Maharajah som avelshingst

| 2012-03-20 16:38
Maharajah fick toppbetyg på avelsvärderingen och därmed är han nu klar för avelsarbetet.
Nedan hittar du avelsnämdens hela slutomdöme dessutom vad Stefan Hultman tycker och tror om Maharajah som avelshingst.
Maharajah fick höga poäng på avelsvärderingen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah fick höga poäng på avelsvärderingen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah skötte avelsvärderingen förra veckan på samma briljanta sätt som han gör med allt annat.
Hans exemplariska psyke och fina exteriör gjorde intryck på avelsnämnden som gav hingsten hela 89 poäng i slutomdömet som ni kan läsa i sin helhet nertill.
De som missade artikeln om hur man poängsätter en blivande avelshingst kan läsa mer om det här.

Mot full bok

Under våren och början av sommaren kommer Maharajah uteslutande ägna sig åt avelsarbete och intresset är förstås stort för att få ett föl efter vår champion. Menhammar stuteri som har hand om Maharajahs avelsarbete, har redan fått in många bokningar och mycket talar för att det kommer att bli full bok för vår hingst med andra ord 150 ston innan säsongen är slut.

Så ni som funderar på att betäcka med Maharajah, boka nu!
Bokningar och förfrågningar görs på Menhammar stuteri här.

Hultmans stjärnkavalkad 

Stefan Hultman har tränat och tävlat fram en hel lång rad med hingstar som sedan blivit godkända i aveln. Eller vad sägs om den här stjärnkavalkaden; From Above, Jaded, Jocose, Calvin Capar, Triton Sund och Naglo för att nämna de allra bästa.
I förra veckan blev ytterligare tre hingstar från Stefans stall godkända som avelshingstar, Yield Boko, Marshland och så vår superstjärna, Maharajah.

Maharajah har ett uttrycktsfullt huvud. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Maharajah har ett uttrycktsfullt huvud. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Finns ingen härligare häst!

Om ett år kommer Maharajahs första kull födas något som Stefan ser fram emot. Så här tror han om stjärnhingsten i aveln;

 - Maharajah är på alla sätt en helt underbar häst att jobba med. Det finns helt enkelt ingen härligare häst, inte en enda gång har han varit omotiverad i träning eller i lopp!, berättar Stefan inledningsvis.

Gigantens bästa avkomma

 - Maharajah har en fantastisk stamtavla. Viking Kronos är kanske världens bästa avelshingst och "Marre" är hans bästa avkomma. Mamman Chili Khan var en jättefin tävlingshäst som var bland de 2 - 3 bästa stona i sin kull. Hon har dessutom en otroligt intressant stamtavla med Speedy Crown som farfar och Tibur som morfar, tycker Stefan.

Tidighet - Stamtavla - Styrka - Psyke

 - Alla vet vad Maharajah redan har uträttat på tävlingsbanan så det behöver jag ju inte poängtera, han har hela tiden varit kullens totaldominant.
Exteriört så är Maharajah en toppindivid och även om jag förstås är färgad så tycker jag att han är i det närmast fulländad.
Hans oerhörda kapacitet, styrka, fantastisk fina stamtavla, hans härliga inställning och enastående psyke gör att jag tror att han kommer att bli en extra krydda i svenskt travsport, tror Stefan.

En superkompis att ta med på tunnelbanan

 - Det är min absoluta övertygelse att Maharajah kommer att tillföra mycket gott till svensk avel. Hans egenskaper är precis det vi behöver i svensk avel något som inte "openstretchvinnarna" har. Idag måste hästarna ha styrka för att kunna vinna och om vi skall ha en chans mot övriga världen så måste vi avla för att få bättre styrka i våra svenska hästar. Jag är naturligtvis färgad men som jag ser det så kan man inte få en bättre avelshingst än Maharajah och jag längtar verkligen efter att få se hans avkommor. 
Om man nu skulle ha otur att få en häst som inte duger på tävlingsbanan, ja då får man en superkompis som man kan ta med på tunnelbanan, avslutar Stefan med glimten i ögat.

Maharajah har varit kullens store dominant. Foto; C.Kärrstrand/hingstfotografen
Maharajah har varit kullens store dominant. Foto; C.Kärrstrand/hingstfotografen

Offentligt omdöme för hingsten Maharajah 05-1229

Härstamning;

Far; Viking Kronos inledde sin tävlingskarriär som tvååring i Italien och gick obesegrad genom säsongens sex starter. De största segrarna togs i Gran Criterium och Premio Allevatori. Framgångarna fortsatte även som treåring då han vann bl.a. Premio Tito Giovarnardi, G.P Nazionale samt den svenska E3-finalen. Han noterade världsrekord över medeldistans både som två- och treåring. Viking Kronos gick till aveln 1999 som fyraåring och belönades 2007 med värdeomdömet Elit för utomordentlig förärvning. Han var championhingst i Sverige 2010 och 2011. Av hans svenskfödda avkommor är de vinstrikaste förutom Maharajah, avelshingstarna Triton Sund 1.09,9a/15 351 275:-, Joke Face 1.10,3a/6 887 339:-, Raja Mirchi*1.12,1/5 520 857:-, Order By Fax *1.11,3a/4 550 774:- och Yield Boko 1.10,2/4 485 034:-, samt stoet Fama Currit 1.10,5a/7 716 709:-. Nämnas kan också norske Thai Tanic 1.09,9a/10 465 024:- (avelshingst) samt de italienskfödda Going Kronos 1.09,9a/6 674 034:- (avelshingst), stoet Lantern Kronos *1.10,0a/$1 009 175 och Garland Kronos 1.11,2a/4 435 190:-.
Viking Kronos har lämnat 32 svenskfödda miljonärer.

Mor: Chili Khan *1.13,1/1 051 500:- e. Giant Chill, tidigare svensk rekordhållarinna, var bl.a. trea i Breeders Crown (Gr1). Hon har sju avkommor födda 03-11, fem i starbar ålder varav tre har startat. Maharajah och Long Distance *1.18,2/16 500:- är de vinstrikaste.

Mormor: Stevie Nicks 1.18,7/5 500:- e. Tibur lämnade sju avkommor födda 95-02, varav sex startade. De vinstrikaste är Chili Khan och Maro Khan 1.14,1/462 500:-.

Nämndens omdöme om hingstens härstamning:

Fadern Elithingst. Modern med hittills ojämn förärvning.

Lisa Skogh visade upp Maharajah på avelsvärderingen och fick mycket välförtjänt pris för bästa uppvisning. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Lisa Skogh visade upp Maharajah på avelsvärderingen och fick mycket välförtjänt pris för bästa uppvisning. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Prestationer;

Maharajah debuterade som treåring med att vinna nio av tolv starter. Bland de större segrarna under året märks Svenskt Travkriterium (Gr1) och E3-final (Gr1). Han gjorde som fyraåring åtta starter och segrade i fem, varav de främsta meriterna var segrarna i Grand Prix de L`UET (Gr1) och Svenskt Travderby (Gr1). Han rankades som den vinstrikaste i sin kull både som tre- och fyraåring. Han har som äldre vunnit bl.a. Prix de Paris (Gr1) och tagit en andraplats i Prix d´Amerique (Gr1). Maharajah har tagit världsrekord över 2 640 meter på 1 000m-bana som tre- och fyraåring (1.14,0a resp. 1.12,9a)  
Maharajah har tagit rekordet 1.10,3 auto över medeldistans som sexåring och han har hittills tjänat 16 375 798 kronor. Han har hittills tjänat 399 410 kronor per start.

Nämndens omdöme om hingstens prestationer;

Prestationer av högsta internationella klass över medel- och långdistans.

Avelsindex: 126

Inavelskoefficient: 9,66

Röntgen:

Bakknän, hasleder och kotleder båda bak avseende osteochondros och lösa benbitar är utan anmärkning.

Temperament:

Hingsten visade mycket bra temperament vid besiktningstillfället.

Exteriör beskrivning:

Medelstor, välproportionerlig, harmonisk hingst. Uttrycksfullt huvud, väl ansatt hals, liggande bogar, lång manke, djup bål, långt välmusklat sluttande kors och välmusklat lårparti. Långa kotor och väl inskenade hasar. Välformade hovar. Tät bak i skritt och trav, nystar fram i skritt.

Mått:

Manke: 161 cm
Kors: 161 cm
Längd: 161 cm
Skenans omkrets: 20,5 cm

Slutomdöme/Beslut:

Hingstens förväntade avelsvärde är mycket högt, 89 poäng.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »