V86: Imponerande kvalvinnare till Europaderbyt

| 2014-09-18 08:19
Tumble Dust och Västerbo Loveboat.
Två imponerande vinnare i kvalen till Europaderbyt på Solvalla.
Och nu väntar en spännande final i Frankrike.
- Ja, verkligen, det är ett stort lopp det där, sa kusken Erik Adielsson efter segern med Västerbo Loveboat.
Västerbo Loveboat imponerade stort i kvalet till Europaderbyt tillsammans med Erik Adielsson.    Foto av LARS JAKOBSSON
Västerbo Loveboat imponerade stort i kvalet till Europaderbyt tillsammans med Erik Adielsson.    Foto av LARS JAKOBSSON
Kvalen till Europaderbyt var kvällens sportsliga höjdare inom V86-spelet. Det kördes två kvallopp på Solvalla och vi fick se två imponerande vinnare. I det första försöket dominerade Tumble Dust från start till mål i händerna på Örjan Kihlström. Den danske derbyvinnaren försvarade innerspåret bakom bilen mycket enkelt och när sedan Örjan Kihlström fick dämpa tempot och bestämma som fick övriga inrikta sig på platserna bakom. - Jag är nog mer berörd än han. Det såg enkelt ut. Han är fantastiskt bra. Nu är vi i final och det ska bli ännu mer spännande, sa Jägersrotränaren Tomas Malmqvist. Med till final från det första kvalet även Lutfi Kolgjini-tränade Radieux och Björn Goop-tränade Dominator.

Västerbo Loveboat starkast Det andra försöket bjöd på en fantastisk upploppsduell där Västerbo Loveboat kämpade sig förbi ledaren D'One sista biten. Erik Adielsson styrde fram Västerbo Loveboat utvändigt ledaren 1 500 meter före mål och den Svante Båth-tränade fyraåringen var sedan bara bäst. - Jag kände att jag verkligen ville köra med honom i dag. Det var läge att spänna bågen lite extra, sa Erik Adielsson. Med till final även Roger Walmann-tränade D’One och Fredrik Perssons Boys Going In. På lördagen körs ytterligare två kvallopp till Europaderbyt på banan Mauquenchy i Frankrike. Den franska banan är även värd för finalen som avgörs 4 oktober med drygt 1,8 miljoner kronor i förstapris. Sverige har haft fina framgångar i Europaderbyt med tre segrar de senaste fem åren: Mosaique Face (2013), Kadett C.D. (2011) och Maharajah (2009).

Starka vinnare på Åby Förutom de två kvalloppen till Europaderbyt så bjöd V86-kvällen på flera fina sportsliga prestationer. På Åby imponerade Fleetfoot Hanover i V86-1 och vann tillsammans med Peter Untersteiners trots att hon fick göra grovjobbet själv utvändigt om ledande stallkamraten Jitanes. Segertiden blev fina 1.11,2 över distansen 1 640 meter, autostart. Även V86-3 på Åby bjöd på en stark och rejäl vinnare och Paduca Dream var bara bäst utvändigt om ledaren. Vinnaren tränas av Axevallas Jenny Nordensson och i sulkyn satt Peter Ingves. I V86-5 visade danska Gitti härlig inställning i händerna på Jeppe Juel. Trots att hon såg slagen ut i sista svängen, efter en tuff inledning till spets, så kontrande hon och fick nosen först på linjen. Det var femte årssegern i sjätte starten för den Peter Jensen-tränade femåringen. Starkast av alla denna kväll var trots allt Yamani Hornline som vann stayerloppet V86-7 på Åby. Varvet kvar hade Flemming Jensen lotsat sin urstarke springare fram utvändigt om ledaren Ni Pratar Bra Latin och sedan hade dansken full kontroll.

Glädjetårar på Solvalla På Solvalla bjöd lärlingarna på ett spännande upplopp i V86-4 och My Björn skrällde med Hans-Owe Sundberg-tränade Claude Guegan. Det var första vinsten i karriären och en tidigt födelsedagspresent för segerkusken som fyller 20 år nästa vecka. - Jag trodde inte att jag hade vunnit. Jag tänkte: Det är inte sant, det är inte sant! Det är första gången jag körde på Solvalla. Jag var bara helt överlycklig att få köra här! Och att få vinna känns bara extra bra, sa en lycklig My Björn som kämpade med glädjetårarna i vinnarcirkeln. V86-6 var ett styrkeprov för ston över dryga tre kilometer och det blev mycket enkelt för Robert Bergh-tränade Geisha Sund efter tidig ledningen i händerna på Örjan Kihlström. Segertiden 1.15,1 över distansen 3 140 meter, volstart, är nytt svenskt rekord för fyraåriga ston. - Det blir lite enklare när man har så här bra hästar, sa Örjan Kihlström. Utdelningen på åtta rätt på V86 blev 10 401 kronor. Sju rätt gav 62 kronor. Ingen utdelning på sex rätt innebär jackpot nästa onsdag.

Lars-Ove Pettersson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »