GS75®: Lugauers löfte och Tinters tuffingar

| 2024-04-08 09:08

En talang utöver det vanliga. Friendofthephantom är fortsatt obesegrad efter fyra starter. - En fantastiskt fin märr med otrolig kapacitet, berömde Conrad Lugauer sedan han kört ifrån konkurrenterna på Solvalla.

Fjärde raka segern i uppvisningsstil.
Conrad Lugauers jättelöfte Friendofthephantom gjorde ingen besviken när hon dundrade ifrån konkurrenterna på 1.15,3/2 140 meter som omgångens största favorit på Grand Slam 75.
- Hon är jättefin. Hon kom för ett år sedan och var jättefint tränad av Timo (Nurmos), väldigt bra förberedd. Vi kvalade henne och hon blev bara bättre och bättre. Men sedan hade hon en dålig höst, hon fick problem med en led och det var bara att vänta ut. Sedan har vi tränat upp henne igen och hon har utvecklats hela tiden, förklarade Lugauer orsaken till varför hästen var borta från tävlingsbanan i nio månader efter sina två imponerade segrar i somras.
Nystarten har nu gett två lika övertygande intryck och till skillnad från comebacken gav hon denna gång inte konkurrenterna något försprång genom att galoppera utan spårade från start till mål – i överlägsen stil med till synes gott om krafter i behåll.
- Nu har vi ett lyxproblem, hon är obesegrad i fyra starter och kan bara förlora. Hästen är extremt långstegad och de hästarna passar egentligen bättre med bilstart. Men hon är okomplicerad och skötte sig perfekt i dag, fortsatte Lugauer.
Det är svårt att inte dra paralleller till ett annat Lugauer-tränat sto som inledde karriären sent, men glänsande i fem raka segrar som fyraåring och sedan gick ut i Drottning Silvias Pokal. Där spöade hon kullsystrarna i försöket, men åkte på patrull i finalen mot världsstjärnan Joviality.
Den hästen heter Riverdale Z. och gör comeback på tävlingsbanan på tisdag. Samma matchningsplan tycks aktuell för Friendofthephanthom.
- Vi siktar mot Drottning Silvia-försöket nu. Hon har inte den hårdheten som behövs där ännu, men om vi vill vara med i Stochampiontatet eller derbyt längre fram på säsongen så måste vi skapa oss hårdhet, och det får vi av att möta bättre hästar, konstaterade Conrad Lugauer.

Dubbel för Tinter
Drottning av GS75 blev Sybille Tinter som selade ut två hästar och kunde vända hemåt obesegrad.
Det började med att Jorma Kontio krossade motståndet bakom tyske sexåringen Sartre, som nästan uteslutande ägnat sig åt galopp i hemlandet, men nu tagit sig runt banan två gånger i rad med full pott.
- Han är lite fransk i gången, men var mycket finare idag. Förra gången var det mycket närmare galopp, han var mycket bättre nu och vann med gott om krafter kvar, förklarade körande Jorma Kontio efter en styrkedemonstration som talade för att hästen kommer att vara svårstoppad i sin klass varje gång han håller sig på benen framöver.
En annan häst som sticker ut på banan är Hot Dansk Dynamite, som visade prov på sin makalösa segervilja då han hämtade upp ett till synes hopplöst underläge i slutsvängen och sluggade sig förbi ledande North Star Avi i sista stegen för Andreas Peterson.
- Vad bra mina hästar är! Jag trodde inte att han skulle vinna i sista sväng. Hur får han upp farten igen? Jag vet inte. Hästen är fantastisk och vilken inställning han har. Och jag känner mycket glädje för Sartre. Han har gått från strulplutt till mitt nästa segervapen. Det var jättekul idag, jublade Sybille Tinter.
GS75 betalade 3 990 kronor för sju rätt.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »