Ny rekordslakt av Commander Crowe

| 2008-07-07 10:27
Publikrekord.
Banrekord.
Segerrekord.
Sagohästen Commander Crowes comeback på V75 slutade i en veritabel och bejublad succé.
Petri Puro jublar inför den rekordstora publiken på Halmstadstravet sedan Commander Crowe tagit sin 22:a raka seger. I sulkyn skymtas kusken Johnny Takter och skötaren Heidi Sandberg. Foto: Lars Jakobsson

Petri Puro jublar inför den rekordstora publiken på Halmstadstravet sedan Commander Crowe tagit sin 22:a raka seger. I sulkyn skymtas kusken Johnny Takter och skötaren Heidi Sandberg. Foto: Lars Jakobsson

HALMSTAD

Aldrig har det varit så många människor på Halmstadstravet. Och sällan har så många hjärtan och händer klappat för samma häst.

13 727 personer passerade grindarna denna strålande sommardag. De allra flesta hade kommit för att se Halmstads och hela Sveriges nye gunstling, Commander Crowe i sin första V75-start sedan november.

Och hästen som aldrig har förlorat gjorde ingen besviken.

22:a raka segern blev en av de mest imponerande. Startkatapulten Harlans Boogie dök som väntat till ledningen och storfavoriten var med ovanligt bra på utsidan. Redan ut ur första sväng kunde Johnny Takter överta kommandot.

Just i spets har Commander Crowe gett ett lite oinspirerat intryck i några starter, men denna dag var han på bästa tävlingshumör.

Kanske var det publikvrålet som mötte honom in på upploppet som fick hemmaidolen att bjuda på lite mer av sitt register. För den här gången var det inget snack om att vänta in motståndarna. Fuxen stack självmant ifrån sista 100 meterna och skar mållinjen i sin mysigt lufsande stil fyra längder före övriga.

- Jag var väldigt nöjd med honom idag. I flera av de andra loppen i år har han inte behövt tävla utan bara sprungit först utan att se några konkurrenter. Han har inte känts sämre då, men det kan göra att han ser lite seg ut från sidan. Nu blev det en annan typ av lopp med hårdare tempo och det kändes som hästen gillade det, berättar Johnny Takter.

Fortsätter starta på V75

Nej, någon indikation på var botten i Commander Crowe finns kom inte den här gången heller. Den på förhand värsta motståndaren Red Chili Pirat galopperade 400 meter från mål, men satt då fortfarande i kön och hade inte utgjort något hot under några omständigheter.

Segertiden 1.12,6a/2 144 meter var nytt banrekord och hade garanterat kunnat pressas ytterligare om Commandern fått sparring till mållinjen.

Petri Puro som tidigare varit hemligheten personifierad när det gällt matchningsplanerna var betydligt mer frispråkig den här gången.

- Vi kommer att öka nivån nu. Nästa start är planerad till ett långlopp på Axevalla och sedan har han kvalat in sig på det här till Solvalla, förklarade Puro och refererade till gulddivisionen om två veckor och Jubileumspokalen 9 augusti.

Båda dessa lopp ingår i V75 och kan bli det skyltfönster som gör Commander Crowe lika folkkär i hela landet som han bevisligen är på hemmaplan.

Kihlström imponerad

Men i de idealiska yttre förhållanden som bjöds var det inte bara Commander Crowe som kunde springa fort. Swept to Victory putsade banrekordet för äldre utländska ston till 1.11,5a/1 644 meter när hon växlade ner Camilla Highness via ett virvlande upplopp.

I sista sväng såg den senare ut som en bombsäker vinnare, men Peter Ingves ryck 200 kvar blev ödesdigert. Luckan kom för Swept to Victory som snabbt växlade till 1.07-tempo och hann fram trots att ledarinnan inte stannade till nämnvärt.

Till och med Örjan Kihlström verkade imponerad efteråt.

- Hästen var fantastisk. Jag trodde aldrig det skulle gå att ta två längder när vi fick fritt, men hon spurtade otroligt.

Speedresurser utöver det vanliga besitter även Lutfi Kolgjinis Excallibur. Från rygg ledaren behövde han bara ett par steg för att koppla segergrepp via open stretch, det extraspår på upploppet som Halmstad var först i landet med att införa. En företeelse som inte imponerar på segerkusken.

- Jag hade hellre förlorat loppet så de kan ta bort skiten. Hästen är väldigt speciell, jag vet inte vad som rör sig i skallen på honom. Han kopplade grepp direkt, sedan la han in en tvärbroms precis efter mål. Men det finns underbar kapacitet i honom, förklarade Kolgjini som även tog hem bronsdivisionen med Glee Face som sänkte konkurrenterna den tunga vägen.

Ny jackpot - 42 miljoner nästa vecka

På kusksidan regerade annars Erik Adielsson som tog en fyrling varav två inom V75. Både Victory Power och Tranemo Raketen lotsades först från positionen i rygg på ledaren som verkligen levde upp till sitt smeknamn "vinnarhålet".

Dagens gladaste vinnare var lärlingen Christer Lönn som tog sin första V75-seger. Hästen som gjorde det var Fire och sättet imponerande då han rundade alla från jumboplatsen under slutvarvet.

V75-raden 2-9-6-12-8-1-1 blev lättfunnen och utdelningen stannade på 2 685 kronor. På fem rätt blev det återigen jackpot vilket innebär att det finns möjlighet till riktigt stora pengar på Årjäng nästa vecka. En ensam vinnare där beräknas få 42 miljoner kronor.

Robin Johansson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »