V86: Gareth Boko har chansen i Europaderbyt

| 2017-09-21 08:08

Som tvååring vann Gareth Boko Svensk Uppfödningslöpning.
Efter det har det varit lite stolpe ut i årgångsloppen.
Nu som fyraåring har han chansen att ta en derbyseger i Grand Prix de l’UET.
På onsdagen vann den Conrad Lugauer-tränade hingsten ett uttagningslopp till Europaderbyt på Solvalla tillsammans med Christoffer Eriksson.

Finalklar i Europaderbyt. Christoffer Eriksson väntade in i det längsta med Gareth Boko. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Finalklar i Europaderbyt. Christoffer Eriksson väntade in i det längsta med Gareth Boko. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

I Svenskt Travderby blev det för långt fram i dryga spår under slutrundan för Gareth Boko.
Jägersrotränaren Conrad Lugauer fick ta över träningen av hästen i slutet av treåringssäsongen och har hela tiden matchat mot de bästa fyraåringarna.
I kvalloppet till Europaderbyt på Solvalla på onsdagskvällen satt storloppsspecialisten Christoffer Eriksson upp bakom Gareth Boko i stället för Lugauer som själv var avstängd.
I starten lyckades stand in-kusken med ett loppavgörande drag och hittade ut från innerspåret. Det blev ett lopp i andraparet utvändigt i regnovädret och när det fylldes på bakifrån på den sista bortre långsidan satt Christoffer Eriksson kallt kvar.
I mitten av upploppet kom luckan och Gareth Boko sköt till enkel seger.
- Jag tackar för förtroendet men i finalen tycker jag att Conrad ska köra igen, han har hört hästen hela tiden, sa Christoffer Eriksson.
- Hästen gick ett bra lopp. Han öppnade inte speciellt snabbt men jag hade turen att komma ut efter hundra meter, summerade segerkusken.
Timo Nurmos-tränade Global Thrustworthy föll med flaggan i topp efter att ha knäckt ledaren från dödspositionen och slutade tvåa, trea norske Cokstile som inte höll hela vägen från ledningen. Vidare till final också överraskningen Doctor Dozey Zenz, en fjäder i hatten för Hagmyrens Mathias Andersson.

Norsken ingen bluff
Det kördes två uttagningslopp till Europaderbyt under kvällen. Born In the U.S.A. vann det första efter en resa i tredje utvändigt och en dryg sista sväng i tredjespår.
En häst från Norge tränad av Drammen-tränaren Nora Udjus Hanssen och ägd av Noras sambo, travjournalisten Truls G. Pedersen, chefredaktör på Trav og Galopp-Nytt.
Born In the U.S.A. klev fram i Hans Petter Tholfsens Minnelopp hemma i Norge som treåring. Fyra i norska derbyt för ett par veckor sedan.
Det var inte precis någon bluffseger när Born In the U.S.A. slog delar av den svenska fyraåringseliten.
- Jag håller den här hästen väldigt högt och nu när kroppen börjar sätta sig är den en potentiell elithäst. Hur det ska gå i finalen är svårt att säga men med lite tur med spåret och rätt resa ska han kunna sluta långt framme, sa kusken Eirik Höitomt.

Final nästkommande lördag
Tvåa i uttagningsloppet efter ett lopp i dödens slutade Petri Salmelas Makethemark, trea blev Stefan Melander-tränade Bruno Bagheera och med till finalen också Monark Newmen, fyra efter stor startgalopp för tränaren Fredrik Persson.
Finalen av Europaderbyt (Grand Prix de l’UET) körs på Solvalla under lördagen i kriteriehelgen nästkommande helg, med ett förstapris på cirka 1,9 miljoner kronor.
Finalfältet blir klart först fredag kväll då det sista kvalloppet körs på Vincennes, ett lopp med endast tio hästar till start.

Startrusning i ”Cetes”
C Th Ericssons Memorial för den äldre eliten hamnade lite i skymundan i förhandsrapporteringarna. Loppet inleddes med en liten envig om spets mellan de två stora favoriterna Volstead och On Track Piraten där den senare tog över täten efter 400 meter med Johnny Takter.
Öppningen (1.06,8/500 meter) satte sig i benen på On Track Piraten och det blev i stället Timo Nurmos-tränade Zenick Brick som var först i mål efter ett lopp i andra utvändigt tillsammans med Björn Goop.
Patricia Zaz var överlägsen i ett lopp för fyraåriga ston tillsammans med tränaren Björn Goop. Startgalopp och diskvalifikation för storfavoriten Laura Vixi.

Pydin fortsätter leverera
Solvalla delade på V86-omgången med Bergåker där hemmatränaren Martin P Djuse ordnade en storskräll redan i inledningen då han satte dit storskrällen HöwingsVipower.
Hagmyrentränaren Niclas Torstemos femårige kallblod Pydin fortsätter övertyga. Nu gjorde Ove A Lindqvist slag i saken och körde sig till täten mitt i loppet och femåringen klev undan på ett snyggt sätt.
Övriga V86-lopp på Bergsåker vanns av Robert Bergh-tränade Frida Zonett (Jan Norberg) och Svante Båth-tränade Le Miracle (Kim Moberg)
På V86 lyckades 29 system pricka in samtliga vinnare och för det belönades de med 191 825 kronor. Sju rätt betalade 1 312 kronor och för sex rätt fick man 98 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »