Max Flukt fantastisk i Harper Hanovers

| 2005-05-29 21:48

STOCKHOLM
Max Flukt svarade för en makalös insats i styrkeprovet Harper Hanovers lopp.
Tillsammans med Kent Knutsson vann han på nytt svenskt rekord 1.14,3.
- Det här är en världsstjärna, utbrast amatören från Nässjö.

Det var lite av Davids kamp mot Goliat i V75-avslutningen.

Max Flukt hade inför loppet gjort blott sju starter i karriären. Dessutom hade han endast ett lopp i kroppen efter ett långt skadeuppehåll.

Bakom honom, med 40 meters tillägg, startade det betydligt mer rutinerade konkurrenter. Bland annat den franske stjärnan Jardy som tjänat nästan tio miljoner kronor.

Men det brydde sig inte Max Flukt om det minsta.

Den lille krigaren från småländska Nässjö var oerhört tapper när han svarade allt och alla. Han vägrade att ge sig och kämpade till sista blodsdroppen. Det resulterade i seger, en halv miljon kronor i förstapris, och ett prydligt nytt svenskt rekord, 1.14,3 över 3140 meter.

- Han är helt fantastisk den här hästen. Det blev också den tiden som jag under veckan hade gått ut och sagt att han skulle springa, sa Kent Knutsson.

Fick lägga flera speeder i loppet

Max Flukt fick inget lätt lopp och tvingades lägga ett par speeder under vägen. Kent Knutsson tänkte köra till ledningen i ett tidigt skede, men blev då utsvarad och tvingades att backa tillbaka. När sedan Jardy attackerade valde Knutsson att på nytt ge sig iväg bakom sin häst. Och när det återstod 1600 meter av loppet blåste Max Flukt till ledningen. Kort senare galopperade Jardy bort sig och 1200 meter kvar attackerade Spring Ray via tredjespår. Björn Goops häst nådde fram utvändigt om Max Flukt innan sista kurvan och det drog ihop sig till en duell mellan de båda. Men tappre Max Flukt var omutlig, och hur än Spring Ray försökte in på upploppet gled den sexårige valacken ifrån till en säker seger.

- Jag kunde ta upp honom i sista kurvan och då kände jag det skulle till en mycket bra smygkörd häst för att slå honom.

- Visserligen har jag respekt för Spring Ray men min häst är fantastisk bra. Både stark och snabb, sa Kent Knutsson.

Vad känner du efter den här segern?

- Det känns helt enormt. Jag hade glädjen att få uppleva redan i fjol att vinna under elitloppshelgen. Det är få förunnat att få göra det.

King Cobra imponerade igen

King Cobra fortsätter att imponera och tog nu sin tredje raka V75-seger. Lutfi Kolgjini lämnade inget åt slumpen och avancerade fram utvändigt om ledaren 1100 meter kvar. Men tunga resor är inget som bekommer King Cobra. Precis som han har gjort på slutet så krossade han på nytt sina konkurrenter. Ledande Bean Streep blev ett enkelt byte mitt på upploppet och King Cobra dansade undan till en lätt seger. Lutfi Kolgjini kostade på sig en segergest när den Veijo Heiskanen-tränade hästen passerade mållinjen.

- Det är en helt fantastisk häst. Han är stark och rejäl och har en oerhörd vilja, sa Lutfi Kolgjini.

- Jag gillar inte hästar som måste ha smygresor utan mera de som tål offensiva upplägg och kan göra loppen själv. King Cobra är en sådan häst.

Krafter kvar i mål?

- Jag drog varken tussarna eller norsken. Det finns sparade till nästa gång Veijo ska köra.

Vinnartiden blev 1.13,1 över distansen 2140 meter med bilstart. Därmed har King Cobra tagit klivet in i gulddivisionen, vilket är till glädje för delägaren Jori Turja, känd som tränare till fenomenet Varenne.

Det blev finsk seger i Bronsdivisionens final. Risto Airaksinen laddade för fullt bakom bilen och blåste till ledningen med Lukas Lupin. Efter en snabb öppning på 11,2 första 500 metrarna varvade han på 15,6. Inne på upploppet ryckte han sedan undan till en ohotad seger.

- Hästen var ruskigt bra. Femhundra meter kvar var jag bergsäker på seger. Det var roligt att det fungerade för vi har till 100 procent siktat på det här loppet en längre tid, berättade Risto Airaksinen.

Figo Gross ensam på plan

En riktigt bra insats svarade även Figo Gross för. Efter en tuff inledning via tredjespår nåddes ledningen ut ur första kurvan. Sedan drog Figo Gross undan i ett tufft tempo och var helt ensam till slut. Vinnartiden blev finfina 1.14,0.

- Det här är en riktigt bra häst som tycker om att bestämma själv. Jag laddade på in i första kurvan för att köra mot ledningen, men då tyckte hästen att han skulle dra på hela vägen. Det var därför han drog undan och även om han fick mjölksyra sista 100 metrarna hade jag loppet under kontroll. Det var strongt gjort att vinna, sa Björn Goop.

Övriga vinnare på V75 var...

... Ingrid Palema och Åke Svanstedt som vann Stoeliten efter ett lopp i rygg på ledaren. Luckan kom som på beställning 250 meter kvar och Ingrid Palema höll sedan undan knappt före vasst spurtande Camilla Highness.

... Arn och Örjan Kihlström efter ett lopp i tredje par invändigt. Luckan kom 100 meter kvar och han nådde tätduon Beddinge Boy och Hot Tub precis på mållinjen. Arn hade dessutom en kort galopp innan startbilen släppte iväg fältet.

... Attention Flight och Stig H Johansson som tog ledningen efter 400 meter och höll undan före stallkamraten Toamasina.

Publiksiffran denna V75-lördag på Solvalla var 22.638 personer.

Sju rätt på V75 gav 29.783 kronor.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »