Gazza Degato död

| 2007-11-20 09:16
Stjärnhästen Gazza Degato är död.
Derbyvinnaren skadade sig svårt efter en skentur och fick avlivas.
- Det känns oerhört tungt men det är ännu värre för skötaren, säger tränaren Tom Horpestad.
Gazza Degato skadade sig svårt efter en skentur och fick avlivas på måndagsmorgonen. Foto: Claes Kärrstrand.

Gazza Degato skadade sig svårt efter en skentur och fick avlivas på måndagsmorgonen. Foto: Claes Kärrstrand.

STOCKHOLM

Det var på måndagsmorgonen som Gazza Degato var ute på en långsamtur i skogen i närheten av Tom Horpestads gård utanför Årjäng. Han kördes av sin skötare Jill Nordby när han plötsligt kom lös och skenade.

- Hästen behandlades för en vecka sedan och det här var första gången han gick i vagn efter vilan. Efter en vecka i hagen var han väldigt pigg, sprang och nöp och ville börja slå. Till slut måste han ha fått bakbenen över tömmarna. Skötaren försökte hålla honom men till slut kom han lös, berättar Tom Horpestad.

Bakbenen helt krossade

Gazza Degato skenade iväg och hittades svårt skadad lite senare. Hans liv gick inte att rädda och veterinären fick avliva hästen på plats.

- Han sprang 200-300 meter på en väg som var väldigt stenig. Han måste ha gått omkull rejält för bakbenen var helt krossade på flera ställen. Benpiporna stack ut och det hade kommit in grus i benen.

- Veterinären kom efter en halvtimme och det gick inte att rädda honom.

"Det var en otrolig häst"

Gazza Degato var Tom Horpestads bästa häst i hans tränarkarriär. Han tog 25 segrar och sprang in 5.339.728 kronor. Gazza Degato blev sju år och var försäkrad. Främsta meriten var segern i Svenskt Travderby 2004.

- Jag har inte riktigt tagit in att hästen är borta. Just nu sitter jag ute i skogen och kör en annan häst. Det känns oerhört tungt men det är värst för skötaren som har tagit det hårt.

- Man får ändå vara tacksam över all den PR som Gazza Degato har gett mig och min rörelse. Det var en otrolig häst, säger Tom Horpestad.

Michael Carlsson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »