Magisk vinnare i prinsens lopp

| 2014-04-19 12:21

4 648 personer på Färjestadstravet fick se en stjärna tändas i Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Aldrig har en häst sprungit snabbare i Karlstad.
Magic Tonight vann på svenska rekordet 1.09,5 och var pigg i mål.
- Elitloppet får andra bestämma om - men att han platsar där visade han ju i dag, sa kusken Johan Untersteiner om hästen som tränas av Roger Walmann.

Ändrar sig om Elitloppet? Roger Walmann, Lennart Ågren (ägaren) har en del att fundera över efter Magic Tonights segerlopp tillsammans med Johan Untersteiner.                    	            	        	                   		                             Foto av Urban Kihlman /ALN-Pressbild
Ändrar sig om Elitloppet? Roger Walmann, Lennart Ågren (ägaren) har en del att fundera över efter Magic Tonights segerlopp tillsammans med Johan Untersteiner. Foto av Urban Kihlman /ALN-Pressbild
Prins Carl Philips Jubileumspokal är ett lopp för femåringar där bra hästar snäppat upp sig några hack och blommat ut till topphästar genom åren.
Elitloppsvinnarna From Above och Gidde Palema har presenterat sig i Karlstad. På långfredagen kom en häst från Roger Walmanns stall på Solvalla i blickfånget.
Kanada-födde hingsten Magic Tonight bombade till ledningen med Johan Untersteiner liggande i jänkarsulkyn bakom sig och spänstade runt på ett nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker.
1.09,5 över 1 640 meter med autostart är en putsning av L'Amiral Mauzuns rekord från 2008 med två tiondelar.
Söndagens storvinnare är den förste genom tiderna att kliva under 1.10 på Färjestadstravet.
- Det var inte så att han rusade den här tiden utan han gjorde det på ett avslappnat sätt. I dag var det hästen som bestämde tempot helt och hållet, sa Johan Untersteiner.
Untersteiner jr hade pappa Peter närmast bakom sig i mål vars Nothing But Class var ende häst som kunde haka på genom den sista kurvan. Rocket Zet bra som fyra efter markförlust.
Åt vinnaren fanns emellertid inget att göra.
- Det är en fantastisk häst att köra. Han är extremt ärlig och bara joggade i dag som det kändes och ändå är det bara andra starten i år. Han började 1.08 första halvvarvet och det kändes som vi körde 1.15. Han gör det så väldigt enkelt, sa Johan Untersteiner.

Mycket snack om Elitloppet
Magic Tonight tränas av Solvallas Roger Walmann som fick hästen i träning i början av juni i fjol. Ägaren Lennart Ågren köpte hästen osedd på telefon från USA.
39 starter i karriären varav tolv i Solvallatränarens regi.
- Att hästen skulle vinna loppet var inte så överraskande, däremot att han går den här tiden. Jag må säga att vi har fantastiska hästar här i Sverige, sa Roger Walmann.
Alla ville ha svar om Elitloppet finns med i planeringen för den mörkbrune hingsten.
- Jag tror inte att det blir Elitloppet, jag och Lennart tror att det är ett år för tidigt. Men efter den här prestationen får jag och Lennart och övriga kretsen kring hästen snacka lite. Men jag är som sagt tveksam, sa Roger Walmann.

Dubbla banrekord till Heiskanen
Banan var snabb i Karlstad och vädret hyggligt för årstiden.
Veijo Heiskanen noterade banrekord med två hästar. Valentino Strix blev snabbaste treåring på 1.15,3 över medeldistansen med voltstart.
Daryl Boko noterade nyligen notering ett nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska hingstar och valacker. Nu var det dags för ett banrekord i Karlstad. I Copiads Silverpokal spänstade Daryl Boko undan i ledningen och vann med många längder på tiden 1.13,6 över kort distans med bilstart.

Youana igen
Åbyamatören Catharina Johanssons Youana skrällvann Breeders' Crown för fyraåriga ston i fjol.
Youana fortsätter att övertyga i år. Enkel seger i Folke Hjalmarssons Minneslopp med 100 000 till vinnaren efter ledning hela vägen. Åby-stoet är mycket rask den första biten.
- Hon har utvecklats och vi tror på ett bra år igen. Startsnabbheten är ett bra vapen hon har. Hon får oftast bra positioner eftersom hon är så kvick i benen, sa körande Peter Untersteiner.
Nästa start för Youana blir troligen i Lovely Godivas lopp för femåriga ston hemma på Åby nu på lördag.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »