Sagan om Maharajah, del 7

Maharajah, kullens store konung

| 2015-09-17 14:41

Maharajah fick sitt stora genombrott i E3-finalen på Bergsåker då han bara var, bäst!
Och just bäst, ja det fortsatte han att vara som treåring där han utvecklades till kullens store konung.

Maharajah i första träningsjobbet efter E3-segern på Bergsåker och full laddning mot Kriteriet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i första träningsjobbet efter E3-segern på Bergsåker och full laddning mot Kriteriet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Lovorden fullkomligt haglade över Maharajah efter hans grymma prestation och seger i E3-finalen på Bergsåker. Den unge hingsten hade före dess endast gjort fem starter och var förstås inte färdig som tävlingshäst, långt låååångt därifrån.
Stefan Hultman hade hela tiden hållit Maharajah väldigt högt men att hästen skulle var sååå bra redan i sin sjätte start, ja det överraskade till och med honom.
Det stora målet var Kriteriet för Maharajah, E3 var bara ett lopp på vägen, ett led i matchningen och så blev det rena knockoutsegern!

Vid den här tiden började vi ana hur bra Maharajah kunde bli då Stefan sa;

- Får Maharajah hålla sig frisk och fräsch, ja då kan det här bli den bästa häst Travkompaniet haft!

Bara studsade fram

Efter den övertygande segern, och det tuffa loppet på Bergsåker fick Maharajah en dryg veckas semester. Den nyblivne miljonären fick gå i sin hage och stila för de 2-åriga stona i hagen bredvid och, det som kanske var vad han gillade allra bäst och fortfarande gör, äta massor av god mat!
När den korta semestern var slut, satte sig Stefan upp för att känna på den unge stjärnhästen. Viss oro fanns förstås att "Marre" skulle känna av den tuffa E3-finalen, men icke!
Stefan fullkomligt strålade när han körde hem med den träningsvillige hästen;

- Han känns helt fantastiskt fin, bara studsar uppför backen! Han känns faktiskt bättre nu än före loppet! Och kolla pulsen, så här lågt ligger ingen häst efter sex intervaller i backen och med mig i vagnen. Han tar till sig loppen på rätt sätt och blir bara bättre för varje träningsjobb och lopp han får, konstaterade en mycket nöjd tränare.

Maharajah tar de sista stegen in mot mål som överlägsen vinnare av Sommarfavoriten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah tar de sista stegen in mot mål som överlägsen vinnare av Sommarfavoriten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Allas sommarfavorit

En månad efter E3-finalen var det dags för Solvallas treårslopp, Sommarfavoriten. Endast åtta hästar hade anmält sitt intresse, kanske hade vår Maharajah skrämt bort motståndet för det var heller inte de bästa hästarna i kullen.
För första gången skulle han nu prova på Kriteriedistansen 2 640 meter vilket ansågs vara en stor fördel för den lite trögstartade men urstarke hingsten.

Spår åtta var inget som förskräckte och det blev heller inget annat än "en promenad i parken" för "Marre". Det blev en försiktig start där han efter ett knappt varv fick överta ledningen. Det här var första gången som han fick gå i ledningen och när Örjan lättade lite på tömmarna, bara stack han ifrån konkurrenterna. Ackompanjerad av applåder upploppet ner, vann Maharajah loppet med sju längder!

Örjan var även den här gången, tagen efter loppet;

- Han vann väldigt lätt idag och kunde ha fortsatt ett varv till i samma tempo. Han kändes precis lika pigg när han gick i mål som två och ett halvt varv tidigare! Det är en ren fröjd att få köra en sån här häst, sa Örjan med darr på stämman.

Kvaliteten på den här filmen är inget vidare men, här kan ni se loppet

Maharajah blev mer och mer tävlingsinriktad och taggad inför varje lopp. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah blev mer och mer tävlingsinriktad och taggad inför varje lopp. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nästa stora stjärna

Nu utsågs Maharajah av många till Sveriges nästa stora internationella stjärna, efter blott sju starter! Men någon start i korta E3 blev det aldrig.
Stefan var rädd om vår guldklimp, så här resonerade han då:

"Det är klart att vi vill vinna alla lopp med Maharajah men som jag ser det nu, så är min viktigaste uppgift att ge hästen bästa möjliga chans att utvecklas i sin takt. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att Maharajah skulle kunna vinna även korta E3, men vi skall ha klart för oss att det kostar på, även för en sån häst. Min förhoppning och mål är att vi skall tävla i många år framåt med Maharajah och då måste man helt enkelt ha is i magen och inte starta för ofta"

Stefan klappar om Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stefan klappar om Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Spår tio, och?

Istället för den korta E3 blev det Kriterieserien för Maharajah. Den unge hingsten hade tagit loppen på bästa sätt och blev stadigt bara bättre och bättre.
Nästa uppgift för honom blev Ibrahim Pashas lopp. Loppet som var döpt efter Kriteriets allra första vinnare.
"Marre" hade ingen tur i spårlottningen där han dragit spår tio. Det var dock inget som bekymrade Stefan;
- Jaha, spår tio, och? Med risk för att låta kaxig så har inte spåret någon betydelse för "Marre", han bara vinner idag, sa Stefan utan minsta tvekan.

Det gjorde han helt rätt i för "Marre" närmast krossade motståndet på ett närmast retfullt enkelt sätt. Som vanligt blev det en försiktig start där han faktiskt låg sist i fältet när konkurrenterna hade positionerat sig. Men bara efter ett drygt halvvarv, styrde Örjan på, svepte fältet och när de nådde ledningen så fällde "Marre" fram öronen och det såg ut som om han sa: "Sådärja"!
"Marre" vann loppet helt okörd med tre bekväma längder ner till tvåan och var totalt oberörd efter loppet, något som däremot inte Örjan var. Han var återigen påtagligt tagen av upplevelsen att få sitta bakom en sådan fantastisk häst och hade klara svårigheter att få fram orden efter loppet!

Här är en filmsnutt på delar av loppet där kvalitén är allt annat än bra, men det syns ändå hur fin "Marre" såg ut. Här kan ni se filmsnutten.

Maharajah vinner kriteriekval tillsammans med Örjan som kunde kosta på sig att kolla publiken. Foto; ALN

Maharajah vinner kriteriekval tillsammans med Örjan som kunde kosta på sig att kolla publiken. Foto; ALN

Vilopuls efter träningen

Maharajah tog även det här loppet på allra bästa sätt där formkurvan fortsatte ha en trevlig lutning, uppåt! Efter några dagars ledighet fortsatte han sedan träningspassen med målet att pricka formen perfekt till eftermiddagen söndagen den 3 oktober, Kriteriefinalen.

Att det formmässigt såg väldigt bra ut bekräftade Malin efter första träningspasset efter Ibrahim Pashas lopp;

- Idag hade han helt otroliga 39 i puls efter träningen, sa Malin och bara skrattade!

Det säger en hel del om vilken oerhörd fysik Maharajah har för en en hästs vilopuls ligger någonstans mellan 25-50 slag/minut med ett genomsnitt på 35 slag!

Ett snyggt staket

Generalrepetionen inför Kriteriekvalen blev en lika enkel match för "Marre". Det var åter ett lopp ingående i Kriterieserien, Locomites lopp. Den här gången ville han inte ge de andra något försprång då han överraskade med att öppna riktigt bra från start. Någon ledning blev de dock inte men redan efter 500 meter var han ändå där.
Resten av loppet blev ren formalia och så hade han byggt ett snyggt staket i resultatraden, fem raka segrar!

Efter loppet var Örjan mer samlad i segerinterintervjun än senast där han bland annat sa att han längtar efter varje gång han får sitta upp bakom Maharajah.

Här kan ni se loppet

Maharajah startade från spår nio i Kriteriefinalen. Foto; C.Kärrstrand

Maharajah startade från spår nio i Kriteriefinalen. Foto; C.Kärrstrand

Kriteriekval

Det blev två veckors längtan för Örjan innan det var dags för att sitta upp bakom "Marre" igen. Nu handlade det om ett riktigt nervöst lopp, Kriteriekval. Vårt stall hade laddat rejält då alla våra fem treåringar, var med för att försöka få en av de tolv attraktiva finalbiljetterna. Malt Whisky, Manna, Milliondollarbaby, Merriment och så förstås Maharajah.

Endast två från varje heat gick vidare till finalen och även om man har bästa hästen så kan mycket hända på vägen som kan förstöra. Större favoriter än "Marre" har försvunnit i Kriteriekvalet, men gudskelov hände det inte den här favoriten.

Inför loppet syntes det att "Marre" började närma sig toppform. I värmningen var han inte alls överens med sin tränare Stefan om vilken fart som skulle hållas. Han var riktigt laddad inför uppgiften.
Det var något som även Örjan kände, att han den här gången satt bakom ett riktigt krutpaket. Därför blev det en väldigt lugn start från bakspåret där han efter halva loppet fortfarande låg väl långt bak för att det skulle kännas riktigt bra. Men, då var det dags för vår kung att kliva in i matchen. Örjan styrde ut i tredjespår för ett lugnt och säkert avancemang fram mot ledningen dit de nådde ett varv från mål. Sedan slutade det som vi nu hade vant oss vid. Maharajah vann hur lätt som helst!

Dagen blev inte sämre av att vi dessutom knep två finalplatser till då Merriment vann sitt kval och Milliondollarbaby blev tvåa. Tre Kriteriefinalister och dessutom den stora favoriten, Maharajah!
Tänk så underbart travsport kan vara!

Här kan ni se loppet igen

Starten har gått i Kriteriefinalen 2008 där Maharajah får en lugn inledning. Foto; ALN

Starten har gått i Kriteriefinalen 2008 där Maharajah får en lugn inledning. Foto; ALN

Valde spår, nio!

I spårlottningen till Kriteriefinalen hade Stefan möjlighet att välja spår två för "Marre" men, det blev spår nio! Det gav kanske konkurrenterna en fingervisning om hur bra Stefan och Örjan tyckte att deras häst var.
Stefan minns hur resonemanget gick;

- "Marre" var på tårna och hade varit ganska peppad i starterna inför finalen. Han blev mer och mer tävlingsinriktad och ville bara iväg, något som vi var lite oroliga för att det skulle bli för mycket. Örjan och jag var helt överrens att vi skulle ta bakspår så att hästen kunde starta i den takt han ville med mindre risk för att han skulle bli för pigg och kanske galoppera. Jag gjorde som Örjan sa och vi tog då spår nio, vi visste ju att "Marre" skulle springa runt dem ändå, bara han var frisk och kry, och det var han ju, minns Stefan och ler vid minnet.

Vädret emot?

Kriteriesöndagen kom och med den ett riktigt ruskväder. Vi var många som var på plats tidigt den här söndagen då vi presenterade våra nya 2-åringar, N-kullen. Ungefär samtidigt som de på förmiddagen kom ut på banan, så började det att regna. Sedan fortsatte regnet att ösa ner hela dagen fram till Kriteriefinalen då det helt plötsligt höll upp. Det ymniga regnet oroade Stefan, han berättar;

- Alla förberedelser hade gått helt perfekt inför finalen. Det var förstås en väldig uppståndelse med massor av journalister och TV-team som var ute i stallet för att göra reportage. Men vi lyckades planera det på ett väldigt snyggt sätt så att "Marre" inte blev störd. Allt kände så bra fram till att det började regna! Och det regnade inte lite, det fullkomligt öste ner och med det blev banan inte alls passande för "Marre". Han har ett väldigt kraftfullt baksteg som kräver rejält fäste och jag var rädd för att det skulle kunna fälla honom, förklarar Stefan. 

Allt annat än en seger är ett misslyckande

Pressen var förstås helt enorm på Maharajah och hela hans team. Stefan la lite extra press på sig själv genom att inför loppet bland annat säga, "allt annat än en seger ser jag som ett rent misslyckande".
Som en av historiens största favoriter, kom Maharajah ut i defileringen till Svenskt Travkriterium, nu var det dags för karriärens hittills största uppgift!

Varvet från mål i Kriteriefinalen var det dags för Maharajah att kliva in i matchen. Han syns längst ut i tredjespår på väg fram. Foto; C.Kärrstrand

Varvet från mål i Kriteriefinalen var det dags för Maharajah att kliva in i matchen. Han syns längst ut i tredjespår på väg fram. Foto; C.Kärrstrand

Nytt världsrekord

Starten av loppet blev fördröjd då den forna bästisen och stallkamraten Milliondollarbaby plötslig fick rejäl hemlängtan och vägrade att vända åt rätt håll. Dessbättre var det något som inte bekom Maharajah alls, lugnt vände han tillbaka till en ny samling bakom startbilen.
När starten gick iväg blev det en lugn inledning för "Marre". Lugnt var det däremot inte framme i täten där första varvet öppnades på snabba 1.12,5 med vår häst sladdandes låååångt ner i fältet.
Ungefär dryga halvvägs in i loppet var det dags för honom att kliva in i handlingarna. Örjan styrde fram utvändigt om ledande Yanantin Boko där han sedan successivt ökade farten för att, på sista bortre långsidan, ge full marschorder åt "Marre och SOM han svarade!
På ett par steg lämnade "Marre" de övriga som han fick att framstå som statister!
Trots att travet inte stämde helt hundra genom sista kurvan på den lösa banan, precis som Stefan befarat, bara stack vår underbara Maharajah ifrån de övriga och närmast pulveriserade motståndet och vann med hela sex längder!

Segertiden blev otroliga 1.14,0 vilket var nytt svenskt rekord över distansen för treåringar, på en rejält tungsprungen bana!
Senare konstaterades det också att tiden var nytt världsrekord!

Skriker som en idiot

Trots att segern var väntad av de flesta så var glädjen ändå enorm efter loppet. Stefan ler lite generat vid minnet;

- Ja herregud, de klassiska bilderna på mig som skriker och hoppar som en idiot när "Marre" kommer förbi mig genom sista kurvan. Men det var en sådan lättnad och förstås oerhörd glädje när jag såg att han skulle vinna, även om jag trodde det. Alla lopp skall köras och Kriteriet får hästarna bara en chans att vinna och när det går vägen, ja då är det så fantastiskt att det inte går att beskriva. "Marre" fick inte riktigt fäste och sprang därför och skiftade lite i travet, så som han kunde göra även efter det, vilket gjorde att man vid sidan blev lite orolig. Men Örjan sa att det såg värre ut från sidan än vad det kändes för honom som satt bakom hästen. Ja det var en helt fantastiskt rolig seger, att lyckas med det stora målet vi hade satt för hästen redan när han var två år, säger Stefan.

Här kan ni se Kriteriefinalen

Maharajah på väg mot mål som Kriterievinnare med spetsade öron sex längder före tvåan. Foto; ALN

Maharajah på väg mot mål som Kriterievinnare med spetsade öron sex längder före tvåan. Foto; ALN

Den bästa häst jag kört

Det var inte bara Stefan som jublade och ville ta hela Solvalla i sin väldiga famn, de hundratals andelsägarna som fanns på plats, skapade ett av de större kramkalas som någonsin skådats på huvudstadsbanan.
Delad glädje är dubbel glädje, den här gången var glädjen delad flera hundra gånger!

En samlad mediekår var helt eniga om att Maharajah var en av de bästa Kritervinnare de sett. Trots alla lovord som från alla håll ströddes över vår häst, så kom det allra tyngsta från han som kanske visste det bäst, Örjan Kihlström.

Örjan som före det här loppet hade vunnit det mesta man kan vinna som kusk.
Örjan som suttit bakom några av de absolut bästa travhästar som Sverige haft.
Örjan som alltid varit så cool och lugn, inte bara under själva loppen utan även i diverse segerintervjuer världen runt men som varit djupt tagen efter flera av segrar tillsammans med Maharajah.

Efter Kriteriesegern konstaterade han med eftertryck;

- Maharajah är utan tvekan, med marginal, den bästa häst jag någonsin kört!!!

 

 

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Sagan om Mahraajah, del 6 

Maharajah ståtar med Kriterietäcket och segerkrans. Foto: C.Kärrstrand

Maharajah ståtar med Kriterietäcket och segerkrans. Foto: C.Kärrstrand

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »