V75®: Phoenix Photo guldvinnare på Solvalla

| 2024-03-25 10:13

Årets snabbaste vinnare. Dött lopp. Och mängder av topprestationer. Årets andra STL-finaler bjöd på det mesta.

Solvalla bjöd på högklassiga tävlingar med STL-finaler och publiken fick se en parad av travsport av bästa märke.
Dagens största prischeck delades ut i STL Gulddivisionens final (V75-3) där High On Pepper var storfavorit efter åtta raka segrar. Men från positionen utvändigt ledaren var både han och övriga utan chans mot Phoenix Photo som dominerade varje meter från ledningen.
Björn Goop lyckades svara upp startraketen Click Bait i startrusningen och kom ganska enkelt till ledningen även om det krävdes 1.08,7 första halvvarvet. Väl i spets såg tioårige Phoenix Photo otroligt löpsugen ut och han lämnade både High On Pepper och övriga 300 meter kvar och vann mycket enkelt. Triumfen var värd 500 000 kronor och segertiden blev 1.11,1 över distansen 2 140 meter, autostart.
Tränaren Svante Ericsson var förstås både stolt och glad efter storsegern.
- Ja, herregud, det var jobbigt när jag fick den feelingen inför dagen. Det kändes som att om vi skulle vinna så var det i dag, sa Svante Ericsson som hade ryckt skorna på sin stjärna till lördagens start.
- Han är tio år och bara fortsätter leverera, gång på gång på gång… Men han har inte gjort så många startar och han kom i gång sent.
Även Björn Goop var imponerad av Phoenix Photo.
- Han var jättefin, det kändes i provstarten också.

Snabbast i år
Det gick undan i STL Stoeliten (V75-1) och med varvtider som 1.08,2 första 500 och 1.09,4 första varvet var det Betting Pacer som var starkast över upploppet efter att hon serverats en ryggresa fram till upploppet av sin tränare Björn Goop. Segertiden blev 1.09,8 över 1 640 meter autostart, årets snabbaste vinnartid på svenska travbanor!
Favoriten Bicc's Tobee kom inte till ledningen i STL Klass II-finalen (V75-2) men från andra utvändigt bjöds han draghjälp ända tills upploppet och kunde avgöra i pigg stil. Mats E Djuse satt i segersulkyn och tränar gör Maria Törnqvist vars hästar vunnit var tredje start så här långt i år.
- Det blev inte som planerat, men det löste sig ändå, konstaterade Åbytränaren.

Dött lopp efter härlig duell
I STL Silverdivisionens final (V75-5) var det stenhårt i mål mellan Danao Degli Dei och Combat Fighter.
- Det är skillnad att ha blommor hemma eller inte. Jag hoppas på delad seger. Vi kan dela på buketten, det är okej för mig, funderade Erik Adielsson i väntan på målfotot.
Och Erik Adielsson som körde Combat Fighter fick som han ville.
Även Alessandro Gocciadoro var nöjd med delad seger.
- Ja, jag är glad. Jag hade press på mig efter fyra raka segrar då jag inte kört honom sedan vi flyttade hästen till Adrian Kolgjini, sa italienaren.
Danao Degli Dei var pigg i ledningen och när Anders Svanstedt-tränade Combat Fighter fick luckan blev det en duell och stenhårt i mål.
- Danao Degli Dei blev lite trött sista 100. Han blev pigg i första svängen och lägger mycket energi, kommenterade Alessandro Gocciadoro som numera har sin svenska filial Stig H Johanssons anläggning Stora Alby.
Danao Degli Dei tränas dock av Adrian Kolgjini som kunde räkna in ytterligare en dagsseger på V75.
Dante Kolgjini har ambitioner som kusk och talangen tar steg hela tiden. I finalen av STL Diamanstoet (V75-4) fick han bra fart på Xia Lloyd och avgjorde i princip loppet i starten då han tog sig förbi spetsfavoriten I Love Faux Depart.
Väl i spets fick Xia Lloyd stallkamraten Bold Face utvändigt om sig, loppet låst och tempot långt.
- Jag är förvånad av utvecklingen för denna märren, nu får vi kanske spänna bågen, sa Dante Kolgjini och nämnde både Derbystoet och Stosprintern som tänkbara framtida mål.

Winterburn imponerade på topptid
Angelica Jonsson-tränade Pwojtech Vrijthout dominerade finalen av STL Klass I (V75-6) i ledningen tillsammans med Carl Johan Jepson. Det såg länge ut som att det skulle bli en överlägsen seger, men favoriten Mellby Jail hittade krafter sista biten och närmade sig sista biten utan att riktigt kunna hota.
STL Bronsdivisionens final (V75-7) häll som övriga lopp på lördagen på Solvalla väldigt hög klass och Winterburn fixade årets första seger på V75 för stjärnkusken Örjan Kihlström.
Winterburn gjorde allt jobb själv utvändigt ledaren och vann på utmärkta 1.11,4 över 2 140 meter autostart.
- I dag visade han hur bra han är. Det är en ruggig häst, sa tränaren Mattias Djuse efter 12:e segern på 17 starter.

Fyra Margareta-lopp
Utanför V75 avgjordes fyra lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie med 300 000 kronor till vinnarna.
Alessandro Gocciadoro inledde med spetsseger i klassen för treåriga ston där Unica S.L.M. fortsatt är obesegrad efter tre starter i karriären. Alessandro Gocciadoro vann även klassen för de fyraåriga hingstar/valacker och Killiam Fromentro var bäst från ledningen även om han stumnade till lite över upploppet i sin ensamhet.
I klassen för treåriga hingstar/valacker var Omerta Boko starkast från utvändigt ledaren. Tränaren Michel F Rothengatter satt i segersulkyn.
Loke Sancy Diamond blev svaret i klassen för fyraåriga ston och hon är därmed obesegrad efter tre starter i regi Ulf Stenströmer. Stefan Persson körde tidigt till ledningen och vinnaren kämpade berömvärt över upploppet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »