Trav-Sverige: Jörgen och Amanda lever drömmen

| 2024-04-11 09:19

ESKILSTUNA. De hittade varandra på Grosbois i Frankrike 2013. Två svenska travlärlingar med en gemensam dröm. I dag lever de drömmen på egna gården Himmelsända Lövnäs mellan Strängnäs och Eskilstuna.

Blå himmel och sol – det en av årets allra första riktiga vårdagar i Mälardalen när vi åker den sista halvkilometern på grusvägen som leder till familjen Eriksson-Hellström.
Vi parkerar bilen och möts av den efterlängtade vårvärmen.
Jackan blir kvar i bilen.
Det är full aktivitet på gården.
Hästar selas av efter en träningsrunda och leds till duschen.
Andra selas ut för dagens joggingtur tillsammans med en stolt delägare. Jan Eriksson går på Solvallas travskola och för första gången sitter han bakom delägde treåringen Great Advantage.
– Det gick hur bra som helst. Jag körde i rygg, säger han stolt efter premiärturen.

Team med stort T
Vi är på Himmelsända Lövnäs och först fram att hälsa välkommen är Amanda Hellström, därefter chefen, travtränaren Jörgen S Eriksson.
Eller chefen? Det märks att paret är ett Team med stort T.
– Det är Jörgen som är tränare men jag har ett litet finger med i spelet, säger Amanda och skrattar.
– Jag har mina passhästar, hjälper till. Vi bollar mycket, fortsätter hon.
För tio år sedan köpte de gården som i dag är en fantastisk travanläggning. Djupet i landskapet när man tittar runt och ser alla hagar imponerar.
På stallets hemsida hittar man fakta över gården:
Det finns fyra stallavdelningar samt ett tiotal utedrifter. Hästarna individanpassas om de ska stå på box eller på utedrift. I anslutning till stallen finns två skrittband som fungerar som ett bra komplement framförallt för att förebygga skador.
Det finns en backbana på 1 400 meter som djupharvas och vattnas ordentligt, den har ett rejält motlut den första delen för att sedan plana ut den sista delen. Här tränas det styrka och kondition med hjälp av pulsmätare för att maximera träningen.
2020 byggdes en 1000-meters rundbana för tempojobb samt enklare träning i form av jogging.
På innerplanen finns en bana som är byggd som en åtta (8) där unghästarna tidigt får lära sig att springa i kurvorna och bli smidiga.
För snabbjobb tar det bara en kvart till Sundbyholms travbana.
– Vi trivs som fisken. Läget är centralt, både till banor och till civilisation, säger Amanda.
Är ni stolta?
– Jättestolta, svarar Jörgen snabbt men blir samtidigt lite eftertänksam.
– Det är inget jag tänkt på, men när du ställer frågan… det är klart vi är stolta. När vi flyttade hem från Frankrike hade vi ingenting. Vi har gjort en ruggig resa egentligen när man tänker efter. Det finns även en resultat-baserad verklighet och jag har höga krav.

Vardagspussel
Himmelsända Lövnäs ligger lite gömt i skogen och inte helt enkelt att hitta till. I närområdet växer en av landets största logistikparker i högt tempo.
Högt tempo är det även hos Stall Jörgen S Eriksson.
2021 travade stallets hästar in drygt två miljoner kronor.
2022 mer än dubblades siffrorna till dryg 4,6 miljoner och i fjol var man snubblande nära att passera fem miljoner kronor inkört.

Samtidigt har även familjen växt. Sexårige Herman åker gärna med på trav och vill bli travkusk som pappa. På gårdsplanen visar han även att fotboll kan bli ett framtida intresse. Tvåårige Frans är mest fokuserad på traktorer. Han älskar att åka med i traktorn och preparera de olika banorna. I familjen ingår även katten Lou.
Att få ihop vardagspusslet i en verksamhet som alltid innebär tidiga morgnar, inte sällan sena kvällar med tävlingar – fullt upp däremellan med träning och ansvar för ett stall med 42 hästar, personal, sköta banor med mera – och samtidigt vara småbarnsföräldrar till två pigga killar imponerar.
– Jag åker inte lika mycket på trav nu när vi har pojkarna, det är klart jag drar ett lass här hemma. På dagarna är pojkarna på förskolan, de älskar vara på förskolan. Sedan när det behövs har vi bra stöd av både mina och Jörgens föräldrar. Det finns många som har det värre än vi, man får pussla och vi har bra personal, säger Amanda.
På tal om pussel, när vi gästar stallet är det tisdag och på kvällen ska Jörgen och Amanda flyga till Frankrike. På onsdagen startar Dollar Doc i Lyon med Jörgen i sulkyn.
– Mina föräldrar, som bor i Gävle, möter upp på Arlanda och tar hand om pojkarna tills på torsdag då vi kommer hem igen. Utan våra föräldrar hade det varit jobbigare, säger Amanda.
– Det är en ganska intensiv resa men samtidigt får vi lite egentid, säger paret.
Är ni bra på att hitta egentid?
- Alldeles för sällan, säger Amanda.
- Vad är det? säger Jörgen och ler.
Vad gör ni då, när det inte är trav?
- För att få ledigt måste man åka i väg. Vi åker gärna och åker skidor, gärna utför. Även tvååringen satte vi på skidor i vintras. Jag har en bror i Åre, säger Amanda.

Träffades i Frankrike
Amanda, 33, och Jörgen, 37, träffades 2013 när båda jobbade i Frankrike, på världsberömda träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.
– Jag jobbade åt Romain Derieux och Amanda jobbade hos Jarmo Niskanen, berättar Jörgen.
Totalt blev det 18 månader i Frankrike för Jörgen som inledde som ansvarig för Robert Berghs franska filial innan han var hos Romain Derieux. För Amanda blev det sju månader i Frankrike och även hon jobbade hos Romain Derieux en period.
Trots att paret trivdes i Frankrike fanns det en dragning hemåt – och att starta eget.
När de återvände till Sverige hade de inget klart.
Men de hade en dröm.
– Av en slump fick vi nys att det här stället fanns och skulle ut på försäljning. Hösten 2014 blev det budgivning och i mellandagarna flyttade vi in. Det var magiskt, säger Jörgen.
Och den magin lever fortfarande och när detta skrivs har stallet precis passerat en miljon kronor inkört i år.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »