V86: Injobbning från en fiskebåt

| 2014-07-31 09:02
Derbydrömmen lever med Ivar Sånna.
Hästen var smällfin vid seger på Solvalla V86 på onsdagskvällen.
Thomas Uhrberg körde och "husse" själv satt faktiskt i en båt och metade i Hudiksvall.
- Jag kunde bara få fram ljudet på telefonen men hörde ju att hästen gick bra! sa Jan Hellstedt.
Ivar Sånna segrade på topptiden 1.11,5. Nu väntar derbykval.                    	            	        	                   		                             Foto av JEANNIE KARLSSON
Ivar Sånna segrade på topptiden 1.11,5. Nu väntar derbykval. Foto av JEANNIE KARLSSON
Efter några sommarveckor med V86 turnerande runt på några av landets mindre banor var det återigen dags för den lite snabbare varianten av spelet på onsdagen.
Huvudstadsbanan Solvalla körde tillsammans med Bergsåker och det var som vanligt vartannat lopp som gällde i Onsdag Xpress.
Mantorptränaren Jan Hellstedt var inte plats på Solvalla. Efter Ivar Sånnas övertygande seger i den andra V86-avdelningen fick det därför bli ett samtal och en rapport från en fiskebåt med en mycket nöjd tränare.
Ivar Sånna, ägd av Happy People Racing AB, Tranås, fick inte chansen som fastlåst i kvalen till Sprintermästaren i sommar och siktet är nu i stället inställt på Svenskt Travderby i höst.
I loppet drog Stefan Söderkvist hårt i ledningen med Tiberius F. och hade ryckt åt sig ett stort försprång in i den första kurvan. Thomas Uhrberg lät Ivar Sånna ta upp jakten och i mitten av upploppet var allt avgjort till Mantorphästens fördel.

Seger på topptid
Ivar Sånna är ambitiös och lite av en slugger. Så visst kan det bli en derbyfinal i höst. Segertiden blev finfina 1.11,5. Att jämföra med Mosaique Face svenska rekord för fyraåringar, 1.10,8.
- Han är riktigt mycket tränad för att vara bra till uttagningarna till derbyt och har fått gått ganska tungt. Därför är jag riktigt imponerad av hästen att han kunde springa den här tiden i dag, sa Jan Hellstedt.
Mantorptränaren har haft två hästar med i derbyfinaler tidigare, Derby Clipper 2008 och Poison Composite 2007.
- Men den här är bättre än både Derby och Poison. Så det känns som att jag har en ärlig chans att vara med lite i år, sa Jan Hellstedt från fiskebåten på en tjärn i Enånger i Hudiksvall...ursäkta uttrycket "fiskandes efter nya segrar".
Jan Hellstedt hade skickat två hästar till Solvalla och blev hundraprocentig från båten. I ett lopp utanför V86 segrade Interest Sånna, en annan av stallets fyraåringar med samma ägare.

Lätt för Samuelssons
Ola Samuelsson fanns på plats på sin gamla hemmabana. Diamond River, vinnare av Guldstoet på Axevalla i början av sommaren, var favorit i Sommarfavoriten för treåriga ston. Björn Goop gjorde inga misstag i loppet och Diamond River kunde vinna avstannande efter att ha körts till ledningen efter 700 meter.
Björn Goop fyllde på med att ta hem 75 000-kronorsloppet Iata Källs stolopp tillsammans med Lars Fribergs Stylish Hanover.
Omgångens högst doterade lopp var Sommarfavoritens öppna klass. 200 000 kronor väntade vinnaren och loppet leddes hela vägen av kullens främste Al Dente.
Örjan Kihlström satt bekvämt tillbakalutad hela loppet men fick bråttom in på upploppet då hästen utvändigt galopperade och Västerbo Eclair fick fritt från ledarens rygg på
- Det var inte så mycket att fundera på - då fick vi köra undan, sa Kihlström.

Dubbel till Skoglund
Två av de fyra V86-loppen på Bergsåker såg hemmatränaren Håkan Skoglund som vinnare.
I V86-3 fick Skoglund ledningen gratis 1 200 meter från mål då ledaren Manne S.E. plötsligt högg i galopp. Han ledde sedan resten av det 2 640 meter långa loppet med amatörtränaren Krister Molins Tellmeabout Larry.
V86-seger nummer två kom med Skoglunds favorithäst. Tell Me No Lies var finalist i kriteriet för två år sedan. Efter problem med en halsböld har utvecklingen stoppats upp.
Nu är hästen på rätt väg igen och Håkan Skoglund hade varit tydlig med att han ville till ledningen.
Per Linderoth synade med Gin De Zeun men Skoglund gav sig inte utan borrade ner sig på utsidan och Tell Me No Lies fick överta täten i den första kurvan i en öppning som klockades till 1.08,6.
Storfavoriten O.P's Flirt kom upp på utsidan och Anastacia Trot och Henrik Svensson pressade vinnaren till ett målfoto.
- Han gjort det fantastiskt bra och det känns att det är en kanon, sa Håkan Skoglund om Tell Me No Lies som tangerade sitt rekord, 1.11,6.
Robert Bergh-tränade Västerbo Collect vann inledningsloppet med Ulf Eriksson efter en smörresa. Rommetränaren Sophie Ställbergs formhäst Prince di Poggio imponerade vid seger för Tomas Pettersson.
74 system hittade alla vinnarna. Åtta rätt delade ut 59 344 kronor, sju rätt 474 kronor och fem rätt 43 kronor.

Mikael Wikner

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »