Sagan om Maharajah, del 6

Maharajah, en ny travstjärna är född!

| 2015-09-02 16:29

Här fortsätter sagan om Maharajah där han precis har klarat av tävlingsdebuten. Den blev inte så lyckad, men under resten av treårssäsongen blev det inte många fel för kullens store konung!

Målbild på Maharajah valborgsmässoafton 2008 i karriärens allra första seger. Foto; ALN

Målbild på Maharajah valborgsmässoafton 2008 i karriärens allra första seger. Foto; ALN

Tävlingsdebuten blev som sagt ingen höjdare för Maharajah där det blev strul från start till mål. Sedan var kanske inte hästen heller som bäst då men, en knapp månad efter debuten, fick han revansch!

En valborgsraket!

Efter galoppmissödet i debuten, åkte Maharajah och Hultman hem för att ladda om. Det visade sig att Maharajah var nedsatt av en infektion i debuten för trots att det blev ett struligt lopp där det till slut blev galopp, var det lite som om den kraftfulle hingsten sprang med handbromsen i. 
Maharajah behövde en dryg månad på sig för att ladda om och på självaste valborgsmässoafton fick han chansen igen.
Inför loppet sa Stefan bland annat så här;

- Maharajah är en kanonhäst som jag tror kommer bli riktigt bra med tiden och i det här läget upplever jag att han alltid har vinstchans mot jämnåriga kamrater, oavsett vilka motståndarna är!

Maharajah startade från spår tre där han i vändningsögonblicket helt plötsligt inte hade någon plats! Han galopperade av ren förskräckelse i den trånga situationen som uppstod och det kallades till omstart. Även i det andra försöket blev det omstart och då skulle man kunna tänka sig att "Marre" hade blivit stressad men inte! Redan då kunde man ana, om man nu hade den tanken, att han skulle passa ypperligt i Frankrike och deras till synes röriga starter!
Nåväl, i tredje försöket gick loppet iväg. Maharajah kom iväg bra där Örjan bakom vår häst, tämligen omgående styrde fram utvändigt om ledaren och "parkerade" där.  In på sista varvet fick ledarhästen elak press av vår häst vilket resulterade att han övertog ledningen in på sista bortre långsidan. Då styrde Björn Goop fram med sin häst Tamil Photo för en rejäl kamp genom sista kurvan. Men in på upploppet bara lämnade Maharajah konkurrenten som inte hade något att sätta emot.
I ensamt majestät sprintade "Marre" mot mål med full spänst, klippande öron och en kusk som satt helt lugnt i sulkyn.
Segertiden skrevs till för klassen mycket goda 1.16.1!

Maharajah den trettionde

Maharajahs första seger blev ett litet jubileum för vårt stall där han blev vår trettionde häst att vinna lopp.
Efter det, har det tillkommit 28 hästar till den statistiken men, det är en helt annan historia.
Lovorden haglade tätt efter det att Maharajahs första seger, och Stefan minns segern väl;

- Ja det var så otroligt skönt att "Marre" fick visa hur bra han var. Han blev tidigt en riktig snackhäst och när han kom ut i debuten och var dålig, ja då hängde jag med huvudet. Men jag blev riktigt orolig när det blev så trångt att han galopperade i första startförsöket och tänkte att nu blir han nog stressad. Men Örjan är ju helt överlägsen med att skola unga hästar. Han lät "Marre" skritta tillbaka till starten igen och överförde sitt eget lugn på hästen. Sedan har den här hästen alltid haft ett helt otroligt psyke som var en av bitarna till att han sedan blev så bra. Hur som helst, han gjorde ett ruskigt bra lopp när han vann första segern, men det skulle ju komma mer, berättar Stefan och ler stort.

Stefan där han kanske trivdes allra bäst, i vagnen bakom Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stefan där han kanske trivdes allra bäst, i vagnen bakom Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Delade ut kärleksbett

Efter första segern piggnade Maharajah till rejält och loppet såg ut att ha fört honom rejält. Stefan var den som fortfarande satt upp bakom honom när det var dags för träning, men Malin skötte om allt annat runt vår talangfulle hingst. Det här var något som ibland kunde kosta på. Hon fick ett och annat blåmärke av "Marre" som var så taggad när han skulle ut i hagen att hon fick sig ett kärleksbett då och då.

- Han är inte elak, han är bara så pigg att han knappt vet var han skall göra av sig själv, sa Malin samtidigt som hon villigt erkände att jo, lite bortskämd var han ju också!

Maharajah och Örjan i deras andra seger. Foto; ALN

Maharajah och Örjan i deras andra seger. Foto; ALN

I kväll tändes en ny travstjärna

Att Maharajah hade mycket spring in benen visade han två veckor efter första segern. Då handlade det om debut bakom startbilen mot tuffare motstånd. Det blev inga problem för Maharajah som hanterade startbilsmomentet lika förnuftigt som allt annat. Det blev seger igen efter samma recept som i första segern, försiktig start och så fram utvändigt om ledaren som han knäckte i god tid före mål.

Örjan var imponerad och Stefan var helt lyrisk efter loppet och jublade, " I kväll tändes en ny travstjärna!!!"

Maharajah i värmningen för första gången inför den stora Elitloppspubliken. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i värmningen för första gången inför den stora Elitloppspubliken. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Publiken fällde kungen

Efter två raka segrar var det dags att visa upp Maharajah inför den stora Elitloppspubliken. Men det var just den som fällde honom.
I det sista loppet, någon timme efter att Exploit Caf och Bazire vunnit Elitloppet, kom Maharajah ut som stor totofavorit. Han startade från spår sex och därmed nära publikplatserna. Straxt efter att startbilen släppte fältet, skyggade Maharajah för publiken och var ytterst nära galopp. Med benägen hjälp av Örjan i sulkyn höll han sig i trav men tappade massor av mark och position på den malören. Det blev en hel del positionsproblem under vägen och det var först på upploppet som han fick fritt spelrum och då gick det undan! Han mer eller mindre flög över upploppet men hann inte i fatt ledaren innan målet nåddes. Trots förlusten gjorde han en ruggigt bra prestation där han avslutade sista 800 meterna på 1.11.
Hästen som vann loppet var B.W.L Champion som sedan sprang in över 2,3 miljoner. Nu finns han på medelhavsön Malta.

Maharajah i segerfotografering med Örjan och ett par av sina yngre andelsägare. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i segerfotografering med Örjan och ett par av sina yngre andelsägare. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Vilket monster!

De två segrar som Maharajah hittills hade vunnit, hade gjorts genom att han utvändigt dragit ledarhästen sönder och samman. Samma taktik fungerade även i nästa lopp då det var dags att möta några av kullens bästa hästar, E3-kval.
Maharajah mötte då bland annat Lavec Kronos som då var mycket mer rutinerad än vår häst. Denne tog hand om ledningen men efter halva loppet fick han Maharajah utvändigt om sig och det, nej det var inte roligt! Lavec Kronos kämpade och kämpade man hade ingen chans när Örjan bara lättade lite på tömmarna när de svängde in på upploppet. Maharajah svarade med att bara jogga ifrån sina konkurrenter.

Media strödde lovord över vår häst som bland annat blev kallad monster!
Anders Ekberg som då var expertkommentator utnämde Maharajah till årets Kriterievinnare.
Vi vet ju alla att han fick rätt men, först var det E3-final.

Maharajah laddar om i backen inför sin hittills största uppgift, E3-final. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah laddar om i backen inför sin hittills största uppgift, E3-final. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Bra uppladdning

Det var tio dagar fram till E3-finalen som det här året kördes på Bergsåker. Det skulle innebära en längre resa samt övernattning för Maharajah, något han inte varit med om. Han hade tagit uttagningsloppet på ett väldigt fint sätt och laddades nu mot sitt första storlopp.
Stefan var helnöjd med förberedelserna inför finalen men var lite orolig över hästens orutin. Trots allt hade "Marre" bara hunnit med fem lopp vilket kanske skulle fälla honom?

Malin var jättenervös inför finalen som var det största som hon dittills upplevt som hästskötare. Hon drömde varje natt om loppet där hennes "Marre" vann varje gång, var hon sanndrömmare?

Allt var annars bara bra och Maharajahs förberedelsser inför finalen gick enligt plan, nu skulle han möta de "stora" grabbarna!

Maharajah mot mål och en fantastisk seger i E3-finalen på Bergsåker. Foto; ALN

Maharajah mot mål och en fantastisk seger i E3-finalen på Bergsåker. Foto; ALN

Ett blytungt lopp

Det där med rutin var inget som Maharajah hade någon koll på för han visade ingen som helst respekt för dom "stora grabbarna". 
Han hade spår fyra och som vanligt kunde han inte var med från start och blev hängandes ute i tredjespår under det första halvvarvet innan han backades sist i fältet.
I täten var det inte mindre än tre hästar från Lutfi Kolgjinis stall. Micro Mesh i täten och Lavec Kronos och Lou Kronos utvändigt om ledaren som såg ut att ha "låst" loppet.
Varvet från mål, styrde Örjan ut Maharajah i tredjespår för attack. Det bet bra för vår häst där Kolgjinistallet gjorde allt för att grilla vår häst ute i spåren, och grillad ja det blev han! Men, det hjälpte föga. Trots ett blytungt lopp, knäckte Maharajah en efter en genom sista kurvan och hade dessutom mod och kraft att enkelt avfärda den finska Boulder Classico som hittat luckan efter rena drömloppet.
Maharajah vann E3-finalen med 2,5 längd ner till tvåan med Örjan i sulkyn som hade körspöet vilande på höger axel och ett rejält tag i tömmarna.

Segertiden blev 1.13,6 vilket var bara tre tiondelar från det svenska rekordet!

Här kan ni se Maharajahs grymma E3-seger

Segerglädje efter Maharajahs seger i E3-finalen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Segerglädje efter Maharajahs seger i E3-finalen. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det STORA genombrottet

Maharajah svarade för ett helt otroligt starkt lopp som till och med rörde den normalt så stillsamme och lugne Örjan Kihlström till tårar;

- Han är helt otrolig den här hästen. Alltså han har en sån styrka och uppträdande så man blir helt matt, sa Örjan direkt efter loppet med mycket darr på stämman.

När Örjan minns tillbaka på E3-finalen berättar han;

- Maharajah hade redan imponerat på mig före den starten och jag visste ju att det var en riktigt bra häst. Det kändes redan från början att han var något alldeles extra men det var nog först i E3-finalen på Bergsåker som jag förstod hur bra han var och kunde bli! Vi hade ju stora förhoppningar på honom men, han visade sig vara mycket bättre än vad de flesta av oss trodde, minns Örjan.

E3-segern blev Maharajahs STORA genombrott. Alla, även de mest kritiska, kapitulerade totalt för vår supertalang. Superlativerna fullkomligt öste över Maharajah där en enig presskår utsåg honom till världsstjärna!

En av de stora förlorarna i loppet, Lutfi Kolgjini var också stor i nederlaget och sa något som han fick så rätt i;

- Maharajah, jag tror vi kommer att få se honom många år framåt på tävlingsbanorna!

I och med segern i E3-finalen hade Maharajah passerat den första miljonen i startprissumma. Det kom att bli många till innan karriären var över men då har vi gått händelserna i förväg för nu var det full fokus mot treårssäsongens stora mål,
Svenskt Travkriterium!

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »