Ovisst om Victory Tilly

| 2003-05-27 08:34
Hallå där…
…veterinär Anders Ekfalk, livmedikus för Stig H Johanssons hästar
Victory Tilly tillsammans med sin skötare Malin Gustavsson. Travstjärnan håller sitt skadade bakben i luften efter andraplatsen i elitloppet.	Foto: Thomas BlomqvistStig H Johansson har fått många råd efter Victory Tillys skada.Foto: Thomas Blomqvist

Victory Tilly tillsammans med sin skötare Malin Gustavsson. Travstjärnan håller sitt skadade bakben i luften efter andraplatsen i elitloppet. Foto: Thomas Blomqvist

Stig H Johansson har fått många råd efter Victory Tillys skada.

Foto: Thomas Blomqvist

Vad är ett gaffelband?

Ett gaffelband är en omvandlad muskel, likt en sena som sitter på baksidan från framknät ned till kotan, eller hasen ned till kotan. Och har en stödjande funktion.

Hur uppstår en sådan här skada?

Jag tror att i de allra flesta fall rör det sig om en olyckhändelse. Hästen trampar snett, eller trampar igenom för mycket. Då får man en övertänjning av de här trådarna, som då brister.

Hur behandlar man?

Till att börja med får hästen vila under en period. Diagnosen ställs helt av ultraljud och det kan man göra först tio till 14 dagar efter att skadan inträffat. När man sedan har fastställt diagnosen är det framför allt vila som ska till.

Är det en allvarlig skada?

Ja, det är svårt att säga någon procentsats, men det är en relativt dålig prognos.

Hur går rehabliteringen till?

Till att börja med att skadan får läka ut helt och hållet. Att hästen får tiden på sig till att bli riktigt frisk. Att den får en adekvat träning under den tiden, sjukträning som gör att gaffelbandet återfår sin elastisitet igen.

Victory Tilly är åtta år?

Det är klart att ju äldre man blir så blir det svårare att läka.

Göran Borgås

Lars-Ove Pettersson

För fri publicering

Ovisst om Victory Tilly

STOCKHOLM

Victory Tilly skadades svårt i Elitloppet.

Hade stjärnhästen varit en hingst hade tävlingskarrären varit över.

Då hade vi troligen fattat det beslutet redan i går, säger Stig H Johansson.

Många är oroliga för Victory Tilly, världens snabbaste travhäst som skadades svårt i samband med Elitloppet på söndagen.

Jag tror aldrig jag fått så många råd tidigare som jag fått i dag. Men jag har en del erfarenhet själv och jag ska ta mig en funderare hur vi ska göra för att hästen ska komma tillbaka, säger Stig H Johansson.

Victory Tilly drabbades av en gaffelbandsskada i vänster bakben. Det är en svår skada. Karriären är hotad, men den behöver inte vara över.

Järvsöfaks kom tillbaka

Hade Victory Tilly varit en hingst och haft ett högt avelsvärde hade han fått sluta tävla efter en sådan här skada.

Då hade vi troligen fattat det beslutet redan i går efter loppet, men nu är han ingen hingst, säger Stig H Johansson.

Victory Tilly blev valack när han var två år, ett oundvikligt ingrepp eftersom han hade problem med roterande testiklar.

Det faktum att han är valack kan nu rädda honom tillbaka till tävlingsbanan.

Har du haft någon häst som kommit tillbaka efter en gaffelbandsskada?

Det har jag säkert, men jag kan inte plocka fram någon så här direkt. Men Järvsöfaks är väl ett bra exempel på en häst som kommit tillbaka efter en gaffelbandsskada, säger Stig H Johansson.

Stig H Johansson kände före finalen av Elitloppet att något var fel.

Han markerade lite lätt hälta, men jag hade ingen tanke på att det kunde vara gaffelbandet. Han har aldrig haft problem med skador eller sina senor. Däremot har han haft problem med sina fötter tidigare och jag trodde att det var en fot som krånglade.

Du funderade aldrig på att stryka honom

Nej, det gjorde jag inte. Men hade jag vetat vad jag vet nu hade jag förstås inte startat honom, säger Stig H Johansson.

Lars-Ove Pettersson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »