Stjärnkollen: Lulius Boko

| 2024-03-22 12:05

Snart börjar allvaret.  Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.  Men hur är statusen på landets elithästar?  I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2024. Dagens stjärna: Lulius Boko.

Fakta:
Lulius Boko, hingst 6 år
Starter: 11
Segrar: 9
Rekord: 1.11,5ak
Intjänat: 2 610 000 kronor 
Hemmabana: Solvalla
Presentation: Är en segermaskin som inledde karriären med åtta raka och var efter försökssegern till Svenskt Travderby obesegrad när han i finalen fick vidkännas sin första förlust, då som tapper tvåa bakom Francesco Zet.
I mitten av december förra året gjorde han comeback efter en lång skadeperiod där han var borta i över ett år från tävlingsbanan. Efter en andraplats i comebacken vann han sedan i Gulddivisionen i Kalmar i mitten av januari i år, trots en tuff resa via tredjespår fram utvändigt om ledaren.

Tränaren Timo Nurmos svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han känns väldigt fin och har tränat på sedan starten i januari. Vi vaccinerade många hästar för tre veckor sedan och passade på när det var dåliga banor och sämre träningsförhållanden just då. Så då blev även han vaccinerad och fick ta det lugnt en vecka men sedan har han jobbat på för fullt i backen igen. Jag är mycket nöjd med hur hästen känns och han är fräsch och fin.
När startar han nästa gång?
– Han är startklar sedan en tid tillbaka och jag håller på och kollar efter lopp åt honom. Han kommer att starta inom kort men jag har inte bestämt ännu var det blir.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Det är klart man har stora förhoppningar på en häst som har vunnit alla lopp och varit tvåa i de andra starterna. Han torskade Derbyt mot en väldigt bra häst och fick sedan en hovbensfraktur efteråt. Han var borta länge och i comebacken bestämde vi att köra snällt från ett dåligt läge. Sedan var han jättefin i Kalmar när han vann trots ett jättetufft lopp. Det är en fantastisk individ som har alla egenskaper som en topphäst ska ha. Han är inte bara startsnabb och speedig, han är även väldigt stark och oöm för positioner, vilket han visade om inte annat senast han startade.
– Hästen får visa själv om han kan vara med i de stora loppen och vi har fått en förfrågan från Finland om Finlandia-Ajo. Det kan vara ett av målen men vi får se. Först måste hästen visa själv att han har form för att vara med mot dom bästa, säger Timo Nurmos.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »