V86: Vilken insats av stålmorsan!

| 2015-11-19 10:24

Duellen på Åby.
Så kommer många att minnas Novemberstayern över tre varv på onsdagskvällen.
Loppet artade sig till ett av de mest rafflande och annorlunda lopp som körts på Åby där nioåriga järnstoet Dernier Viking pressade musten ur en trots allt tapper Calvin Borel.

- Jag har aldrig kört någon starkare häst , sa rutinerade Peter Ingves om Dernier Viking. Foto: Malin Albinsson Foto av MALIN ALBINSSON

- Jag har aldrig kört någon starkare häst , sa rutinerade Peter Ingves om Dernier Viking. Foto: Malin Albinsson Foto av MALIN ALBINSSON

Ett lopp över tre varv och ett litet fält.
Tråkigt trodde många.
Tvärtom blev Novemberstayern mycket sevärt med två hästar ett tag över hundra meter före de övriga. Marc Elias körde pappa Conrad Lugauers klasshäst Calvin Borel i ledningen och vägra släppa ifrån sig densamma.
Problemet var bara att han hade nioåriga Dernier Viking utvändigt tillsammans med Peter Ingves. Åbystoet, känd som pansarvagnen som hittade nya växlar som äldre, tycks inte kunna springa sig trött.
Dernier Viking tröttnade inte den här gången heller – trots det osannolika upplägget. Varvet från mål kunde Peter Ingves slutligen ta över och stålmorsan höll Calvin Borel en bra bit bakom sig.
Ingves fick frågan vad kuskarna hade för sig under loppet.
- Vi kappkörde! Jag visste att hon skulle trampa på och fick ibland övertaget, lite så där halvt om halvt och därför fortsatte jag att köra. Jävlar vad hon är duktig som alltid klarar av det. Jag har aldrig kört någon starkare häst , sa rutinerade Peter Ingves.

”Helt enorm”
Admir Zukanovic är försteman i hårdsatsande stall Denco som satt Dernier Viking i fin författning sedan han gick ta över av förre tränaren Veijo Heiskanen i slutet av fjolåret.
- Calvin Borel är en bra häst - men hon är helt enorm alltså! jublade Admir Zukanovic.
En dubbelsegrare på V86-spelet visade det sig. I ett treåringslopp över kort distans imponerade Zukanovic och stall Dencos Insert Ecus storligen. Stefan Söderkvist lyfte ut Insert Ecus i tredjespår 800 meter från mål och hingsten kämpade sig till segern i de allra sista stegen. Imponerande häst och ett stall i form.

Hästen med hängslena
På Solvalla tog auktionsdyringen Propulsion andra raka segern på lika många starter för sin nye tränare Daniel Redén. En fyraåring som köptes på auktion i USA tidigare i år för cirka 1,8 miljoner kronor. Pengar som kan vara väl placerade.
Örjan Kihlström kom igenom snabbt från tiondespåret och kunde glida till ledningen dryga varvet från mål med hästen som imponerade på nytt.
Propulsion går med "bonnbalans", tunga skor, och har några hjälpande hängslen som ska imitera utrustningen han tävlade så framgångsrik med i USA.
- Han är kuslig när han kan gå bakifrån och kom ju igenom lite för bra från bakspåret i dag tycker jag, Men han visade att han är förnuftig. Det är spänt när den här startar. Jag längtar till det blir varmt ute och man kan börja plocka av honom lite grejer. Den här skulle inte jag vilja ha i rygg! sa Daniel Redén skrattande.

Goop i Kriterierevanschen
Det var revanschernas kväll på Solvalla på onsdagen då både Kriterierevanschen och Oaksrevanschen stod på programmet.
I Kriterierevanschen med 200 000 kronor till vinnaren visade M.T.Kingofthehill prov på stor moral då han kämpade ner ledande storfavoriten Day Or Night In från positionen utvändigt ledaren. Björn Goop tränar och kör.
I stonas motsvarighet, Oaksrevanschen, blev ledande Swiss Account alldeles för pigg i händerna på Jorma Kontio och tröttnade i förtid.
Segrade gjorde Timbal och Ulf Eriksson som placerades utvändigt en bit bak och enkelt tog sig förbi vid upploppets början. Timbal testades ju mot hingstarna i kvalen till kriteriet men lyckades inte alls den gången. Nu fick hon sin revansch. Tolfte årssegern för Robert Berghs hedersdam.

27 000 för åtta rätt
Femåringsloppet för ston på Åby vanns av favoriten Radysin America som ledde runt om i opressad stil för Peter Ingves. Halmstads Jerry Riordan tränar.
Omgången inleddes med en skräll på Åbytravet. I det inledande loppet för ston körde sig André Eklundh påpassligt till ledningen efter 800 meter med Star di Poggio och stannade där. Åbyamatören Edvin Ceka tränar fyraåringen som endast var streckad på fyra procent. Överlägset vunnet.
Rajah Press ledde V86-6 från start till mål med Jorma Kontio. Björn Lindblom tränar femåringen som klev över halvmiljonen intjänat.
Utdelningen på åtta rätt blev 27 145 kronor, sju rätt delade ut 172 och fem rätt 22 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »