Maharajah en oerhört imponerande E3-mästare

| 2008-06-30 16:21

Travkompaniet har haft den stora lyckan att vinna många storlopp genom åren. Sprintermästaren, Calvin Capar-03, Kriteriet, Jaded-05, E3-stofinalen, Lie Detector-07 och Drottningens pokal, Lie Detector-08, för att nämna de allra största segrarna, så här långt.
Men frågan är om inte Maharajahs E3-seger i lördags var den som imponerade allra mest!

Så här lätt sprintade Maharajah in mot mål och E3-seger efter en oerhörd imponerande prestation. Foto: ALN
Så här lätt sprintade Maharajah in mot mål och E3-seger efter en oerhörd imponerande prestation. Foto: ALN

Det blev en del "tuppfäktning" inför den öppna klassens E3-final på Bergsåker.
Lufti Kolgjini, som tränar tre av finalisterna, uttalade sig på Travnet, "att journalisterna var för dåliga och vilselett spelarna, då de haussat upp Maharajah till en sån stor favorit och att om Örjan valde att köra fram och trycka på hans häst, ja då skulle de båda falla".
"Ludde" hör till de som inte är rädd för att sticka ut hakan och säga vad han tycker, och ofta har den här skicklige tränaren rätt, men den här gången hade han fel, väääldigt fel.

Maharajah åkte upp till Bergsåker redan under fredagen, vilken innebar hingstens första övernattning. Det här var något som kunde ställa till det, men han reste och övernattade på allra bästa sätt. Något som också syntes i värmningen. Hästen såg absolut lysande ut där han travade runt på banan med full spänst i varje steg samtidigt som han kråmade sig och böjde elegant på nacken.

Starten har gått till 2008-års långa E3-final. Foto: Travkompaniet.
Starten har gått till 2008-års långa E3-final. Foto: Travkompaniet.

De flesta var ense om att Maharajah inte skulle ha någon chans till att vara med framme i täten från start eftersom han, än så länge, bara tagits lugnt från start. Så blev det också den här gången, trots att han öppnde betydligt raskare än tidigare, hamnade han ganska hopplöst till ute i spåren.

Den finske hästen, Boulder Classico, var raskast av konkurrenterna och tog ledningen, men släppte den till Micro Mesh med Lutfi Kolgjini i sulkyn. Första 500 meterna av E3-finalen öppnades på snabba 1.10,4.
Vår häst då? Jo, han var kvar ute i tredjespår och konkurrenterna såg till att han inte kom ner. Örjan fick backa ner till sista häst utvändigt innan hans häst fick vila genom andra svängen i andra spår. Genom samma sväng tog Lutfis andra häst, Lou Kronos, sats och placerade sig utvändigt om ledaren. Nu hade Lutfi full koll på loppet med sina hästar placerade som etta,tvåa och trea och kunde sänka tempot i väntan på vår häst. 
Det såg tungt ut för vår häst i det här läget, men det skulle bli värre.

Efter ett drygt varv, Maharajahs tunga väg mot seger har börjat. Foto: Travkompaniet.

Efter ett drygt varv, Maharajahs tunga väg mot seger har börjat. Foto: Travkompaniet.

Straxt före att fältet passerat första varvet, styrde Örjan ut Maharajah i tredjespår för att avancera fram emot täten. Det här såg naturligtvis Lutfi i ledningen som självklart såg till att återigen höja tempot för att låta vår häst få en mer eller mindre omöjlig väg ute i spåren genom hela svängen.
Och nu såg det hopplöst blytungt ut för vår häst även om han såg fin ut där han "tuggade" sig fram emot täten, men en sån resa kan ingen häst klara!
När det återstod ca 700 meter, var Maharajah framme utvändigt om ledarparet där utvändige Lou Kronos, snabbt gav upp det här slaget.
I ledningen såg Lutfi till att hans häst satte högsta fart för att freda sig mot vår häst, Örjan satt dock helt still och lät sin häst springa på som han ville, och det ville han!

Genom sista kurvan blev det en härlig kamp mellan de forna barndomskamraterna, både Maharajah och Micro Mesh är födda och uppvuxna på Menhammar Stuteri. Men det dök upp en tredje aspirant till segern, Boulder Classico, som tassade med bakom i ryggen på tätduon.
Det är nu i loppet, som det hände som egentligen inte skulle kunna hända och som nu efteråt givit upphov till mängder av superlativer, från ALLA!

Alla vi som såg loppet, bara väntade på att Maharajah skulle tröttna efter den blytunga resan och i det höga tempot som nu var på loppet.
Men då hände det, han tackade för sällskapet och bara sprintade ifrån sina konkurrenter!!!
Örjan behövde inte påminna sin ädle springare en enda gång på upploppet, " jag bara åkte med", som han själv uttryckte det. För varje steg in mot mål, ökade han avståndet till de övriga där segermarginalen blev hela 2,5 längder på vinnartiden 1.13,6 som är endast tre tiondelar från det svenska rekordet!!!

Vad säger man?

Karl och Marianne Wiklund längst till höger, stolta andelsägare i Travkompaniet, tillsammans med vinnarna av E3. Foto: Travkompaniet
Karl och Marianne Wiklund längst till höger, stolta andelsägare i Travkompaniet, tillsammans med vinnarna av E3. Foto: Travkompaniet

Stämningen bland de mycket lyckliga andelsägare var något som skulle kunna beskrivas som ett lyckorus i chocktillstånd.
Hur var det möjligt att vinna efter ett sånt lopp?, frågade sig alla samtidigt som glädjetårarna strilade i strida strömmar på de flesta och alla kramade alla! Vi kan bara beklaga er som inte var på plats, för det här loppet och den här segern, ja det är det inte många som någonsin får uppleva på en travbana!

En som var på plats var Karl Wiklund och hans fru, Marianne som var dom som dragit lotten att den här gången representera Maharajah i vinnarcirkeln. Tillsammans med Örjan, Stefan, Malin och inte minst, Maharajah, sken de i kapp med solen som precis efter målgången av loppet, sprack fram genom molnen likt en hyllning till en ny travstjärna! 

Maharajah står stilla och hyllar vår Nationalsång! Foto: Travkompaniet
Maharajah står stilla och hyllar vår Nationalsång! Foto: Travkompaniet

Alla vet hur oroliga många hästar kan vara under pågående vinnarceremonier, trötta, stressade och otåliga över att få komma in i stallet för en välbehövlig dusch. Inte minst de unga orutinerade hästarna som kan bli väldigt uppjagade och bli väldigt rädda när de för första gången får en lagerkrans över sitt huvud och kring halsen.
Även här, visade Maharajah vilken komplett och klok häst han är. Han hade inga som helst problem med uppståndelsen efter loppet. Under nationalsången, stannade han mitt på banan och med spetsade öron, kikade han in mot vinnarcirkeln och den svenska flaggan!
Lagerkransen som träddes över huvudet, tja den tog han glupskt en tugga av!

Vad säger man?

Efter det här loppet är nämligen det mesta sagt om Maharajah av ALLA. Varenda travjournalist, TV-kommentator och de s.k experterna, är för en gångs skulle rörande ense, det vi fick bevittna på Bergsåker kan vara en födelse av en ny stjärna, en världsstjärna!

Men vad sa då Lutfi efter loppet?
Han var stor i nederlaget och sa in en intervju att han var oerhört imponerad av Maharajah och " Jag tror vi kommer få se honom i många år  på tävlingsbanorna".

Och nu tror vi den gode Lutfi Kolgjini har helt rätt, vi lär få se mycket mer av, Maharajah, vår store konung! 

 

Resultat; 

BERGSÅKER LÖRDAG 28 JUNI 2008 
Lopp 9. V75-6, DD-1, Tvilling.  

E3 - Öppen klass, Final (Gr. I Int.).
3-åriga. Körsvenskrav kat. 1.
vilka kvalificerat sig för final.
2140 m. Autostart.
Pris: 800.000-400.000-200.000-96.000-64.000-40.000 (6 priser)
E3 Trav AB:s hederspris till segrande hästs ägare, tränare/körsven, uppfödare och vårdare.
Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst.

PlacHästDist(Ev)OddsPlatsTid

1, 4  MAHARAJAH
Kihlström Örjan (Hultman Stefan) 4/2140 2,04 1,17 13,6a
2, 5  BOULDER CLASSICO* (FI)
Korpi Pekka 5/2140 (117) 1,73 13,8a
3, 3  MICRO MESH
Kolgjini Lutfi 3/2140 (31) 1,41 14,2a
4, 8  B.W.L.CHAMPION
Frick Kajsa 8/2140 (153)  14,4a
5, 9  LARK KRONOS* (IT)
Untersteiner Johan (Walmann Roger) 9/2140 (503)  14,4a
6, 6  MELLBY SAMBUCA
Forsgren Lennart (Rånlund Mats) 6/2140 (608)  14,6a

0, 1  VICTOR SAFIR
Adielsson Erik (Adler Hans) 1/2140 (481)  14,6a
0, 7  LAVEC KRONOS (IT)
Goop Björn (Kolgjini Lutfi) 7/2140 (118)  16,1a
0, 10  IKON TILLY
Uhrberg Thomas (Norman Glen) 10/2140 (423)  17,4ag
0, 12  MONEY BROTHER
Brandt Kjell 12/2140 (1820)  distag
d, 2  LOU KRONOS (IT)
Takter Johnny (Kolgjini Lutfi) 2/2140 (84)  8agr
d, 11  TEMAZINC
Zackrisson Tommy 11/2140 (1434)  11ag

Tempo:första 500 1.10.4 (5 Boulder Classico*), 1000 1.13.9 (3 Micro Mesh)
sista 500 1.11.9

Segermarginal:2.5 längd
Banförhållande: Lätt bana

Dopningsprov:BOULDER CLASSICO* (FI) (Hög prissumma), 
MAHARAJAH (Bra prestation)
Segrare:MAHARAJAH 3 br. h e VIKING KRONOS (IT) - CHILI KHAN e GIANT CHILL (US)
Ägare:Travkompaniets Stall AB (publ), EkeröUppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö

Info:  Segrande hästs vårdare: Malin Wrigmar

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »