Ingen start för Maharajah

| 2014-04-09 11:25
På fredag skulle vår Prix D´Ameriquevinnare Maharajah göra första starten efter den stora triumfen i Paris. Men, tyvärr blir det ingen start för vår stjärnhäst.
Maharajah får stanna hemma på fredag. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah får stanna hemma på fredag. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah har strukits ur loppet på Bollnästravet på fredag, Stefan Hultman berättar varför;

- "Marre" har tränat på och laddat inför fredagens start med sikte på att försvara titeln i Olympiatravet om en dryg månad. Men tyvärr så får vi nu ställa in de planerna, inleder Stefan.

För stora påfrestningar

- "Marre" har verkligen varit pigg och glad i träningen och känts jättefin fram tills dess att han har börjat betäcka mer. Tyvärr har han fått lite reaktioner av dubbelarbetet och kan därför inte starta på fredag. Det har helt enkelt blivit för stora påfrestningar och det sliter på hans kropp med att både träna och att betäcka för fullt. Han har ett sånt fantastiskt kraftfullt baksteg och det frestar på bakbenen med den ansträngningen som blir både i träningen och hoppandet när han betäcker, berättar Stefan.

Inte rättvist mot Maharajah

- Jag känner "Marre" så väl att jag känner när han säger ifrån. Rent psykiskt är han som en unghäst och älskar verkligen att träna men jag känner att när han betäcker så mycket som han gör nu så tappar han lite av sin kapacitet. Ska han tävla, ja då skall han vara på topp annars är det inte rättvist mot honom. Han skall inte komma ut på tävlingsbanan och inte kunna löpa upp till sin fulla kapacitet, förklarar Stefan.

Det dröjer innan vi får se Maharajah på tävlingsbanan igen. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet
Det dröjer innan vi får se Maharajah på tävlingsbanan igen. Foto: A.Lindblom/Travkompaniet

Måste ta vårt ansvar

- Vi har tagit beslutet att låta "Marre" verka i aveln även i år och han är redan nu i det närmaste fullbokad i Sverige. Det är förstås otroligt glädjande för Sverige behöver verkligen en hingst med hans kapacitet. Det är också väldigt stort intresse från utlandet så det kan bli upp till 200 ston som han skall betäcka under säsongen, vilket förstås är jättejättekul. Men, hans kropp klarar inte av att både träna och tävla samtidigt som han betäcker så intensivt som så många ston innebär. Vi måste vi ta vårt ansvar för de stoägare som bokat sina ston hos honom och helt enkelt göra ett klokt val. Valet blir att avel nu får bli "Marres" huvudsyssla under våren och sommaren så tyvärr blir det därmed inte heller något Olympiatrav för hans del, säger Stefan.

 

Måste ta mitt tränaransvar 

 

- Det är förstås jätte, jättetråkigt och jag förstår att många blir besvikna, inte minst jag själv. Jag ser alltid fram emot när "Marre" skall tävla, en höjdpunkt varje gång. Men, jag får inte vara egoistisk och jag måste ta mitt tränaransvar. Nu när "Marre" visat mig signalerna att det blir för mycket för honom, ja då är det min skyldighet att se dem och agera.  Det blir helt enkelt ett för tufft upplägg som inte ens "Marre" klarar av, förklarar Stefan.

 

Vinna Prix d´Amerique nästa år

 

- Med facit på hand är det kanske lite naivt att tro att "Marre" skulle klara att betäcka samtidigt som han tränar för fullt. Jag kan inte komma på någon hingst som har klarat av att tävla samtidigt som han har haft 150 ston att betäcka. Tittar vi på så som de gör i Frankrike så ställs alla topphingstar av helt under våren och sommaren då det är avelsarbete som gäller för att komma igång igen till hösten.
Nu kommer vi köra samma upplägg med "Marre", han får nu ägna sig till 100% åt avelsarbetet så kommer vi igen i höst. Även om det naturligtvis känns tråkigt just nu, för det är klart att det hade varit häftigt att vara med och försvarat vårat guld i Olympatravet, så tycker jag att vi ser framåt. Nu laddar vi istället om för att försvara titeln i Prix d´Amerique nästa år, avslutar Stefan.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »