Legenden Osten lägger av

| 2002-08-06 10:41
NEW EGYPT
En av travsportens största profiler är på väg att avsluta en enastående karriär.
Berndt Lindstedt är inne på sin sista tävlingssäsong.
Nu börjar det att ta emot. Allt talar för att jag lägger av nästa år, säger han själv.
Nu ska han njuta av livet. Berndt Lindstdet kan i framtiden tänka sig byta ut sulkyn mot em golfbil allt oftare. Detta är sista säsongen som Osten kör lopp i USA.                       Foto: Burt Seeger

Nu ska han njuta av livet. Berndt Lindstdet kan i framtiden tänka sig byta ut sulkyn mot em golfbil allt oftare. Detta är sista säsongen som Osten kör lopp i USA. Foto: Burt Seeger

Berndt "Osten" Lindstedt har vunnit i stort sett allt som går att vinna på en travbana. Det räcker med att nämna Prix d'Amerique, Elitloppet, Hambletonian (som tränare) och mängder med såväl svenska som internationella storlopp, för att man ska förstå att Lindstedt är en av svensk travsports allra största profiler.

Men snart fyller den levande legenden 66 år, och det har blivit hög tid att sätta punkt för en lysande karriär.

Jag har haft en fantastisk tid både i Sverige och i USA. Men nu börjar det att ta emot och det här är sista säsongen jag åker över och kör lopp här borta, säger Berndt Lindstedt.

"Här borta" är för Berndt Lindstedt alltså USA. Tillsammans med kollegan Jan Johnson bedriver han träningscampen Continental Farms i New Jersey, en och en halv timmes bilväg från New York.

Hit kom Lindstedt 1974 och startade då Continental tillsammans med framlidne Håkan Wallner och Jan Johnson. Och när man ber Berndt Lindstedt (som vunnit drygt 2 000 segrar) att framhäva några speciella höjdpunkter finns det hur mycket som helst att ösa ur.

Dart Hanovers seger i Prix d'Amerique och Elitloppssegern med Pershing smäller högt. Det var otroligt fina hästar, säger Berndt.

Men även när jag vann VM-loppet med Kit Lobell var stort. Det var lite speciellt att vi då kunde besegra Mack Lobell som alla trodde var oslagbar, minns han.

Bet On Bob kan vinna

I år har även Berndt Lindstedt blivit nominerad till Hall of Fame i USA. En kvalitetsstämpel som tilldelas riktigt stora idrottsmän inom respektive gebit.

Det är oerhört stort för mig. Bland det finaste i min karriär faktiskt, säger Lindstedt.

De senaste decennierna har han i november varje år lämnat Sverige för USA. Där har han sedan varit verksam fram till september. Det har med andra ord inte blivit mycket tid över till familjen hemma i Sverige, som består av hustrun Doris och sonen Kalle.

Men nu ska det bli ändring på den saken.

I fortsättningen ska jag enjoy the life, säger Berndt och skrattar.

Nu ska jag göra sådant som jag inte har hunnit med tidigare. Ägna mycket tid åt familjen, jaga, luffa i skogen med min hund och bara njuta av att vara ledig. Men jag kommer säkert att fortsätta träna lite hästar. Åtminstone kommer jag att fortsätta hjälpa Stig H lite med fortkörningen på Stora Alby.

Innan Berndt Lindstedt lägger av för gott ska han försöka vinna världens största tvååringslopp. På torsdag avgörs nämligen Peter Haughton Memorial på The Meadowlands, med 2,3 miljoner kronor i förstapris. Continental Stable har kvalat in tre hästar, och Lindstedt vann ett av kvalen med Bet On Bob.

Håller formen i sig har han chans i finalen, säger Berndt Lindstedt, som själv har vunnit det prestigefyllda loppet fem gånger.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »