V86®: En doft av Elitloppet i The Onions lopp

| 2024-04-18 09:27

Lite ringrostig i blott andra starten efter lång frånvaro bjöd den gamle elitloppsvinnaren upp till dans. I The Onions lopp på Solvalla på onsdagskvällen visade Don Fanucci Zet att han är tillbaka. – Det var inte meningen att jag skulle åka ifrån i sista sväng men han var så pigg att jag inte vill bråka och dra i honom för mycket, sa Örjan Kihlström efter den överlägsna segern på strålande 1.09,9 över 1640 meter.

Halva omgången i Stockholm och halva i Oslo. Sådana var förutsättningarna på onsdagen då Solvalla delade V86® med Bjerke i Norge.
En test inför Elitloppet har sprinteruppgörelsen The Onions lopp fungerat som under åren. Årets upplaga var inget undantag.
Daniel Redén och Örjan Kihlström vann Elitloppet 2021 med Don Fanucci Zet och i fjol ändade säsongen efter en galopp i ett av elitloppsförsöken.
Efter det har åttaåringen inte synts till på tävlingsbanorna.
Comebacken på Solvalla för några veckor sedan var plusbetonad och den gamle elitloppsvinnaren spelades till kvällens största favorit på V86, 79 procent.
Många ville vara med i starten men Kihlström såg till att dra nytta av sitt övertag med spåret innanför erkända startkanonerna Night Brodde och Click Bait. Storfavoriten fick dock verkligen sträcka på sig för att hålla Conrad Lugauer och Night Brodde ifrån sig och första halvvarvet gick efter 1.06,3!
Upp till varvningen kom Kihlström med en frisk häst på i underkant 1.10 och i den sista kurvan lämnade Don Fanucci Zet konkurrenterna och vann avstannande på strålande tiden 1.09,9 över 1640 meter.
– Det gick ju väldigt fort en bit i början och det fattas lite vad gäller starsnabbhet ännu i takt med formen. Men jag är supernöjd med allting. Han kändes verkligen jättebra, berömde kusken.
Nu vill många se Don Fanucci Zet i Elitloppet i maj. Återstår att se hur de närmaste veckorna artar sig.
– Man är ju alltid lite fundersam på om hästar ska kunna komma tillbaka efter skada. Men så som han kändes i dag vete fasicken om han inte kan bli lika bra som då han var som bäst, sa Kihlström, avdelningen stora ord av en försiktig general.

Melba Westwood i Vårfavoriten
Annars var det i stort unghästarnas kväll på Solvalla med bland annat årets dubbla upplagor av treåringarnas Vårfavoriten.
Hingstarna och valackerna lopp avgjordes utanför det stora spelet där Romulus Tooma var överlägsen och ledde hela vägen med Björn Goop i sulkyn, Diederik Meilink tränar hästen som var favoritspelad.
På V86 kördes Vårfavoriten för de treåriga stona, även det loppet med 200 000 kronor i förstapris.
Magnus A Djuse hade innerspåret med brorsan Mattias Melba Westwood och fick rygg på ledande favoriten Charma. Luckan kom på upploppet och Melba Westwood avgjorde enkelt.
– Hon har ju straffat ut sig ett par gånger och behöver bli lugnare. Men hänger bara det mentala med hoppas vi på en riktigt fin säsong, sa Mattias Djuse som tränar hästen.
Galopp i den första kurvan för betrodda Ballerina Girl.

Obsegrad hos Goop
Björn Goop och Esteban Bar vann vann onsdagens uttagning i Solvallaserien för hästar med upp till 150 000 kronor intjänat (kvartsmiljonen för stona).
Esteban Bar kommer från Italien och gjorde andra starten för Goop som vred ut i tredjespår 800 meter från mål och kunde överta ledningen med ett halvvarv kvar. Esteban Bar vann sedan avstannande med ett par säkra längder.
Avslutningsloppet var Solvallaserien för den högsta klassen. Jörgen Westholms Cameron tog en andraplats på V75 i sin senaste start, och nu blev det utdelning på formen då femåringen kunde leda sitt lopp runt om,
Fast det var inte så mycket kvar i linorna över mål och Jörgen Westholm fick hålla igång honom över upploppet.
– Han hade inte gått så tuffa jobb efter senaste starten så han var lite trög. Vi har tränat på hela vintern och nu börjar resultaten komma, sa Jörgen Westholm efter loppet.

 

Lättspelat i Norge – dubbeljackpot väntar
Även på Bjerke radade favoriterna upp sig och nu väntar dubbeljackpot V86® nästa onsdag med prognositerade 20 miljoner kronor till ensam vinnare med åtta rätt.
Åtta rätt betalade den här kvällen blygsamma 127 kronor (!) och det blev ingen utdelning på sju och sex rätt.
1 609 meter med bilstart var uppgiften i kvällens inledande lopp på Bjerke. Framgångsrike Geir Vegard Gundersen hade storfavoriten i loppet Lexus B.R. som vann väldigt enkelt efter tidig ledning. Ett löfte som skadade sig inför uppladdningen till det norska derbyt och kanske plockar lite större pengar som äldre i stället. Nu kom sjätte segern i karriärens sjunde start, Magnus Teien Gundersen satt bara och åkte upploppet ner i årsdebuten, Kvällens näst mest streckade häst på V86, spelad på 69 procent.
Norske championtränare Frode Hamre vann övriga avdelningar med i tur och ordning Fyri i kallblodsloppet där Hamre körde själv. I stoloppet vann Frode Hamre-tränade Bunny efter behag efter att Tom Erik Solberg blivit släppt till ledningen med favoriten.
Frode Hamre tränar även vinnaren av V86-7. Nelson Daytona blev trea i norska kriteriet under förra året och har flyttats till den norske championtränaren där hästen är obesegrad efter två starter.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »