Frankrikes champion intar Dalarna

| 2002-04-19 08:20
JÄRVSÖ
Lykketinder är en unik travare.
Han är det enda kallblodet som har vunnit lopp utanför Norden.
Två gånger dessutom. På lördag jagar han sin största fullträff på
hemmaplan - i V75 på Rättvik.
Motion i naturen. En tung så kallad Pullertvagn och långa skogsturer har byggt upp Lykketinders styrka.Foto: Thomas Blomqvist

Motion i naturen. En tung så kallad Pullertvagn och långa skogsturer har byggt upp Lykketinders styrka.

Foto: Thomas Blomqvist

Per-Gunnar Persson är lantbrukare och travtränare från Järvsö, med licens på Bollnästravet. Lillebror Jan-Olov Persson driver Sveriges största kallblodsrörelse, och även om de äldre bröderna Ingemar och Per-Gunnar länge jobbat framgångsrikt inom travet har de fört en lite mer anonym tillvaro.

Per-Gunnar Persson har amatörlicens, då han har annan lantbruksverksamhet parallellt med sina travare.

Men resultaten är långt ifrån amatörmässiga. Lykketinder har exempelvis tjänat över en miljon kronor, och är en av tolv hästar som Per-Gunnar har (en del av dem i lag med dottern Annelie Lagergren, som bor på granngården). Lägg därtill stallkamraten Vernex, som har fått ihop en halv miljon hittills. Sörvinter har en kvarts miljon på vinstkontot, och varmblodsstoet Cherekan Ås har gnetat ihop 133 000.

Dessutom finns det några fölmärrar och ett knippe intressanta unghästar att hoppas på (kallblod, givetvis).

Stallets största framgång hittills kom utan tvekan i slutet av februari i år då Per-Gunnar, frun Kerstin och brodern Ingemar (som agerade hästskötare) reste till Paris för att delta i två uppvisningslopp för kallblod. Med sin nioårige hingst Lykketinder.

Jag har fött upp 19 travare hittills. Jag brukar kastrera hingstarna, men Lykketinder var så pass ordentlig och snäll som unghäst att jag inte gjorde det, berättar han.

Ser gärna loppen på video. Per-Gunnar har de två loppen från Vincennes inspelade, och ser gärna om dem.Foto: Thomas Blomqvist

Ser gärna loppen på video. Per-Gunnar har de två loppen från Vincennes inspelade, och ser gärna om dem.

Foto: Thomas Blomqvist

Har vunnit 22 lopp

På Vincennes i Paris vann Lykketinder båda uppvisningsloppen för finska, norska och svenska kallblod. Och tjänade 180 000 kronor i förbifarten. Men pengarna kommer i andra hand, för Per-Gunnar var Frankrike-äventyret framförallt ett minne för livet:

Det var stort att få åka dit. Vi funderade lite grann om vi skulle åka, det är ju en lång resa. Men vår dotter Annelie hjälpte till med hästarna på gården när vi var borta, berättar Per-Gunnar.

Lykketinder trivdes utmärkt på den franska kolstybben.

Det var ett perfekt underlag för honom. Det var fast och med lite svikt i banan, berättar Per-Gunnar.

På hemmaplan har Lykketinder gått två lopp sedan hemkomsten, dock utan att få till det. Näst senast, i V75 på Gävle, fick han en jobbig inledning och ett tufft lopp utvändigt om ledaren, och blev sexa till slut. Och senast på Hagmyren var Lykketinder direkt svag i ett lopp som suveräne Järvsöfaks vann överlägset.

Han var snorig efteråt, och han var egentligen inte förberedd för starten på Hagmyren. Vi startade mot Järvsöfaks för sportens skull, säger Per-Gunnar som räknar med att Lykketinder gör en bättre insats i Rättvik på lördag.

Däremot tycker han att uppgiften på V75 ser aningen tuff ut för hans häst.

Lykketinder är bättre över längre distanser än 1640 meter. Och spår sex med voltstart är inte särskilt bra för honom heller. Vi måste ladda för att komma iväg, och vi hamnar nog inte bättre till än utvändigt om ledaren i alla fall, säger han.

Med lördagens förutsättningar i kallblodsloppet är Per-Gunnars favorit till segern innerspårets Bokli Balder, som Lykketinder slog regelrätt två gånger i Frankrike.

Och Idenors Iller var jättefin som tvåa på Hagmyren bakom Järvsöfaks, han kan vinna loppet, säger Per-Gunnar Persson.

Men Lykketinder är en tuff kämpe som har vunnit 22 lopp på 87 starter. Och innerst inne hoppas Per-Gunnar Persson givetvis att Frankrikes kallblodschampion ska duga en bit även på hemmaplan.

Robert Okpu

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Vi äger travhästar av högsta klass. Några av våra största segrar är; Prix d'Amerique, Derbyt, Europaderbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Jubileumspokalen, Stochampionatet, Drottning Silvias pokal och E3-finaler.

I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie, häng med du också!