Drömmötet blir av – Francesco Zet klar för Elitloppet

| 2024-03-18 10:06

Prix d’Amérique-vinnaren Idao de Tillard kommer att få mothugg i Elitloppet. På lördagen bjöds Daniel Redéns världsstjärna Francesco Zet in till sprinterfesten sista söndagen i maj. – Det ska bli så jäkla kul att möta Frankrikes bästa häst på min hemmaplan – det måste ju bli en fight i publikens smak, säger Solvallatränaren.

Temperaturen inför Elitloppet närmar sig kokpunkten med bara två inbjudna hästar.
På lördagen gjorde Solvalla klart med den andre deltagaren i 2024 års upplaga av världens största sprinterlopp.
Solvallatränaren Daniel Redén hade länge tänkt att hans stjärna Francesco Zet enbart skulle matchas för Åby World Grand Prix i början av augusti – men ändrade sig.
När Idao de Tillard blev den första hästen att ta plats i Elitloppet kände Daniel Redén att han ville vara med i leken. Det har talats om att tränaren Thierry Duvaldestin har världens bästa häst i Prix d’Amérique-vinnaren och Redén gillar konkurrensen.
– När det meddelades att Idao de Tillard ska komma blev jag så jäkla sugen. Då tänkte jag om, säger Redén vars ursprungsplan med Francesco Zet var att helt gå för Åbys lopp över tre kilometer med sex miljoner kronor till vinnaren.
Nu blir det hetluften direkt i Elitloppet.
– Jag hade planerat att bara starta på Åby och att inte vara med i Elitloppet. Nu känns det så jäkla roligt att ha bestämt sig för det här. Det är Frankrikes bästa häst, många säger världen bästa häst. Och då vill jag verkligen visa vad min kompis går för. Jag vill vara med enbart för att möta honom sa Daniel Redén när han intervjuades direkt i TV4 under lördagseftermiddagen.

Ståtar med 17 raka segrar
Francesco Zet vann Svenskt Travkriterium, Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders’ Crown som tre- och fyraåring och har bara förlorat två gånger på karriärens 23 starter.
I skrivande stund ståtar stjärnan med 17 raka segrar.
I fjol lät Daniel Redén hästen stå över Elitloppet med hänvisning till att det var för tidigt att ge sig in i hetluften så tidigt under säsongen som femåring.
Nu har stjärnan inte synts till på travbanorna sedan i mitten av augusti då han vann Margareta Wallenius-Klebergs Pokal, loppet som tidigare gick under namnet Jubileumspokalen.
– Francesco har inte mött eliten så mycket men han har ju visat andra egenskaper. Det kommer många fler väldigt bra hästar i år men just mötet med Idao de Tillard kommer att bli något extra för publiken. Jag tror att det blir ett av de bästa Elitloppen som har körts, säger Daniel Redén.

”Kommer gå fort att hitta form”
Ingen start sedan i augusti för det blågula hoppet som ägnat sig år avelsarbete i vinter och varvat med underhållande träning.
– Frågar du Francesco själv så tror han väl inte att han behöver något lopp innan Elitloppet. Men vi får se hur vi lägger upp det. Han håller på att träna av sig vintermagen nu. När banorna satt sig och det börjar bli lite sommarförhållanden går det ganska fort för Francesco att hitta form. Det här ska bli så jäkla roligt, säger Solvallatränaren Redén.
Just nu är Idao de Tillard favorit till segern i Elitloppet. I förhandsoddsen på ATG stod fransmannen i 3.00 i odds som vinnare under lördagsmorgonen. Oddset på Francesco Zet som vinnare av Elitloppet var 4,75.
Mikael Wikner, Kanal 75

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »