Inför V64 söndag: Björkman vet hur man vinner Grand Slam

| 2016-02-12 09:00

V64 med Grand Slam.
ATG garanterar tio miljoner kronor till en ensam vinnare.
- Det känns som jag måste testa det, säger Jonas Björkman, före detta tennisstjärna med hela nio segrar i Grand Slam-turneringar på meritlistan.

Jonas Björkman höjer bucklan efter en av hans tre segrar i Wimbledon. På söndagen jagar han Grand Slam på V64. Foto av Getty Images

Jonas Björkman höjer bucklan efter en av hans tre segrar i Wimbledon. På söndagen jagar han Grand Slam på V64. Foto av Getty Images

Jonas Björkman är känd som en av världens bästa tennisspelare under 1990- och 2000-talet. Det som kanske inte alla vet är att han även haft ett, som han säger själv: "Gigantiskt travintresse".
- Jag är från Alvesta och pappa kände de som köpte Mack Lobell till Blädingeås. Jag hade också en del kontakt med dem och blev intresserad. Sedan blev det så att jag hoppade med som delägare i någon häst och sedan blev det flera. Jag tror jag ägt fem-sex hästar i alla fall. Speedy Trotting var okej och var i alla fall med i Breeders' Crown.
- Den sista jag ägde köpte jag själv, för att kunna vara med och bestämma och fatta beslut själv. Hon hette Petra Girl och henne hade jag i träning hos Stig H Johansson. Hon var bra men tyvärr skör. Jag har bra koll på veterinärer, säger Jonas Björkman och skrattar.

Padel och dans
2008 lade Jonas Björkman sin tennisracket på hyllan. I dag driver han bland annat en anläggning i Frihamnen i Stockholm där man introducerat den nya "inne-sporten" padel.
Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Banan är 10 x 20 meter och omringad av tre meter höga glasväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel.
- Det är som minitennis med squash-väggar. Det är nått nytt. Det är både roligt och socialt eftersom man alltid spelar dubbel. Fördelen med sporten är att man inte behöver lära dig någon teknik, säger Jonas Björkman.
Förra året syntes Jonas Björkman även i tv-programmet Let's Dance.
- Det var fantastiskt kul. Men det var ett hektiskt år, förutom att jag dansade i tv var jag även coach åt Andy Murray. Det var många bollar i luften. I år är det mer fokus på padel.
Padel-satsningen gör Jonas Björkman tillsammans med tre kompisar. En av dem är Måns Zelmerlöv. De både driver även Z&B Foundation tillsammans. På stiftelsens hemsida står det att syftet är att: "Verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar".
- Det är en stiftelse som vi haft i tre år. Vi har i dag fem skolor i Afrika, tre i Sydafrika, en i Kenya och så byggs en i Etiopien, säger Jonas Björkman.

Bättre webbsändningar i dag
Så mycket trav hinner inte Jonas Björkman med nu förtiden.
- Nej, jag var som hetast slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Som jag sa var intresset gigantiskt en gång i tiden, sedan har det dalat, tyvärr.
Trav är en otroligt häftig sport, problemet för mig då var att jag var aktiv med tennisen och reste mycket. På den tiden var webbsändningen inte tillräckligt bra. Det var inte som i dag.
Spelar du inte alls längre?
- Inte så ofta, men ibland jag skickar in en Harry Boy på V75.
Känner du till ATG:s nya satsning på söndagar, V64 med Grand Slam?
- Jag har sett reklamen och hajade till på namnet, och så tror jag att jag såg något med Micke (Nybrink) och Per (Skoglund) där de pratade om Grand Slam.
Grand Slam innebär att ATG garanterar tio miljoner kronor till den som blir ensam med sex rätt.
- Det känns som jag måste testa det, säger Jonas Björkman och skrattar.
Har du något generellt speltips?
- Jag känner Erik Adielsson väl och att gå på kuskar som ofta vinner är ett bra tips. Nu är ju han på långsemester så man får hitta någon annan.

Nio Grand Slam-titlar
Jonas Björkman har hela nio titlar i Grand Slam-turneringar i dubbel mellan 1998 och 2006: tre Wimbledon, tre Australian Open, två French Open och en US Open.
Vilket är ditt bästa Grand Slam-minne?
- Alla är speciella på olika sätt. Men att få vinna Wimbledon är det som sticker ut. Det är den mest anrika och mest traditionsbundna turneringen. Det är något magiskt att bara gå in på den anläggningen.

Fotnot.
Grand Slam i tennis innebär att samma spelare vinner alla de fyra stora internationella tennismästerskapen Australien Open, French Open, Wimbledon och US Open under samma kalenderår (spelsäsong).

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »