Inför GS75®: Gustav siktar högt med Boreas

| 2024-04-01 10:08

En lovande start på karriären men Gustav Johansson hoppas att Boreas ska få visa mer i år. Den spännande fyraåringen gör årsdebut när GS75® körs på hemmaplan under annandag påsk. – Han känns och fin och siktas mot Kungapokalen efter det här, säger tränaren.

Påsken är långtifrån över efter att V75® SpringRace kulminerat under påskdagen.
För även under annandagen bjuds fin sport när Halmstadtravet avgör Grand Slam 75® första dagen i april.
En tävlingsdag som banans färskaste proffstränare sett fram emot. Det är nämligen dags för 3 Boreas (GS75-5) att begå årsdebut. Fourth Dimension-sonen visade sig redan i fjol som treåring på styva linan, då i regi Dan Widegren och var bland annat finalist i kriteriet.
– Boreas känns fin och siktas mot Kungapokalen och ska få det här loppet innan det. Han fick det lite lugnt i december, men sedan har han tränat på hela tiden och allt har gått som planerat, säger Gustav inför måndagens årsdebut.
Det känns som en riktigt spännande häst inför den här säsongen?
– Det är det och han gick bra redan i fjol, men jag tycker ändå att han skulle ha kunnat lite bättre än vad han fick visa; han blev lite sjuk där ett tag och var inte helt på topp under alla loppen som han gjorde i höstas. Men som sagt, det är en fin häst, han är stor och rejäl och jag tycker väl inte att han blivit sämre av vinterträningen i alla fall, jag hoppas han ska få visa vad han kan i år.
Comebacken på annandag påsk sker i ett ”vanligt” lopp.
Boreas ställs dock mot äldre konkurrenter men fick ett för hästens startsnabbhet lämpligt tredjespår bakom bilen.
– Det är klart att det är några bra emot även här och han möter ju äldre konkurrenter, men han är så pass bra att han ska absolut räknas ändå. Hästen är rätt så snabb ut och vi får prova lite från start så får vi se.
Kvalen till Kungapokalen hägrar som sagt, men vad har du för planer framöver?
– Ja, vi siktar mot Kungapokalen och sedan är det väl Sprintermästaren i sommar som man siktar lite mot också. Samtidigt är det väl så att han själv får bestämma lite vad han vill göra framöver. Men ja, det är klart, Sprintermästaren är ett mål och även de andra stora loppen till hösten. Men det är också mycket som måste flyta för att det ska bli så.

Bra för klassen – känns på gång
Stall Johansson selar ut ytterligare en häst på GS75®.
Femårige valacken 5 Notos (GS75-6) gjorde senast första starten för året, galopperade men hämtade upp markförlusten på ett positivt vis för att knipa sista prisplatsen.
– Ja, han blev lite för laddad och slog ihop bakom bilen, men han gick bra efteråt, har tränat på bra efter det och känns fin. Nu rycker vi skorna på honom också för att försöka få honom lite piggare, jag tror det ska göra rätt så mycket för honom.
Även det här är väl en häst som kan öppna rätt så snabbt väl?
– Det är lite svårbedömt nu med tanke på hur han betedde sig senast och jag vill därför inte pressa hästen alltför hårt, men med det sagt så är han rätt så snabb iväg när han har en bra dag och han borde sitta bra på det härifrån. Jag tycker det är en bra häst för klassen, han känns lite på gång för dagen och är nog inte borta här om det klaffar.
Du är även ordinarie kusk bakom 7 Attitude Superb (GS75-7) som tränas av Peter H Sjöberg. Vad kan du berätta på den fronten?
– Han har inte start på ett tag, men det är en kapabel häst som gjorde flera bra lopp under förra säsongen. Nu kommer han ut igen och det är kanske så att han behöver något lopp i kroppen då det är en rätt så stor och tung häst. Spåret här blev väl heller inte optimalt, han är snabb men kanske inte så jättesnabb. Utan att jag har pratat med Peter så tror jag normalt han duger bra i klassen och skulle han ha toppform direkt så kan han nog räcka, men samtidigt är han lite svårbedömd inför den här starten, avslutar Gustav Johansson.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »