Avelsvärdering nästa för Maharajah

| 2012-03-13 11:20

På onsdag skall Maharajah gå igenom avelsvärdering för att få tillstånd att tjänstgöra i aveln. Nedan berättar vi lite mer om varför hingstarna skall avelsvärderas och hur bedömningen går till.

Maharajah avelsvärderas på onsdag. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen
Maharajah avelsvärderas på onsdag. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen

På onsdagmorgon skall Maharajah visas upp för avelsnämden för att bli avelsvärderad. Platsen är Axevalla travbana dit det har anmälts hela 31 hingstar för avelsvärdering som arrangeras i dagarna tre med början igår måndag.

Förutom Maharajah är följande hingstar anmälda;
Beanie M.M., Beau Mec, Blue Mac Lad, Cash is Fun Zaz, Chocolatier, Crown Kemp, D.J.Seabrook, Deuxieme Picsous, Eclair d'Inverne, Ego Freij, Elegance Saulnier, Formula One, G.H.Nemo, Global Manhattan, Godolphin, Hard Livin, Infinitif, Kadett C.D., King Cane, Leader of the Gang, Marco di Jesolo, Marshland, Pastor Stephen, Russell Hill, Rusty Dust, Rusty Love, Shaq is Back, Surtees Hanover, Taurus Dream och Yield Boko.

Nya värderingssystemet fyller två år

För två år sedan genomfördes för första gången avelsvärdering enligt det nya upplägget. Det nuvarande bedömingssystemet utgår från det gamla men den stora skillnaden är att nu förbjuds ingen varmblodshingst att få verka i aveln om den inte har eller nedärver defekter som strider mot djurskyddslagen.

Varför bara hingstarna?

Målet för alla uppfödare är att aktivt arbeta för att i varje ny generation förbättra sina uppfödningar. För att lyckas med det måste man ha ett urval av både ston och hingstar som anses lämpliga och det är väl kanske det som är det svåra, att göra rätt urval.
I Sverige är det endast hingstarna som måste gå igenom en avelsvärdering för att få verka i aveln. Hingstarna får avsevärt fler avkommor än stona och har på så sätt en större påverkan på rasen.
Så har du ett travsto, korrekt byggd eller inte, bra tävlingshäst eller inte hon får ändå betäckas och få sina avkommor registerade.

Sund, lätthanterlig och distansstark är Maharajah. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen
Sund, lätthanterlig och distansstark är Maharajah. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Ett större utbud, ett större ansvar

Det gamla avelsvärderingssystemet var mycket hårdare då endast ett fåtal hingstar fick nådiga nicken av nämnden varje år. Lite malliga och väldigt stolta är vi på Travkompaniet eftersom vi tidigare visat upp tre hingstar enligt den gamla och långt mer hårdare bedömningen där alla tre blev godkända.
Calvin Capar, Jaded och Jocose är idag alla verksamma avelshingstar i Sverige.

Dagens bedömningssystem ger förstås ett större utbud på hingstar då i princip alla blir godkända. Det innebär också ett mycket större ansvar hos stoägarna att kunna välja rätt. Nu finns det "hur många avelshingstar som helst" där kvalitetsskillnaden är väldigt stor.
För även om utbudet på hingstsidan mer eller mindre har "exploderat" så kan man inte säga att kvaliten har ökat, om den ens har ökat!
Det får framtiden utvisa då avkommorna till de hingstar som har bedömts ha ett lågt avelsvärde börjar komma i startbar ålder.

Avelsmål

Svensk Travsport (ST) har ett avelsmål för den varmblodiga travaren där det bland annat står;
"Det övergripande avelsmålet för den varmblodiga travhästen är att ha en avel och och uppfödning som skapar förutsättningar för en högkvalitativ sport med tävlingsindivider, som är anpassade till den svenska travsportens uppläggning och inriktning. Avelsmålet skall dessutom producera sunda, lätthanterliga, distansstarka och rentravande tävlingshästar som ska vara konkurrenskraftiga såväl nationellt som internationellt både som unghästar och som äldre travare samt ha ett gott tävlingspsyke med utpräglad vinnarinstinkt"

Maharajah har hela tiden varit kullens obestridlige kung. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen
Maharajah har hela tiden varit kullens obestridlige kung. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Fyra bedömingsmoment

Avelsvärderingen består av fyra bedömningsmoment där hingstarna skall bedömas; prestation, härstamning, hållbarhet/hälsa och exteriör.
I varje kategori delas det ut ett antal poäng som sedan ligger till grund för det slutliga uppskattade avelsvärde på varje hingst.
Slutomdömet har sedan fem olika nivåer:
 -  100-86 poäng = mycket högt avelsvärde
 -  85-71 poäng = högt avelsvärde
 -  70-56 poäng = medelmåttigt avelsvärde
 -  55-41 poäng = lågt avelsvärde avelsvärde
 -  40-0 poäng = mycket lågt skattat avelsvärde

Prestation

Prestation är den bedömningsfaktor som väger tyngst och svarar för maximalt 50 poäng.
Här tittar man på i vilken konkurrens hingsten har tävlat samt vid vilken ålder. Det är främst prestationer till och med fem års ålder som bedöms då man vet att arvbarheten på prestationer hos äldre hästar är låg. Man studerar också fördelningen över olika distanser på hingstens prestationer.

Härstamning

Härstamning är en mycket viktigt del av hingstens avelsprofil och svarar för maximalt 40 poäng.

Här bedömmer man hingstens närbesläktade individers prestationer och postition i respektive kull. Man studerar också egenskaper som man vet har hög arvbarhet till exempel tidighet.

Hållbarhet/hälsa

I det veterinära momentet kan hingsten få maximalt 10 poäng.

Inför avelsvärderingen måste hingsten röntgas där reslutatet sedan granskas av nämndens veterinärer. På avelsvärderingen går hingsten igenom en grundlig veterinärundersökning där man tittar på eventuella gamla skador, svagheter i konstruktionen och röntgenmässiga förändringar.
Man tittar särskilt på defekter som man vet nedärvs, till exempel defekter i könsorganen.

Maharajah var fin redan då han som här blott var tre veckor. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen
Maharajah var fin redan då han som här blott var tre veckor. Foto: C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Exteriör

Slutligen beskriver nämnden hingstens exteriör som inte ger några poäng i det nya bedömningssystemt. Anledningen till detta är att den varmblodiga travaren inte har någon "rasstandard" som de flesta andra hästraserna har. 
En travare kan se ut hur som helst bara den presterar bra på tävlingsbanan.

I bedömningen av hingstens exteriör tittar man främst på de detaljer som man vet har betydelse för hästens hållbarhet. I första hand vill man göra en beskrivning av hingsten som en hjälp för stoägarna för att de lättare skall få en helhetsintryck och kunna kompensera svagheter eller bibehålla plusvärdet hos stoet.
För även om en travhäst kan se ut på olika sätt men ändå prestera på tävlingsbanan, så är de allra bästa ändå oftast rättställda i sina ben.

Onsdagmorgon på Axevalla 

På onsdag är det så dags för Maharajah att gå igenom bedömningen enligt ovan. Redan klockan 9:00 skall han granskas av nämnden där de sedan redovisar sina slutomdömmen någon gång på eftermiddagen.
Axevalla kör också dagens lunchtrav så alla ni som har möjlighet att bege er dit tycker vi skall göra det.

Fördjupa er i ämnet

Fakta i artikeln är hämtad från en alldeles utmärkt publikation som ST (Svensk Travsport) givit ut som heter "Avelsvärdering av travhingstar".
För er som vill fördjupa er i ämnet kan beställa den för endast 50 kr hos ST, här kommer du till ST´s butik.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »