Travkompaniets 20-årsjubileum

En elitsatsning med unghästprofil

| 2021-03-11 16:14

Travkompaniet firar i år 20-årsjubileum och var från start en elitsatsning med unghästprofil.
Siktet var inställt på de stora årgångsloppen ett mål som då kändes tufft men som genom åren har uppfyllts med råge. Kanske låter det som skryt men, idag är det lättare att räkna upp de årgångslopp som Travkompaniets hästar inte har vunnit!

Travkompaniets första årgångsfinalist, den kraftfulle Gendarme. Foto; A.Lindblom

Travkompaniets första årgångsfinalist, den kraftfulle Gendarme. Foto; A.Lindblom

Vid Travkompaniets start i april 2001 var det hela elva hästar av totalt femton som var endast ett år. Det stora målet var att försöka nå de stora årgångsfinalerna, att få en av de hett eftertraktade finalplatserna i Kriteriet, Oaks, E-3, Kungapokalen, Drottningens, Sprintermästaren, Derbyt, Europaderbyt, Stochampionatet och Breeders Crown. 

Nu 20 år senare kan Travkompaniet stolt titta tillbaka på 52 finalplatser i alla de stora årgångsloppen. Dessutom har Travkompaniets hästar segrar i alla finaler utom i två av dem.

Som årgångslopp räknar vi de lopp där hästägaren måste betala in insatser för att få vara med. Insatserna till de största loppen skall betalas vid flera tillfällen och vill man vara med i uttagningsloppen, ja då tillkommer en större anmälningsavgift. Skall man vara med i årets Kriterieuttagning då handlar det om en kostnad på över 10 000 kr, per häst.
Insatserna bidrar till prispengarna i loppen.

Årgångsfinaler redan andra året

De hästar som har vunnit de största loppen kommer de flesta ihåg. I våra artiklar om Travkompaniets finalister kommer vi dock att berätta lite mer om de som inte vann. Visst är vi färgade men, några av dem var sannerligen värda att få vinna.

Målet att nå årgångsfinalerna infriades redan under Travkompaniets andra verksamhetsår.

Av de fyra hästarna som vid Travkompaniets start var äldre än ett år  blev två av dem årgångsfinalister, hingstarna Gendarme och Calvin Capar som ni kan läsa mer om här.

Från början var det dock Gendarme som vi trodde skulle bli den bästa av de bägge kullkamraterna. Den kraftfulle hingsten var kullens kung i hagen som glänste i träningen och var både stark och snabb. Men, han hade också lätt för att stressa upp sig och att bli alldeles för ambitiös. Det var också det som kom att ställa till det för den talangfulle hingsten och förmodligen det som gjorde att han aldrig blev den stjärna som vi från början trodde att han skulle bli.

Half Volley Travkompaniets första och hittills enda 2-årsvinnare. Foto; A.Lindblom

Half Volley Travkompaniets första och hittills enda 2-årsvinnare. Foto; A.Lindblom

Stallets första årgångsfinal

Som treåring lyckades inte Gendarme att ta sig till någon final. Hingsten blev ofta alldeles för ambitiös och galopperade bort sig i hälften av sina starter. 

Som fyraåring hade Gendarme blivit lite lugnare och gick nu felfritt i loppen. I slutet av april blev han stallets första finalist i ett årgångslopp efter en tredjeplats i uttagningslopp till Kungapokalen på Åby.

Dessvärre blev det ingen lycka i finalen då Gendarme dessvärre inte hade någon bra dag, ingen bra dag alls. Han löpte inte alls upp till sin normala kapacitet och kom sist av de felfria hästarna.

En kort tid efter finalen konstaterades det att Gendarme led av polycetymi, det som  brukar kallas för överträning.
Då det oftast drabbar kapabla hingstar blev Gendarme kastrerad och flyttades till Flemming Jensen för att ridtränas. 
Under våren 2004 kom ett väldigt bra bud på Gendarme från en belgisk hästägare. Budet var 500 000 sek som Travkompaniet accepterade och hästen såldes och lämnade stallet. 

Efter försäljningen flyttade Gendarme till Frankrike där han tävlade. Det gick dock inget vidare där det blev en tredjeplats som bäst. 2008 återvände han till Danmark där han avslutade karriärenn som montéhäst hos Annette Nielsen-Kolding. 

Ingen seger i Kungapokalen, så här långt

Konung Gustav V's pokal, eller Kungapokalen som vi kallar loppet var Travkompaniets första årgångsfinal men som stallet ännu inte har vunnit. 
Genom åren har Travkompaniet haft fem finalister med resultatraden;

Gendarme - 0pl,  Jocose - 3, Maharajah - struken, Panne De Moteur - 2, Who's Who - 4. 

Snygge Shergar Boko blev Travkompaniets första Kriteriefinalist. Foto; A.Lindblom

Snygge Shergar Boko blev Travkompaniets första Kriteriefinalist. Foto; A.Lindblom

Liten som ett rådjur

2003 var de yngsta hästarna som var med vid starten i Travkompaniet, tre år där det stora målet var Kriteriet och Oaks.

Stallets enda treåriga sto var lilla Half Volley. Stoet efter Express Ride som enligt Hultman var "liten som ett rådjur" när hon kom till Yttersta för inkörning. Liten men med mycket "jävlaranamma". När hon skulle köras in, togs hon från betet på Menhammar ett par kilometer till Yttersta. Här fick hon på sig en sele och ett huvudlag och släpptes sedan i paddocken för att hon skulle vänja sig vid seldonen. Och vande sig, ja det gjorde hon med besked.

I paddocken tog Half Volley full fart mot staketet och trots att hon var så liten lyckades hon ta sig över. Hon forcerade sedan ett par staket till innan hon var framme vid sitt mål, sina kompisar som gick kvar på betet!
Tillbaka hos sina kompisar var hon helt omöjlig att få tag på. Det tog två dagar innan hon kunde fångades in. Det blev en ovanligt lång första lektion, den i att vänja sig vid huvudlag och sele.

Half Volley var tidigt utvecklad och är fortfarande unik som stallets enda 2-åring som vunnit lopp. 
I september som treåring vann Half Volley kvalopp till Oaksfinalen, trots ett lopp utvändigt om ledaren. Hon var sedan riktigt duktig i finalen där hon fick maxutdelning som fyra. Konkurrensen var stentuff i finalen där en viss Giant Diablo var den som vann.

Half Volley fortsatte att tävla på som fyraåring men utvecklades inte så att hon kunde hävda sig mot kulltopparna. Hon köptes tillbaka av uppfödaren Menhammar när hon var 5 år för att bli fölsto. I aveln har hon lämnat ett par hyggliga tävlingshästar.
Hon gick bort förra året 20 år gammal.

En fjärdeplats följdes upp av två pallplatser

Då det genom åren har varit övervägande hingstar och valacker i Travkompaniets stall, har det inte heller blivit så många starter i årgångsfinalerna för ston. Efter Half Volley har stallet haft två finalister till i Svenskt Travoaks, Lie Detctor - 2;a och Adorable Lady - 3;a.

Det var de två årgångsloppen Travkompaniet ännu inte har vunnit.
Nu går vi över till de loppen där det blivit seger men vi fortsätter med att främst berätta om hästarna som inte vann.

Viking Kronos, stolt pappa till fem av Travkompaniets Kriteriefinalister. Foto; A.Lindblom

Viking Kronos, stolt pappa till fem av Travkompaniets Kriteriefinalister. Foto; A.Lindblom

Kriteriefinaler och Viking Kronossöner

En häst som också var med när Travkompaniet startades var toppstammade Shergar Boko. Han var en riktigt snygg hingst från Viking Kronos första kull. Då visste vi inte hur superhästen "Vikingen" skulle bli som pappa men nu vet vi att han blev en av världens genom tiderna absolut bästa avelshingstar.

Dessutom kom "Vikingen" att få en väldigt stor betydelse för Travkompaniets Kriteriefinalister.

Shergar Boko visade tidigt fin talang, "en riktig värsting" sa tränaren Stefan Hultman om den snygge hingsten. Efter en lite tveksam inledning på tävlingskarriären lyckades Shergar hitta stilen och formen lagom till Kriterieuttagning där han spurtade till en andraplats och final!

Shergar Boko hade lottats till ett svårt utgångsläge i finalen och hamnade illa till. I sista kurvan satt han sist i fältet och chansen att han skulle ta en placering kändes i det läget inte särskilt stor. Men, in på upploppet kom Shergar långt ute i spåren och närmast flög fram. Spurten tog honom från sista plats fram till en fjärdeplats!

Efter loppet kom den konstiga känslan att vara jätteglad men besviken samtidigt. För om Shergar hade haft endast lite, lite tur med positionerna hade stallet redan 2003 fått första Kriterievinnaren. 

Shergar Boko hade sedan lite svårt att räcka i sin klass och dessutom en del problem med fräschören. Som sexåring flyttades han till Frankrike där banorna var skonsammare. Här tränades han av Ron Kuiper och tävlade på riktig bra i ett par år och tjänade fina pengar. Han såldes sedan till Finland som avelshingst där han har ett 50-tal avkommor utan att någon än så länge har blivit någon stjärna.

Fint Kriteriefacit

Efter Shergar Boko har det blivit fler finalister i det största loppet för de treåriga svenskfödda hästarna.
Här är listan på finalisterna med placering;

Jaded - 1;aJocose - 3;a, Merriment - oplMilliondollarbaby - opl, Maharajah - 1;a,  One Too Many - 2;a, Ruhuna Tea - opl.

Så här långt har Travkompaniet haft 8 kriteriefinalister, 5 av dem efter Viking Kronos!

Andelsägare i Travkompaniets på Rommetravet och den historiska E3-finalen 2005. Foto; A.Lindblom

Andelsägare i Travkompaniets på Rommetravet och den historiska E3-finalen 2005. Foto; A.Lindblom

En unik E3-final

E3-loppen för treåringarna körs både över medeldistans, på försommaren och senare i augusti över sprinterdistans.

2005 stod Travkompaniet för något alldeles unikt när fyra(!) av stallets hästar tog sig till E3-final över medeldistans.
Jaded, Jocose, Jampacked och Jazzman hette kvartetten som sett till att Travkompaniet ägde en tredjedel av finalfältet!

Jaded blev storfavorit på toton i finalen. Han tog ledningen men blev alldeles för het när han öppnade första halvvarvet på supersnabba 08,5 vilket var 3,2 sekunder snabbare än det året Elitloppsfinal!
Det hårda tempot satte sig i benen på upploppet men han stred rent strålande som trea i mål.

Tyvärr blev det ingen utdelning för någon av de andra tre men en häftig upplevelse för oss i fancluben, ja det blev det sannerligen.

Så här ser E3-statistiken genom åren ut för Travkompaniets finalister;

Jaded 2 ggr - 3;a & 6;a, Jocose 2ggr - opl & 5;a, Jazzman 2 ggr - opl & struken, Jampacked - opl, Maharajah - 1;a, Rolling Stones 1;a & disk och Lie Detector 1;a.

Nästa vecka fortsätter vi med att berätta mer om Travkompaniets finalister för de fyraåriga hästarna.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »