Tre nya dopingfall inom travet

| 2004-09-01 09:01
STOCKHOLM

Tre travhästar har testats positiva för otillåten medicinering.
Och den så kallade "Ipren"-vågen fortsätter.
Två av fallen handlar om smärtstillande ibuprofen, det verksamma medlet i den bland människor populära huvudvärksmedicinen "Ipren".

De två nya "Ipren"-fallen" är:

o Com Orlando, tränad av Robert Bergh, testad positiv efter seger i Skellefteå den 27 juni.

o Elegance Lady, tränad av Rickard Alderborg, testad positiv efter seger i Kalmar den 2 juli.

Dessutom har en travare fällts för otillåten användning av det anti-inflammatoriska och smärtstillande medlet flunixin.

o Safari Bowler, tränad av amatören Karin Westman, testad positiv efter seger på Dannero 17 juni.

I samtliga fall var både A-provet och B-provet positivt.

Både flunixin och ibuprofen har 14 dagars karenstid, och får alltså inte vara verksamma i samband med tävling. Hästar som tävlar med dessa medel i kroppen riskerar att skada sig allvarligt då tröskeln för smärta kan bli kraftigt förskjuten.

- I fallet Safari Bowler så har hästen medicinerats korrekt enligt veterinäranvisning under våren. Att han fortfarande hade spår av flunixin kvar när han sedan började tävla beror troligtvis på box-smitta. Det är snarare mycket troligt, berättar Svenska Travsportens Centralförbunds säkerhetschef Lennart Granbeck som har utrett samtliga tre fall.

Det två "Ipren"-fallen är dock utan förklaring. Ingen av de två inblandade tränarna - Robert Bergh eller Rickard Alderborg - kan förstå hur hästarna har fått medlet i kroppen.

"Ipren"-tabletterna förkastliga

Peter Forssberg, överveterinär på Svenska Travsportens Centralförbund, tycker att "Ipren"-vågen är oroväckande. Åtta fall har konstaterats under 2003 och 2004, åtta fall där hästarna har använt otillåtna substanser för nära inpå tävling.

"Ipren", eller dess verksamma medel ibuprofen, är inte receptbelagt, till skillnad från exempelvis flunixin - ett vanligt anti-inflammatoriskt smärtstillande medel som brukar ges till hästar.

Det krävs heller inget veterinärbesök för att ge en häst "Ipren", vilket sammantaget gör att det är en betydligt billigare medicin att ge till hästar än receptbelagda medel.

Men nackdelarna med ibuprofen i hästsammanhang är dessvärre flera.

En av dem är att ibuprofen är en medicin i första hand avsedd för människor, ingen vet egentligen med säkerhet vilka doser som är lämpliga för hästar. Dessutom är preparatet oerhört verksamt, vilket gör att slarv lätt kan drabba hästar som oförskyllt kommer i kontakt med preparatet.

Ibuprofen finns både som tabletter och salva.

- Att ge "Ipren"-tabletter till hästar är helt förkastligt, säger Peter Forssberg.

Han fortsätter:

- De blir lätt dräll med tabletterna, och det är nästan omojligt att få i hästar hela tabletter utan att något hamnar utanför.

- Jag tror att många använder ibumetin-salva eller "Ipren"-gel, för att sedan låta hästarna vila. Och det är egentligen inget otillåtet att göra så. Men det här är moderna och förbannat verksamma mediciner, och föroreningar kan få väldigt onödiga effekter. Vaddstycken och annat som kommit i kontakt med medicinen måste rengöras noggrannt, och hela boxen där hästen stått måste rengöras när behandlingen är slutförd.

"Löjets skimmer"

Peter Forssberg vill inte kommentera enskilda fall, men säger att det är beklagligt att slarv-faktorn förmodligen är hög i "Ipren"-sammanhang, risken att oskyldiga tränare döms till påföljder är uppenbar.

Helst skulle Peter Forssberg se att det verksamma medlet ibuprofen försvann helt från stallarna.

- Jag har förståelse för det ekonomiska trycket att hitta billigare lösningar, och att vissa tränare är lockade av denna möjlighet till självhjälp. Samtidigt drar det ett löjets skimmer över dopingkontrollerna om allt fler hästar åker dit för "huvudvärkstabletter". Ibuprofen är ett oerhört starkt och verksamt preparat, och det här är ingenting som bör bagatelliseras.

Robert Okpu

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »