V75: Ombytta roller när starten gick

| 2014-11-24 09:31

Bångstyrig och irriterad innan loppet.
Snabb som en pil när det blev allvar.
Svenske topphästen Tumble Dust tog hem Axel Jensens minneslopp när V75 på lördagen avgjordes i Norge.
- Fantastiskt! Han gjorde det kanonbra, men visst jag var orolig innan loppet, sa hästens tränare Tomas Malmqvist.

Tumble Dust höll undan knappt men säkert i Axel Jensens minneslopp. Foto av Anders Kongsrud

Tumble Dust höll undan knappt men säkert i Axel Jensens minneslopp. Foto av Anders Kongsrud

Den norsk-svenska V75-omgång kördes på Bjerke i Oslo och russinet i kakan utgjordes av fyraåringsloppet Axel Jensens minneslopp med 321 000 kronor till vinnaren. Loppet blev ett bra exempel på hur snabbt det kan svänga i kapplöpningssporten. Tumble Dust fick axla favoritskapet på V75-spelet men minuterna innan start kunde favoritspelarna hålla sig för skratt. Hästen hoppade kråka runt banan och såg så bedrövlig ut att Ralf Vadsmo, tipsexpert i V75 Direkt i TV12, utbrast: "Jag vill makulera alla mina spel!". Samtidigt såg loppets andra stora svenskhopp Västerbo Fantast dunderfin ut, vilket fick vinnarspelarna att trycka ner honom i 17 för tio. Men när loppet gick iväg var det ombytta roller. Då var det Västerbo Fantast som galopperade och Tumble Dust som stack till ledningen som skjuten ur en katapult.
- Han var irriterad i dag, på dåligt humör, men så korrigerade vi lite (längde käkremmen reds.anm.) och då gick det mycket bättre. Han vill tävla den här hästen men allt måste gå på hans villkor hela tiden, konstaterade kusken Björn Goop efter att Tumble Dust skurit mållinjen som etta.
Efter loppet var Västerbo Fantasts kusk Erik Adielsson minst lika irriterad som Tumble Dust var innan loppet.
- Det står en funktionär och viftar om omstart och vi kommer upp till en stillastående bil. Det gör att han blir för pigg. Hästen kändes fantastiskt fin.

Enkelt för Hamres drömhäst
I Kai Erikssons minneslopp (gulddivisionen) ägnade sig de på förhand starkaste svenska korten, Going For Gold Zaz och Fascination, åt fel gångart. Därmed var det upplagt för norsk seger och det blev det också genom Winmecredit. Han serverades en fin resa av sin tränare Frode Hamre och avgjorde mycket enkelt till slut.
- Han betyder ganska mycket för mig den här hästen. Han har gått upp genom klasserna och vunnit över alla distansen. Han är helt klart en drömhäst, sa Hamre.

Först från start till mål
Om Björn Goops Underpaid Hanover skulle klara av att försvara innerspåret i silverdivisionen var ett av de stora diskussionsämnena inför V75-omgången på Bjerke. Diskussionen visade sig befogad för startrusningen blev rafflande, men med innerspåret och kurvans hjälp lyckades Underpaid Hanover ta hand om ledningen.
- Han fick springa fritt när starten gick. Jag har aldrig kört från start tidigare med honom. Jag har känt att han kan öppna men jag har tagit det lugnt för att hitta position och bygga upp hans psyke. Men i dag var det läge att köra, sa Björn Goop vars Underpaid Hanover höll undan till ohotad triumf, den tuffa inledningen till trots.

Heartbreaker bara bäst
I klass II krossade överraskningen Heartbreaker V.S. (Björn Steinseth) många V75-spelares drömmar om sju rätt. Att han hamnade sist från start och fick trava i tredjespår stora delar av loppet bekom honom inte. På upploppet höll han farten bäst och favoriten Red Team Rex fångades in strax före mål. I Axel Jensens stolopp låg en ännu större skräll på lut men via en virvlande spurt fångade Jeanette Hansen-tränade favoriten Red Rose America (Eirik Höitomt) in tvåprocentaren Windy Ammik precis före linjen. Solvallatränaren Stefan Hultman lät Diego M.Boko tävla med skor efter galoppmisslyckandet senast och det visade sig vara ett vinnande drag. Väl understödd av Ulf Ohlsson höll hästen undan från ledningen i klass I före en tapper Mellby Brunello. I bronsdivisionen infriade Trond Anderssens Aqua Challenger hemmapublikens förväntningar tillsammans med Gunnar Austevoll. Sju rätt på V75-spelet betalade 11 351 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »