V75®: Segergest när Moni Viking vann Klosterskogen Grand Prix

| 2024-03-31 12:10

Han hade inte vunnit lopp sedan augusti 2022. På påskaftonen var han en vinnare igen. Moni Viking Stod i en klass för sig i det norska storloppet Klosterskogen Grand Prix.

Den tredje och näst sista omgången i V75® Spring Race avgjordes på 800-metersbanan Klosterskogen i norska Skien och russinet i kakan var Klosterskogen Grand Prix med strax över 170 000 kronor till vinnaren. Moni Viking och Stoletheshow delade på favoritskapet och inledningsvis blev det rejäl kubbning dessa två emellan. Den duellen vann Moni Viking och det skulle visa sig att loppet var avgjort när han tog över ledningen med Stoletheshow utvändigt om sig. Moni Viking släppte aldrig sina förföljare i farlig närhet och på upploppet kunde körande tränaren Björn Goop kosta på sig en rejäl segergest och ge sin hederhäst några välförtjänta klappar.
- Han har känts fin hela tiden men det klart, han har varit ute och mött de absolut bästa hästarna i världen. Han var glad att möta ett mer jämbördigt motstånd och han känns pigg trots åldern. Det är inte många hästar som har den härliga inställning som han har. Han har varit skadad och kommit tillbaka och har så fantastiskt härlig livsinställning och är alltid glad, sa Björn Goop, som tror att elvaåringen med elva miljoner kronor på vinstkontot kommer göra mer väsen av sig framöver.
- Han känns som sagt jättefin och har tränat bra. Jag tror inte att han är färdig på något sätt utan han kan nog tävla något år till på väldigt hög nivå.

Misstänkt stallkörning
I Habibs lopp spurtade Frode Hamres sto Bunny ner grabbarna på open stretch tillsammans med Tom Erik Solberg, men tyvärr var det inte den fina vinnaren det snackades om efter loppet. Snackisen var i stället Henry Rorgemoens styrning bakom loppets minst spelade häst Custom Chef. Trots att ekipaget hittade en fin position i tredje par invändigt styrde Henry Rorgemoen ut i andraspår och närmast överföll favoritspelade ledaren Frazze. Till synes en uppenbar stallkörning med syfte att bädda för stallets två andra hästar i loppet. Henry Rorgemoens fick uttala sig i ATG Live efter loppet och hans förklaring till att han gick ut i andraspår och sedan ivrigt drev sin häst för att pressa på ledaren, var att hans häst blev het. Måldomarna på Klosterskogen planerade att höra Henry Rorgemoen och därefter fatta beslut om huruvida hans agerande var stallkörning. Ett enkelt beslut enligt expertkommentatorn Elin Gustavsson i ATG Live-studion.
- Domarna hade aldrig släppt det här på svensk mark. Han kör inte för bästa placering för sin häst och det är det han ska göra, sa Gustavsson.
Custom Chef hade slut på krafter tidigt och kom i mål som sista häst långt bakom övriga. Henry Rorgemoens andra hästar, Kong du Palm och Joyeux du Cygne, slutade tvåa respektive sexa.

Segergester framför storpubliken
I Thai Tanics Minneslopp över 2 900 meter och med hästar utspridda på fyra volter var Retire Me Royal ensam på startvolten, och han lät aldrig de bakomvarande komma i kapp. Ole Johan Östre ökade succesivt tempot i ledningen och när skrällen var ett faktum kort före mållinjen kostade han på sig att bjuda storpubliken på en rejäl segergest.
- Helt fantastiskt! Det är väldigt trevlig att vinna under den här helgen och roligt för de nya ägarna, sa Ole Johan Östre.
En saftig segergest bjöd även Vemund Madsen Drolsum på när Aasmund Drolsum-tränade Kinge Svarten dundrade ifrån konkurrenterna från ledningen.
- Han har aldrig varit bättre. Jag får gåshud när jag kör honom, sa kusken Vemund Madsen Drolsum.
Det blev favoritseger även i omgångens andra kallblodslopp, Moe Odins Minneslopp, då Öystein Tjomslands stjärna Tangen Bork höll undan till knapp men säker seger från ledningen i händerna på Tom Erik Solberg. I och med segern är Tangen Bork garanterad en plats i Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen i maj.

120 miljoner kronor i potten
Charron
 stod pall för favoritskapet när han tillsammans med Magnus Teien Gundersen vann sin årsdebut från ledningen i imponerande stil.
- Det är en väldigt bra häst och han kan vara en derbyvinnare, sa fyraåringens tränare Geir Vegard Gundersens.
I det avslutande försöket i diamantstoet bärgade Urbina Southwind och Mats E Djuse karriärens första seger på V75 åt tränaren Viktor Flink Ideborn.
- Man jobbar med det här hela tiden och så lyckas…det går inte att beskriva. Hon är helt fantastisk! sa Flink Ideborn.
De som lyckades pricka in samtliga vinnare på V75 fick för det 9 948 kronor. Sex rätt gav 42 kronor och femrättspotten frös inne och läggs till söndagens superjackpot. Då är det final för V75 Spring Race på Romme och sjurättspotten lockar med hisnande 120 miljoner kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »