V75: Visst blev det Malmqvist i Svampen

| 2014-10-20 09:57

Segrar 2012, 2013 - och nu 2014.
Svampen i Örebro är helt enkelt Jägersrotränaren Tomas Malmvists lopp.
Björn Goop lotsade överlägsna Tunika till segern i storloppet värd 471 000 kronor.
- Att mina övriga hästar galopperade bort sig måste jag försöka skita i just nu! sa Malmqvist leende.

 

 

Svampen i Örebro är Jägersrotränaren Tomas Malmqvists lopp. Seger igen på lördagen då Björn Goop lotsade in överlägsna Tunika. Foto: Foto-Mike Foto av Kanal 75

Svampen i Örebro är Jägersrotränaren Tomas Malmqvists lopp. Seger igen på lördagen då Björn Goop lotsade in överlägsna Tunika. Foto: Foto-Mike Foto av Kanal 75

Tomas Malmqvist fortsatte alltså sin prenumeration av det stora tvååringsloppet Svampen i Örebro.
Rejäla 471 000 kronor i segerpremie gör loppet till landets andra största - och det blev alltså samma vinnare på lördagen som i de två årgångarna dessförinnan.
Tvivelsutan är Tomas Malmqvist en landets mest framgångsrika tränare på unghästsidan.
Inför lördagens lopp var det också extra laddat med fem hästar till start från stallet i Trelleborg.
Men en efter en galopperade bort sig. Johnny Takter körde dessutom galopp med Sucre på upploppet med tredjeplatsen klar och av de fem hästarna skötte sig bara loppets stora förhandsfavorit, Tunika.
Men hon imponerade desto mer. Stoet som inlett karriären med två segrar och två andraplatser, klev direkt till ledningen för Björn Goop och allt såg så lätt ut.
- Det är en skön känsla att få sitta bakom så väl framtagna hästar som sköter sig på det sättet. Hon är lite som en bil att köra - bara travar och sköter sig perfekt. Så hon är lättkörd, sa Björn Goop.
Stall Tumble Boys äger Tunika som segrade på tiden 1.14,6 över 1 609 meter med autostart. Tvåa slutade Svante Båths Facile Boko och Anna Forssells Staro Juventus blev trea. Övriga nio hästar i loppet visade faktiskt galopp.

Inget firande på vägen
Under söndagen jobbar Tomas Malmqvist med personal på Solvalla då det är Extra V75 och semifinaler i Breeders' Crown som gäller.
- Fantastiskt! Men det blir inte så mycket firande. Vi åker vi till Stockholm direkt, men vi hinner nog äta något gott i varje fall. Jag hoppades verkligen att få vinna loppet och med så många som hade chansen var det tur att en klarade av det åtminstone. Tunika gör det lätt att vara travtränare. Nästa start för henne blir Svensk Uppfödningslöpning och sedan blir det vinterträning inför nästa säsong, sa Malmqvist innan han dök in i lagerkransen för fotograferingen.

"Aldrig kört något liknande"
Det mesta av ljuset föll på de tvååriga hästarna under lördagens V75-trav i Örebro. Men populäraste vinnarna för publiken var helt klart Sauveur som Åke Lindblom höll lekstuga med i bronsdivisionen.
En efterlängtad hemmasegrare som lämnade motståndet med 20-30 meter över upploppet.
- Det blir en start till i år och sedan vinterträning inför kommande säsong. Det kan bli hur bra som helst det här. Han har en otrolig lungkapacitet och blir aldrig trött heller. Jag har då aldrig kört något liknande, sa Åke Lindblom.
En annan populär hemmaseger blev det i V75-avslutningen där 36-åriga Mercedes Balogh styrde sagohästen Food Money till ännu en seger. Ekipaget blåste till ledningen direkt och hemmakusken Mercedes Balogh höll igång till en knapp men klar seger.
Thomas Jezeks häst ser helt enkelt bländade ut.
- Jag tror att han kommer att gå väldigt långt just på grund av att han är så allround som han är, sa "Mercan", som amatören från Örebro kallas.

Bromsningar och diskvalifikationer
I V75-inledningen tog bjässen Roto oväntat hand om ledningen. Flemming Jensen spårade runt om och det såg retfullt enkelt ut när hästen fick sticka undan över upploppet. Kort före mål stannade dock hästen till och nästan skrittade i mål.
- Det var lättare än det såg ut - jag vet faktiskt inte varför han stannade, summerade Jensen.
I den andra V75-avdelningen hettade det till då storfavoriten Panoramic galopperade över mål som etta för Örjan Kihlström. Travet fungerade inte hundra på fyraåringen och Kihlström chansade och släppte av sin häst den sista biten vilket resulterade i galopp.
Segern gick i stället till överraskningen Adams Pace med Ville Karhulahti i sulkyn. Karriärens största seger för amatörtränaren Christer Nordmark.
Ett rivigt och rörigt lopp med en högst oväntad vinnare. Så kan man sammanfatta gulddivisionen som vanns av Going For Gold Zaz med Jorma Kontio i sulkyn.
Två av de mest betrodda hästarna galopperade bort sig i inledningen. När sedan Erik Adielsson bakom Sanity och Torbjörn Jansson med Chapeau såg till att hålla tempot uppe längst fram blev det rena motorvägen för Jorma Kontio som fick smyga med i andraparet utvändigt.
Timo Nurmos Going For Gold Zaz hade inte startat på över ett år på grund av skada innan lördagen.
559,5 system hittade alla vinnarna. Sju rätt delades ut 36 285 kronor, sex rätt 246 kronor och fem rätt 22 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »