorna. Han har startat tätt förut och det har inte varit något minus, det fanns mycket krafter kvar i lördags och då vill vi testa igen.
Vilken är din allra bästa chans på V75 tycker du?
– Om man bara får välja en häst, så väljer jag Global Classified, säger Mattias Djuse.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »