Lugnt avslut på året för våra hästar

| 2011-12-22 11:39

Det har varit en lugn period för våra hästar utan några starter och det kommer så förbli året ut. Nedan berättar Stefan mer om varför och hur läget är i stallet just nu och förstås, hur det står till med Maharajah.

Stefan klappar om Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Stefan klappar om Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Just nu grasserar det ovanligt mycket förkylningar, influensor, virus och infektioner hos hästarna i vårt land.
Vid mer eller mindre varje tävlingsdag just nu märks det här då det är många hästar som stryks ur loppen på grund av olika smittor. 

Yttersta har fått sin beskärda del

Som alla vet så har Stefan Hultman också fått sin beskärda del av smittor i stallet där det senaste exemplet är vår superhäst Maharajah.
Vi fick en pratstund i stallet med Stefan som berättade mer om läget i stallet och förstås hur Maharajah mår;

 - Maharajah mår förträffligt! Han är lika pigg och glad och har samma friska aptit som han alltid har. Men precis som vi misstänkte var han nedsatt av en infektion på Örebro vilket svaren på proven vi tog på honom har visat. Vi har tagit nya prover på honom som vi precis fått svar på och de visar att hans immunförsvar har en högre aktivitet än vanligt. Det visar i sin tur att han inte är helt fri från smittan och att hans immunförsvar nu jobbar med det, berättade Stefan.

Maharajah är INTE sjuk

 - Jag vill dock förtydliga att Maharajah inte är sjuk, alltså jag menar så som när man själv inte orkar gå upp och bege sig till Konsum för att köpa mjölk! I branschen säger vi ju nästan alltid att hästarna är sjuka när de inte kan maxprestera på tävlingsbanan men det korrekta är egentligen att de är nedsatta av någong infektion eller virus. Det handlar ju inte om att hästarna är sjuka när de tävlar och då menar jag hästar som hostar, där snoret rinner, har feber eller på något sätt visar att de är sjuka för de hästarna stannar alltid hemma i stallet, förklarade Stefan.

Som alltid är det mycket tid i hagen för Ytterstas hästar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Som alltid är det mycket tid i hagen för Ytterstas hästar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Svårupptäckat smittor

Vi som inte har kunskapen tycker väl lite till mans att det skall väl inte vara så svårt att undvika att tävla med nedsatta hästar, Stefan tog dock ur oss den villfarelsen;

 - Det här med olika smittor är ett elände som alla stall i olika peridoer råkar ut för. I vårt stall är det många hästar som är mer eller mindre i topptrim och som åker runt på tävlingar där risken naturligtvis alltid finns att det finns smittor som de sedan kan få med sig hem.
Det är då upp till oss som arbetar med hästarna till vardags att hålla fullständigt koll på hur de mår och vara uppmärksamma på minsta lilla förändring i puls, temp, hosta, snuva, aptit eller något annat beteende som inte är normalt.
Det här smygande infektionerna är inte heller något som alltid upptäcks i träningen för då får hästarna aldrig gå i botten. De kanske går som mest 85 - 90 % av sitt max i träningen och då är det inte alltid det märks att de är nedsatta. Det är först när de i loppen och skall prestera max som man ser och märker att den här dagen finns det ingen extra växel kvar och de visar att de har något "skit i kroppen". Alla skall veta att jag mår så otroligt dåligt varje gång det sker för vi sätter alltid i alla lägen hästen i första hand, förklarade Stefan och det syntes tydligt på honom att det är tuffa upplevelser.

Visar hur svårt det är

 - Och vi kan alla förstå att det är svårt när till och med idrottarna på humansidan också råkar ut för att gå "in i väggen". Ett färskt exempel är Charlotte Kalla som gjorde en sämre prestation senast och så visade det sig efter loppet att hon hade en förkylning i kroppen!
Hon kan ju ändå känna efter och berätta hur hon känner sig men det kan ju inte våra hästar, då kanske alla förstår hur svårt det är!, konstaterade Stefan.

Inga säkra metoder

 - Det finns heller inga säkra metoder att före ett lopp ta reda på om hästen är nedsatt. Om man till exempel tar ett virusprov så kan det ta upp till 14 dagar innan man får ett fullständigt svar på det och ja då är ju skadan redan skedd. Man skulle i och för sig kunna köra ett maxjobb i träningen med hästen dagen före start då skulle man ju direkt känna om något var fel, men hur bra skulle den då vara i starten sedan om det visade sig att den var frisk?, frågade sig Stefan.

Lugna motionspass på Yttersta. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Lugna motionspass på Yttersta. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Tyda provsvaren är inte heller så lätt

I "smittotider" och då man misstänker att allt inte står rätt till tas det prover på hästarna på Yttersta där Stefan fortsatte med att berätta om hur svårt det kan vara att tyda dessa;

 - Ett sätt att få reda på om hästarna har någon smitta är att ta prover. Men det är inte heller alltid så lätt för att sedan tyda svaren är en halv vetenskap som det tar sin lilla tid att lära sig. Vi har ett antal värden som vi tittar på där man kanske vid en första blick kan tycka att hästarna ser friska ut. Men, så tittar man vidare och kan konstatera att andra värden inte är som de skall vara, berättade Stefan och visade på ett provsvar han fått på ett antal hästar, han fortsatte.
 - Titta här, här ser värdena för de vita blodkropparna och även diffen bra ut och för den som inte har kunskapen tycker att den här hästen är bara att träna på med. Men så tittar man vidare och kan konstatera att värdena för fibrinogenen, monocyter och eos avviker som i sin tur visar att hästen immunförsvar jobbar för fullt och det är ett säkert tecken på att det fortfarande finns någon smitta kvar i kroppen. Skulle man missa det så kanske man tränar på med hästen och då är det en ren destruktiv träning där man bara kör ner hästen i "källaren", förklarade Stefan.

 

 

Nantucket tar igen sig. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet
Nantucket tar igen sig. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ta fram alla yrkeskunskap

Eftersom ett flertal hästar i Stefans stall har visat att de är nedsatta har de nu fått det lugnare i träningen, han fortsatte att förklara;

 - Ja nu gäller det att ha is i magen och ta fram alla års erfarenhet och kunskap jag har. Det är nu min yrkeskunskap som tränare ställs på sin spets. Och det är ju så, att träna en häst i toppform och rycka skorna nere på Vincennes, tja det skulle ju vem som helst klara av! Det är nu när det gäller att ha riktigt fingertoppskänsla och ha rejält med is magen och inte låta sig påverkas och framförallt, ha massor av tålamod!
Min erfarenhet säger att det är bara att vänta, det finns liksom inga genvägar. Djurskyddet är A och O för mig och vi är rädda om våra hästar, sa Stefan.

Nu tar vi julledigt

 - Nu får Maharajah och hans träningskompisar därför bara lätt träning under tiden som deras immunförsvar får jobba på i lugn och ro. Jag vill återigen poängtera att hästarna INTE är sjuka, de kutar runt här i hagarna med svansen i vädret och ser hur fina ut som helst! Men proverna visar att de inte kan träna för fullt och inte heller tävla och visst är det tråkigt men det är som det är. Man kan planera vad man vill men det är verkligheten vi lever i och det finns inget annat att göra än att han tålamod och vänta.
 - Så alla Travkompanivänner, nu får vi bita ihop, fira jul och så kommer vi igen det kan ni alla vara helt säkra på!, avslutade Stefan.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »