Inför V75® (långfredagen): ”Jag vet faktiskt inte hur bra han är”

| 2024-03-28 16:08

Publikfavoriten A Fair Day avslutade fjolåret med fem raka segrar. På fredag gör han årsdebut och går rätt ut i hetluften i ett tufft STL-lopp. - Han känns fantastiskt fin och visst måste jag tro på honom, säger kusken Oscar Ginman.

Ett givet vårtecken för travet är påskhelgen och Springa Race med V75® fyra dagar i rad som avslutas på söndag med en superjackpot med 100 miljoner kronor i potten. Även sportsligt är det mycket att se fram emot. Många av landets bästa hästar visar upp sig igen efter tävlingsuppehåll och månader av träning. På långfredagen är det V75 på Färjestad som traditionsenligt har fått ihop flera riktigt bra lopp med Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal som russinet i kakan. Sju hästar jagar förstapriset på 300 000 kronor och evig ära, flera gör årets första start.
En av dom är Kalmarhästen A Fair Day, tränad av Elisabeth Almheden, som avslutade fjolåret med fem raka segrar. Han vann bland annat finalen i Breeders’ Crown med 1,6 miljoner i förstapris och han har blivit lite av folkets häst.
- Det ska bli väldigt spännande och det här har jag sett fram emot ett tag, säger kusken Oscar Ginman.

Vass i jobb
För några veckor sedan fick A Fair Day känna lite på de farter han kommer att behöva springa framöver och det löste han med bravur.
- Jag ville testa honom bakom bilen och körde samtidigt ett lite snabbare jobb. Han lekte sig runt på 1.13/2100 meter med gott om krafter kvar. Det är en fantastisk häst och han gör allt så enkelt. Han är född till att springa fort helt enkelt. Han känns väldigt fin efter det jobbet också.
Var det någon speciell orsak till varför du körde så fort?
- Vi ville ge honom en riktig genomkörare efter som vi hade detta lopp på fredag i åtanke. Jag har sett dom andra upplagorna och förutom att det alltid är tufft motstånd brukar det alltid gå väldigt fort. Det lär säkert krävas en 1.10-tid eller därunder för att vinna.
Hur fort tror du att A Fair Day kan springa?
- Jag vet inte, jag har inte känt botten i honom och vet faktiskt inte hur bra han är.
Han är väldigt startsnabb, hur tänker du taktiskt?
- Jag måste ladda från start, jag vet inte alls hur pass startsnabb den italienska hästen Diamond Troppo är, det jag har läst mig till är att han ska öppna fort, i alla fall i Italien.
Ändrar ni något i utrustning eller balans?
- Nej, vi kommer att köra exakt som vi gjorde förra året, barfota runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag.
Hur bedömer du segerchansen?
- Jag hoppas vi är med och gör upp om segern med ett vettigt lopp, skulle vi hamna utvändigt ledaren blir det tufft.
Många vill se A Fair Day i Elitloppet, är det något ni pratar om?
- Faktiskt inte, det är ett inbjudningslopp och inget vi kan påverka. Vi kommer inte att jaga en plats och starta i Gävle veckan innan till exempel. Om allt är bra med hästen efter fredagens lopp så siktar vi på Kjell P Dahlströms Minne på Mantorp 15 april. Sedan kan allt hända, detta är grundplanen i alla fall.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »