V75®: Strålande återkomst av norske fartfantomen

| 2024-03-18 09:51

Världens snabbaste kallblod? Tangen Bork svarade för en glimrande årsdebut när han vände ut och in på fältet i snöstormen på Bjerke. - Det är inte många som följer honom på 300 meter, mös tränaren Öystein Tjomsland.

Att Tangen Bork besitter fartresurser långt utöver det vanliga har han visat genom hela karriären.
Ofta har det utnyttjats till att blåsa till ledningen och gå undan därifrån.
I comebacken på Bjerke fick hästen visa det i ett annat skede av loppet, när Tom Erik Solberg kastade loss på sista bortre långsidan och sköljde förbi fältet i ett makalöst speedryck.
- Han är otroligt snabb i benen och har en enorm toppfart. Det är inte många som följer honom på 300 meter. Förr i tiden var det något extra när kallbloden kunde speeda under 1.20, med honom är det plus minus 1.10.
Jag känner att han har vuxit under vintern, han har fått mycket tuff träning och tagit det bra, förklarade tränaren Öystein Tjomsland som själv fick nöja sig med andrapriset bakom favoriten Grislefaksen G.L. – som inte kunde försvara ledningen och gick rejält upploppet ner efter att ha backat sig ut.
- Han höll på att slå på en galopp från start, det var lite mer snö nere i förstaspår och han är så kraftfull i baksteget. Förutom det så var jag väldigt nöjd med honom. Han var lite trög när jag gick ut i tredjespår, men sedan avslutade han väldigt starkt. Det blir en otroligt spännande säsong för båda hästarna.
Men det var inte bara muntra miner efter vinsten. Stumne Fyr var hästen som satt utvändigt om ledaren när Tangen Bork kom farande och körande Ole Johan Östre svävade inte på målet över varför hans häst galopperade.
- Jag är förbannad på Tom Erik att han ska köra med så små marginaler och köra på mig i det läget. Han kom väldigt fort, men hade inte kommit förbi om han inte kört på höger framben, röt Östre medan Solberg svor sig fri:
- Jag måste se om loppet. Men jag anser inte att jag körde på honom, jag körde förbi när jag körde till tät.

Trippel för Hamre
Om Tjomsland är Norges kallblodskung så är Frode Hamre lika klar nummer ett med varmblod och tog emot gästerna med varma servetter tre gånger om.
Cool Trix spurtade förbi sina konkurrenter i tilltalande stil och ståtar nu med makalösa 14 raka segrar.
- Idag mötte han tuffa hästar och fick gå hela sista varvet i tredjespår. Jag är imponerad över hur han utvecklat sig. Jag har aldrig haft en häst med 14 raka segrar förut, sade Hamre om sexåringen – vars mor Cooler Schooner är världens snabbaste tvååring på tusenmetersbana – innan han svingade sig upp bakom nästa superstammade amerikanare i Wall of Moni som krossade motståndet den tunga vägen.
- Det är en fin häst, bra stammad och med en massa bra egenskaper som gör att han kan slå de här konkurrenterna från utsidan. Han är också väldigt fin att köra. Jag satt egentligen fint till i tredje ytter, men kände att chansen att vinna var att komma fram till ledarhästen eftersom jag tyckte att den var värst emot. Och jag visste att jag hade en häst som tålde det, fortsatte Hamre kring den nyligen avelsvärderade femåringen som har tidernas vinstrikaste travarsto Moni Maker som mormor.
När sedan Norges bästa häst Stoletheshow enligt ritningarna spårade hem Gunnar Eggens Ärelopp var Hamres hattrick komplett.
- Han är otrolig, går varje säsong, håller sig på gott humör och är så fin. Det är en kul häst, reglerbar och fin, brukar aldrig onödiga krafter, fortsatte Hamre om nioåringen som närmar sig tolv miljoner kronor insprunget.
Att han åter blir Norges representant i Elitloppet sista helgen i maj verkar däremot inte självklart, trots finalplatsen i fjol.
- Jag tror att det blir väldigt hög nivå på Elitloppet i år, jag vet inte om vi är bra nog, men det finns många andra fina lopp att köra i.

Påfyllt till multijackpoten
Favoritseger blev det även i inledningen där Åsbjörn Tengsareid och Jens Kristian Brenne-tränade Max Eagle F.T. visade sig klart bäst i stayerloppet över tre varv.
Desto mindre väntad var nästa vinnare.
Wakey Wicky var överlägset minst spelad i V75-2, men brydde sig inte om det när hon skuggade ledande Patricia Bo och tog sig förbi i sista stegen.
- Jag är verkligen överraskad. Det löste sig helt perfekt. Det var första gången hästen tävlade i amerikansk sulky, men jag trodde kanske inte att vi skulle få så stor effekt. Det var länge sedan jag vann med en så stor skräll. Banan är krävande, för vissa passar det och för andra inte, förklarade Malmin vars häst betalade 95 gånger pengarna på vinnarspelet och rensade bort mer än 98 procent av de återstående systemen.
Malmin fick ytterligare en chans att demonstrera sin säregna stil i jänkarvagnen då han hukade sig bakom Kashmina B.R. och satte punkt med omgångens fjärde favoritseger.
Det innebar hemmakross 7-0 till Norge mot gästerna och att utdelningen för sju rätt stannade vid 96 545 kronor. Femrättspotten flyttas vidare till V75 på Romme 31 mars och en multijackpot som ser ut att bli något alldeles extra med minst 95 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »