Ulf Nordin utmanar fransmännen

| 2002-01-25 12:36
PARIS
Ulf Nordin har blivit en maktfaktor i franskt trav.
På söndag selar han ut två av utmanarna i Prix d´Amerique, Jackhammer och Ipson de Mormal.
1983 lämnade Ulf Nordin Sverige.  I dag, nästan 20 år senare, är svensken en maktfaktor i franskt trav.	Foto: Thomas Blomqvist

1983 lämnade Ulf Nordin Sverige. I dag, nästan 20 år senare, är svensken en maktfaktor i franskt trav. Foto: Thomas Blomqvist

Efter succéåret 1982, då Ulf Nordin bland annat tog en trippelseger i Svenskt Travkriterium, lämnade han Sverige 1983 och flyttade till Frankrike.

I dag, nästan 20 år senare, är svensken en maktfaktor i franskt trav.

Den senaste säsongen hamnade Ulf Nordin på fjärde plats när det gäller inkörda pengar till stallet i Frankrike. Siffrorna för 2001 blev 11 202 640 franc, motsvarande 15,7 miljoner svenska kronor.

Ett tag var vi faktiskt på väg mot en ännu bättre placering men december var en svag månad, berättar Ulf Nordin.

Ulf Nordin har med två hästar i Prix d´Amerique på söndag. Själv kör han Ipson de Mormal medan Wilhelm Paal får chansen bakom svenskägde Jackhammer.Foto: Thomas Blomqvist

Ulf Nordin har med två hästar i Prix d´Amerique på söndag. Själv kör han Ipson de Mormal medan Wilhelm Paal får chansen bakom svenskägde Jackhammer.

Foto: Thomas Blomqvist

Toppår 2001

Tränararvodet är 20 procent och det innebär drygt tre miljoner kronor i provisioner till Ulf Nordin.

Det är bra pengar att köra om i Frankrike. I Sverige fick jag inte en krona över trots bra resultat och att man jobbade dygnet runt.

Som kusk hade Ulf Nordin också ett toppår 2001 med 15,2 miljoner kronor inkört. Nordin slutade sjua i en liga som toppas av Jean-Michel Bazire, Jos Veerbeck och Pierre Levesque.

Ulf Nordin har sin verksamhet uppdelad till gården Formerie drygt tio mil nord nordväst om Paris och träningsanläggningen Grosbois strax sydost om Paris i närheten av travbanan Vincennes.

I Formarie har Ulf Nordin 60 boxar och i egna borgen på Grosbois finns plats för 27 hästar. På sommaren är Formarie basen och på vintern Grosbois.

Jag trivs och har acklimatiserat mig väl i det här landet. Jag har fransk fru och franska barn. Men visst kommer jag alltid att vara svensk i hjärtat, säger Ulf Nordin.

Två hästar i Prix d´Amerique

Stallets två största stjärnor är svenskfödde och svenskägde Jackhammer och franske Ipson de Mormal. Båda startar på söndag i världens mest prestigefyllda långlopp, Prix d´Amerique.

För Jackhammer blir det första starten i Prix d´Amerique. I fjol var valacken istället med i Prix de Luxembourg där han slutade trea bakom Solar Effe och Lass Zefyr.

Jackhammer är egentligen ingen vinterhäst, men han var bra senast i Prix de Belgique och jag tror han gör en bra prestation även i Prix d´Amerique, säger Ulf Nordin.

Ipson de Mormal var fjolårets stora överraskning i Prix d´Amerique då han slutade fyra bakom Varenne, Fan Idole och General du Pommeau.

Det var in i det sista osäkert om sexåringen skulle hinna bli startklar till årets Prix d´Amerique. Problem med infektioner har stoppat upp den tidigare franske kullettan som vunnit det franska kriteriet som både fyra- och femåring.

Men på torsdagen gick Ipson de Mormal ett skarpare jobb och Ulf Nordin var nöjd.

Han fick sträcka ut i 1.10-fart sista 500 meterna och kändes fin. Han är på väg uppåt igen, säger Ulf Nordin.

Ulf Nordin kommer själv att köra Ipson de Mormal medan kollegan Wilhelm Paal kör Jackhammer.

Taxera era chanser på söndag?

Det är tunnt med vinstchansen eftersom både Varenne och Insert Gede kommer med full form till loppet. Även Hirosaka har varit väldigt bra på slutat.

Skulle någon av mina vara femma skulle jag vara nöjd. Jag tycker det är svårt vem av mina som kommer att vara före den andra i mål. Jag bedömmer dem som jämngoda för dagen, säger Ulf Nordin.

I Prix de Luxembourg, som avgörs på lördagen, startar Ulf Nordin franske Filou de la Grille.

Han räcker inte till alls, säger Ulf Nordin.

Lars-Ove Pettersson

Fakta tränarligan i Frankrike 2001

1) Joël Hallais 18,7 miljoner kronor

2) Philippe Allaire 16,9 miljoner kronor

3) P.D. Allarie 15,8 miljoner kronor

4) Ulf Nordin 15,7 miljoner kronor

5) M Lenoir 15,0 miljoner kronor

6) J-E Dubois 14,6 miljoner kronor

Fakta Körsvensligan i Frankrike 2001

1) J-M Bazire 42,9 miljoner kronor

2) Jos Veerbeck 23,8 miljoner kronor

3) Pierre Levesque 22,6 miljoner kronor

4) P Vercruysse 20,3 miljoner kronor

5) D Locqueneux 20,2 miljoner kronor

6) M Lenoir 17,6 miljoner kronor

7) Ulf Nordin 15,2 miljoner kronor

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »