Maharajah krönte tävlingskarriären med Årets häst-titeln

| 2015-02-09 11:54

Vi är så stolta och glada över att Maharajah i lördags blev Årets Häst, en titeln han så väl förtjänade!
Det var också sista chansen för hans del att vinna den ärofyllda titeln för nu är hans sagolika tävlingskarriär över.

Ett litet startfält med Maharajahs erövrade Årets häststatyetter. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ett litet startfält med Maharajahs erövrade Årets häststatyetter. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det var fjärde gången Maharajah var nominerad som Årets häst och den här gången vann han, mycket välförtjänt den ärofyllda titeln.
Lite i skymundan vann han också titeln i kategorin "Årets äldre" och kan därmed ståta med totalt, hela fem Årets häststatyetter.
Tidigare har han vunnit, årets 3-åring, årets 4-åring och årets äldre.

Med den ärofyllda Årets hästtiteln satte han också punkt för tävlingskarriären, Stefan berättar mer;

- Till att börja med så är jag så glad och stolt över att "Marre" blev Årets Häst! Det var den enda kategori som vi inte hade vunnit på galan och det är förstås väldigt stort. Jo vi har ännu inte vunnit titeln "årets 2-åring" men det är ju en i det närmaste omöjlig titel för oss att vinna då vi oftast inte startar med 2-åringar.
Det var som sagt väldigt roligt och "Marre" är så otroligt värd titeln för han kommer inte att få chansen igen, för nu är det färdigtävlat för hans del. Det känns som ett fint sätt för honom att kröna karriären med att ta hem Årets häst-titeln, tycker Stefan.

Maharajah har all anledning att sätta näsan i vädret som Årets Häst 2014. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
 

Maharajah har all anledning att sätta näsan i vädret som Årets Häst 2014. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

 

Fick en reaktion

- Som alla vet så fick "Marre" en reaktion i den gamla skadan inför Olympiatravet förra året. Planen var att försöka försvara titeln där men skadan gjorde sig påmind och han tvingades till ett par månaders vila. Då fick han istället ägna sig åt aveln där det efter Prix d´Ameriquesegern glädjande nog var stort intresse hos stoägarna.
Det blev full bok för honom i Sverige och runt ett 50-tal ston i utlandet. I slutet av sommaren fick han påbörja träningen igen där allt såg bra ut. Han var också fin i comebacken i november även om han förstås var långt ifrån full form. Planerna var att formen skulle sitta lagom till i slutet av januari, men så blev det inte. Han kändes inte bra i träningen efter comebacken och fick därför ta en liten paus, berättar Stefan.

Bilden som för evigt kommer att finnas i travhjärtat, Maharajah vinner Prix d´Amerique. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Bilden som för evigt kommer att finnas i travhjärtat, Maharajah vinner Prix d´Amerique. Foto; C.Kärrstrand/Hingstfotografen

Har inget mer att bevisa

- När det gäller psyket så är "Marre" lika pigg och träningsvillig som om han fortfarande är tre år. Men han är inte tre år, han är tio nu och har haft sina skador utan att någon gång har bräckt ner. Vi vill inte på något sätt riskera något med honom och han har dessutom absolut ingenting mer att bevisa som tävlingshäst. Därför har Travkompaniet, Menhammar och jag bestämt att karriären nu är över för hans del, berättar Stefan. 

Början på något nytt

- Jag känner faktiskt inget vemod alls över beslutet för "Marre" har verkligen gjort allt och lite till som vi någonsin kunde drömma om!
Nej, jag känner verkligen inget vemod, bara tacksamhet, stolthet och glädje över att ha valt ut, tagit fram, tränat, matchat och fått ha en häst av den här kalibern i stallet.
Det är klart att det kommer att bli tomt när han lämnar stallet men han kommer ju inte flytta så långt. Han kommer att stå på Menhammar där han nu helt kommer att ägna sig åt aveln. Som jag ser det så är det här inte slutet på något, jag ser det mer som en början på något nytt. Min dröm nu är att få åka tillbaka till Paris och Prix d´Amerique med en avkomma till Maharajah, det vore något eller hur? avslutar Stefan.

Beslutet att avsluta Maharajahs tävlingskarriär var inget svårt beslut att ta. Precis som Stefan säger så har hingsten absolut inget mer att bevisa och förhoppningsvis får han nu en lång och framgångsrik avelskarriär. Det vi hör av de tränare som har avkommor till honom i träning, är väldigt positiva!
Vi kommer förstås att återkomma med en rejäl resumé från hans fantastiska tävlingskariär.

Maharajahs tävlingskarriär i korthet;

59 starter, 31 segrar, 8 andraplatser, 4 tredjeplatser

Startprissumma; 23 534 423 kronor, Sveriges, genom tiderna sjunde vinstrikaste travhäst!

Rekord; 1.10,3 am, 1.12,1 l

Segerprocent; 53, platsprocent; 73

Snitt per start; 398 888 kr, vilket är det högsta snittet bland de 35 vinstrikaste svenska travhästarna, genom alla tider!

De största segrarna;

2014 - Prix d´Amerique
2009 - Europaderbyt
2009 - Derbyt
2008 - Kriteriet
2011 - Prix de Paris
2013 - Olympiatravet

Rekord

- 2008, världsrekord för 3-åriga hingstar över 2 640 meter på tusenmetersbana, 1.14,0
- 2009, Världsrekord för 4-åriga hingstar över 2 640 meter på tusenmetersbana. 1.12.9.
- 2009, Svenskt rekord för 4-åriga hingstar över 2 140 meter, 1,12,3.
- 2013, Svenskt rekord för äldre hästar över 2 140 meter voltstart, 1.12,7.

Priser

Årets treåring -2008
Årets fyraåring - 2009
Årets äldre häst - 2011
Årets äldre häst - 2014

Årets häst - 2014

Årets guldhingst på Solvalla 2011

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »