Inför V75: Nuncio vs. On Track Piraten

| 2017-03-28 10:52

I ena ringhörnan står megastjärnan Nuncio.
I den andra V75-ikonen On Track Piraten.
På lördag väntar ett riktigt tungviktsmöte på Solvalla.
- Ska vi någon gång slå Nuncio är det nu, säger On Track Piratens tränare Hans R Strömberg.

Mästarmöte mellan Nuncio och On Track Piraten väntar i Olympiatravets första deltävling. Foto av LARS JAKOBSSON

Mästarmöte mellan Nuncio och On Track Piraten väntar i Olympiatravets första deltävling. Foto av LARS JAKOBSSON

Äntligen har det blivit dags för kraftmätningen som trav-Sverige väntat på i månader. Solvalla arrangerar V75-finaler och i gulddivisionen, tillika första deltävlingen i Olympiatravet, ställs två av landets absolut bästa hästar öga mot öga. Nuncio bär favoritskapet men On Track Piraten ”vann” spårlottningen och har inte gett slaget förlorat.
- Han måste nog höja sig för att rå på Nuncio men vi får prova och ger i alla fall inte upp på förhand, säger Hans R Strömberg.
On Track Piraten drog bricka tre ur spårtombolan. Två snäpp längre ut på startbilsvingen startar Nuncio.
- Det är förstås till vår fördel med spår innanför. Jag vet inte vad Johnny (Takter) har för taktik men han lär väl köra från start och se vad som händer. Får han ledningen kan jag inte tänka mig att han släpper.

Skoryck och ny vagn
On Track Piraten ståtar med nio raka segrar i högsta klassen och det är också där han har tagit sina samtliga 24 V75-segrar. Vinner han på lördag saknas endast två pinnar upp till ledaren av varmblodens V75-maratontabell, Callit.
- Allt verkar jättebra med Piraten. Han har tränat på precis som vanligt efter senast. Om det är toppform som gör det vet jag inte men han är bra jämt, säger Strömberg som dessutom tänker rycka två ess ur rockärmen på lördag.
- Han ska gå barfota fram och så har jag faktiskt fixat en ny mer jänkarbetonad vagn. Den är lite smalare än den förra så han sparar in några millimeter i kurvorna.
Hur stort skulle det vara att bryta Nuncios 15 segrar långa svit?
- Tja...hur ledsen skulle jag bli om Nuncios bröt Piratens nio segrar långa svit? säger Strömberg och skrattar innan han fortsätter.
- Man får vara lite ödmjuk inför det här och ta det för vad det är. Jag räknar inte med att Piraten ska gå ut och vinna. Men ska vi någon gång slå Nuncio är det väl i den här starten när han inte har så många lopp i kroppen. Hur som helst ska det bli väldigt spännande!

70-procentig form
Stefan ”Tarzan” Melanders Nuncio, Årets häst i Sverige 2016, har gjort 53 starter och aldrig slutat sämre än trea. I fjol krossade han motståndet i Elitloppet och tog även hem Oslo Grand Prix, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Trotting Masters. I år har han gjort två starter och vunnit båda utan att behöva anstränga sig. Trots att On Track Piraten radat upp topprestationer och har det bästa startspåret är Nuncio den självklare förhandsfavoriten i lördagens mästarmöte.
- Han tränade i går (söndag) och han kändes jättefin. Eller…han är som han är och tar sina galopper och så men det verkar fullt normalt allting, säger Stefan Melander.
Hur bedömer du formen?
- Den kanske är 70-procentig. Jag brukar inte köra speciellt hårt med mina hästar men andra hästar kan man ändå toppa lite mer. Med honom kör jag inga hårda jobb utan det är loppen som gör att han går framåt för varje start. Han hade inte startat på fem månader inför årsdebuten och sedan fick han ett uppehåll på en och en halv månad inför genomköraren i onsdags. Allting är precis som det ska med honom.
Vad säger du om spårlottningen?
- Jag är glad att han inte fick spår sex, sju eller åtta. Spår fem är ganska bra för honom. Det går lite fortare där ute.
Kan han blåsa förbi On Track Piraten i starten?
- Det vet jag inte. Du får fråga Örjan (Kihlström), säger Melander och skrattar, fullt medveten om att den hemlighetsfulle toppkusken aldrig skulle ge ett rakt svar på den frågan.

Extraväxel även på Nuncio
Precis som Hans R Strömberg gör Stefan Melander vissa ändringar för att få sin springare ännu ett snäpp vassare på lördag.
- Han ska tävla utan framskor och det ger säkert en extraväxel.
Vad tror du om utgången, förlänger Nuncio sin segersvit?
- Jag kan inte bedöma det men precis som alla andra har jag sett att Piraten är en otroligt bra och stark häst. Han har säkert bättre form än vad Nuncio har och form brukar slå klass. Men jag har bara positiva tankar när Nuncio startar och ser fram emot ett tufft och spännande lopp.


Presentation - Nuncio
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Kusk: Örjan Kihlström
Rekord: 1.08,7
Insprungna pengar: 27 803 230 kronor
Segerprocent: 74
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2016

Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 7

Presentation - On Track Piraten
Kön: valack
Ålder: 9 år
Tränare: Hans R Strömberg, Rättvik
Kusk: Johnny Takter
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 14 349 710 kronor
Segerprocent: 35
Största seger: Grosser Preis von Deutchland, Hamburg 2012

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 10

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »