Varenne krossade världsrekordet

| 2002-07-15 15:46
MIKKELI
Det var Varennes kamp mot klockan i finska Mikkeli.
Men det blev ingen kamp.
Varenne åkte ifrån både konkurrenter och klocka och landade på fantastiska världsrekordet 1.09,3.
Tränaren Jori Turja och kusken Giampaolo Minnucci var tagna efter Varennes fantastiska lopp. 1.09,3 lyder det nya världsrekordet.Foto: Petri Johansson

Tränaren Jori Turja och kusken Giampaolo Minnucci var tagna efter Varennes fantastiska lopp. 1.09,3 lyder det nya världsrekordet.

Foto: Petri Johansson

Det här var en dröm för mig. Att komma med Varenne till mitt hemland och slå världsrekord, sa tränaren Jori Turja.

Alla trodde visserligen att Varenne skulle bli den första häst i världen som går under kilometertiden 1.10,0 på en tusenmetersbana.

Alla trodde också att han skulle göra det i finska Mikkeli, världens kanske snabbaste travbana.

Men, det finns alltid ett men. Det var om alla om gick Varennes väg. Om vädret var bra, om han var i full form, om banan var i toppskick.

Under söndagseftermiddagen var det så. Vädret var strålande, banan lysande och Varenne så glimrande bara han kan vara.

Varenne tar emot hyllningar från 26100 människor efter sitt fantastiska rekordlopp i finska Mikkeli.Foto: Petri Johansson

Varenne tar emot hyllningar från 26100 människor efter sitt fantastiska rekordlopp i finska Mikkeli.

Foto: Petri Johansson

Gjorde allt själv

Varenne fick naturligtvis gör allting själv. Han öppnade bra och kunde köras till ledningen redan efter 300 meter, dit han kom på kilometertiden 1.07,0.

Efter 500 meter hade han redan 15 meter ner till de övriga. Halvvarvet hade han öppnat på 1.09,0. Första varvet öppnades på 1.08,5 och då skiljde det över 30 meter till resten av fältet. 300 meter före mål började Giampaolo Minnucci gunga. Han manade sin springare att trots att mjölksyran sprutade, fortsätta i samma stil. Varenne slet, sprang och svettades och avverkade sista halvvarvet på 1.10,5. Sluttiden blev 1.09,3, nio tiondelar bättre än hans rekordnotering från Elitloppet tidigare i år. Tvåan Durvalo kom i mål på 1.11,1.

Hade vi fått lite mer hjälp första halvvarvet hade vi nog kunnat komma ner på en tid under 1.09, sa kusken Giampaolo Minnucci efter loppet.

För tränaren Jori Turja var segern stor. Det var första gången Varenne startade i Turjas hemland Finland.

Det här är den näst största segern för mig. Det är bara Elitloppet som slår det här. Min pappa Erkki var här idag och såg hästen och fick vara med i vinnarcirkeln. Nu behöver jag inte hälsa till honom i tv som jag brukar, sa en tagen Turja.

Åker till Göteborg

Det slogs publikrekord i Mikkeli också. Det tidigare rekordet på cirka 15 000 personer distanserades rejält. Den officiella publiksiffran var 26 100 personer.

Varenne åker nu till Göteborg för att där ladda upp inför nästa uppgift, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 30 juli.

Han gör det som en levande legend. Varenne har nu både det absoluta världsrekordet 1.09,1 (satt på Meadowlands i New Jersey) och har som första häst i världen sprängt 1.10-gränsen på tusenmetersbana.

En inte alltför kvalificerad gissning är att 1.09,3 kommer att gälla som världsrekord mycket, mycket länge.

Petri Johansson

Johan Lindberg

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »