Travkompaniets 20-årsjubileum

Segrar i årgångsloppen, var fjärde gång!

| 2021-03-18 15:14

Vi fortsätter att blicka tillbaka på Travkompaniets 20 år. Här kommer nästa del där vi berättar om några av Travkompaniets alla finalplatser i årgångsloppen. Genom åren har stallet haft hela 52 finalplatser där det har blivit seger var fjärde gång!
Men nedan skall vi främst berätta lite mer om några av de hästar som inte vann.

Två Sprintermästarstatyetter trivs tillsammans i Travkompaniets prisskåp. 

Två Sprintermästarstatyetter trivs tillsammans i Travkompaniets prisskåp. 

Sprintermästaren på Halmstad första helgen i juli är fyraåringarnas eget Elitlopp. Loppet körs också över 1 609 meter med försök och final.

Redan under Travkompaniets andra verksamhetsår fick stallet första finalisten i loppet genom Calvin Capar. Det slutade så lyckligt att det blev seger vilket var stallets första i ett årgångslopp.
Mer om den segern kan ni läsa om här. 

En femstjärnig insats

2006 hade stallet två finalister i Sprintermästaren, bästa kompisarna Jaded och Jocose.
Dessvärre galopperade den förstnämnde bort sina chanser redan i första kurvan.

Jocose däremot, han levererade som vanligt. Den vackre hingsten fick ofta stå i skuggan av sin bästis Jaded men var den här gången spelad  till favorit i loppet. Jocose tog ledningen men fick där elakt tryck i omgångar under loppet av amerikanskfödde Smooth Moves och Erik Adielsson. Jocose försvarade sin position men det hårda tempot satte sina spår. Smooth Moves gav upp slaget redan efter ett varv och utgick felfri ur loppet. Jocose nej han gav inte upp. Han stred tappert vidare hela vägen in i mål. Tyvärr mäktade han inte med att försvara sig mot Fantasy Broline som hade liftat med i rygg.

Jocose svarade för en närmast osannolik prestation som tvåa, en femstjärnig insats. 

Stolt ägare till två Sprintermästarstatyetten

Hästägaren till vinnaren av Sprintermästaren får ett riktigt fint hederspris. Det är en vacker silverstatyett av avelshingsten Hambletonian 10 som räknas som den amerikanska sulkyhästens fader.

Även om Jocose inte fick vinna finalen så har Travkompaniets två av de här vackra statyetterna i prisskåpet. Några år senare tog Orecchietti revansch för stallet och vann finalen.

Så här ser den totala statistiken ut för Travkompaniets hästar i Sprintermästaren;

Calvin Capar - 1;a, Jaded - disk, Jocose - 2;a, Orecchietti 1;a, Panne De Moteur 2;a, Alone - opl.
Stosprintern; Information Center - opl.

En trio som kvalificerade sig till hela 20 årgångsfinaler, Maharajah, Lie Detector och Jocose. Foto; A.Lindblom

En trio som kvalificerade sig till hela 20 årgångsfinaler, Maharajah, Lie Detector och Jocose. Foto; A.Lindblom

Unghästarnas elitserie

Breeders Crown brukar kallas för unghästarnas egen elitserie. Under året körs ett antal försök för tre och fyraåringar med en egen klass för ston med samma prispengar. Under hösten avslutas serien med semifinaler och finaler.

2008 laddade Travkompaniet rejält inför finaldagen på Sundbyholm. Stallet hade fått med två hästar i två olika finaler, och inte vilka som helst. Det handlade om kulltopparna Maharajah i 3-årsklassen och Lie Detector i stonas 4-årsklass.
Men, festen kom av sig. Några dagar för tävlingsdagen visade det sig att båda favorittippade hästarna drabbats av infektioner och tvingades stå över finalerna! 

Trots att Maharajah och Lie Detector var kullens kung och drottning och vann så många årgångslopp fick de inte lägga till Breeders Crownvinnare på sina CV. 

Så här ser statistiken ut för Breeders Crownfinalister från Travkompaniets stall;

Jaded - opl, Lie Detector 2ggr, 2;a & struken, Maharajah - struken,   Orecchietti 6;a, One Too Many 1;a, Who's Who - opl.

Den underbart vackra Lie Detector var kullens drottning. Foto; A.Lindblom

Den underbart vackra Lie Detector var kullens drottning. Foto; A.Lindblom

Som att åka karusell

Det största loppet för de svenskfödda fyraåringarna är Svenskt Travderby där Travkompaniet har en helt fantastisk statistik.
Genom åren har stallet haft sex finalisterna där ingen har varit sämre än trea!

2008 vann kullens drottning Lie Detector både Drottningens pokal och Stochampionatet. När det började närma sig Derbytider stod hon över stoderbyt för att mäta sina krafter mot grabbarna i det öppna Derbyt. Hon blev ensamt sto i finalen men någon respekt för grabbarna, nej det hade hon inte.
In mot sista kurvan tassade hon enkelt med i rygg på toppduon Saharaha Dynamite, Wellino Boko. Samtidigt fick resten av Derbyfältet problem med att hänga med i det höga tempot. På upploppet såg det ett tag ut som att Lie Detector skulle kunna utmana men, de bägge hingstarna blev för svåra. Resten av finalfältet blev långt efter med många längder fram till trion som kom först i mål.

Den här gången satt Jörgen Sjunnesson i sulkyn bakom Lie Detector. Efter loppet joggade de runt ett extra varv på banan för Jörgen ville inte kliva ur sulkyn.

"Alltså, att köra Lie Detector var som när man var liten och åkte karusell. Man ville inte kliva av och önskade att det aldrig skulle ta slut", summerade Jörgen sin upplevelse bakom stoet.

Här kan ni se Derbyfinalen från 2008 med Lie Detector.

Far, son och morfar!

Även om vi den här gången främst har fokus på stallets finalister som inte vann finalen så måste vi bara nämna Who's Whos seger i Derbyt.

För, vilket stall förutom Travkompaniet har vunnit Derbyfinalen med både far och son? Någon?

Och, hur många kuskar har vunnit Derbyt med både far, son och, morfar? Vi vet en!

Som bekant vann Örjan Kihlström bakom far och son Maharajah och Whos Who men inte nog med det. Han vann även med Who's Whos morfar From Above!

Så här ser Travkompaniets grymma statistik ut för stallets Derbyfinalister;

Jocose - 2;a, Lie Detector 3;a, Maharajah - 1;a, Panne De Moteur - 2;a, Who's Who - 1;a, Alone 3;a.

Enorm glädje byttes mot sorg för Jocose i Europaderbyt. Foto; A.Lindblom

Enorm glädje byttes mot sorg för Jocose i Europaderbyt. Foto; A.Lindblom

Jublande glädje 

Europaderbyt är ett välbetalt lopp för Europeiska fyraåringar. Uttagningsloppen körs numer endast på Solvalla och på Vincennes men finalerna turnerar runt i Europa.

Travkompaniets första finalist i Europaderbyt blev hedershästen Jocose. Den leveranssäkre hingsten hade kvalat in till alla de stora årgångsloppen som tre och fyraåring. Trots riktigt tappra insatser i alla finaler saknades ännu segern för stallets hedershäst nr 1, Jocose. Finalen i Europaderbyt skulle bli hans sista start för året och därmed sista chansen att få vinna ett årgångslopp.

Finalen 2006 kördes på travbanan i Laval i Frankrike. Jocose kördes av Örjan Kihlström som snabbt styrde fram hästen till ledningen och sedan, ja var loppet över! För in på upploppet när alla väntade på att attackerna skulle komma, ja då lämnade Jocose bara konkurrenterna! 
Segern blev lika enkel som efterlängtad.

Kretsen runt Jocose fick ett totalt glädjerus! Ulrika "Ullis" Wällstedt,  som skötte om hästen grät floder av glädje och var så lycklig, sååååå lycklig. 

Vi var många, och inte bara i hans stora fanclub, som kände att den här segern var Jocose sannerligen värd, Örjan var förstås en av dem;

" Det var verkligen jätteroligt att Jocose fick sin storloppseger. Han har gjort det så otroligt bra hela året så det var han verkligen värd"

Några veckor efter segern kom dråpslaget och den totala chocken!

En total chock

Det obligatoriska dopingtestet som togs efter loppet på Jocose visade på otillåten substans och därmed blev han fråntagen segern!

Det tråkiga beskedet kom som en oerhört stor chock för alla inblandade, ett riktigt dråpslag. Trots att stallet la ner väldigt mycket resurser på att utreda hur Jocose kunde lämna ett positivt prov blev det aldrig klarlagt.
Då man bad om ett DNA-test på provet för att ta redan på om det verkligen var rätt häst som var provtagen, var provet förstört!

Det här är en av Travkompaniets sportsligt svartaste ögonblick. I ett slag byttes den enorma glädjen alla kände mot en stor sorg.

Efter det här loppet har Travkompaniet haft två ytterligare finalister i Europaderbyt;

Maharajah - 1:a och Who's Who - 4;a.

Who's Who var med i fyra årgångsfinaler.

Who's Who var med i fyra årgångsfinaler.

Var fjärde finalist vinner!

Totalt har Travkompaniets stall haft 52 finalplatser i de största årgångsloppen. Hela 13 av dem har slutat med seger med andra ord var fjärde finalist har vunnit!

Därmed är den imponerande segerprocenten i årgångsloppen för Travkompaniets finalister 25%!
Men, platsprocenten är ännu bättre. Över hälften av finalisterna har placerat sig på plats! Det är också helt rätt lutning på platsplaceringarna, 13 segrar, 8 andraplatser och 7 tredjeplatser.

De 13 årgångssegrarna som Travkompaniet stall haft den stora glädjen att få vinna har tagits av 8 olika hästar, Calvin Capar, Jaded, Lie Detector, Maharajah, Orecchietti, One Too Many, Rolling Stones och Who's Who.

Som årgångslopp räknar vi i den här statistiken insatslopp. De lopp där hästägaren måste betala in flera insatser föe att deras häst skall vara  startberättigad.
Därmed räknar vi inte med ett lopp som t.ex. Jubileumspokalen som sedan 2009 endast är öppet för femåringar och där stallet har haft två vinnare, Panne De Moteur och Who's Who.

Kanske inte helt förvånande är det är Maharajah som varit bäst.
Han var kullens kung och dominant som han visade med tre segrar. Faktum är att han blev obesegrad i årgångsloppen. Förutom de tre finalerna han vann, kvalificerade han sig till två finaler till, Breeders Crown och Kungapokalen som han dessvärre aldrig kunde vara med i på grund av infektion.

De två hästar som kvalificerat sig till flest finaler är Lie Detector och Jocose som tog sig till hela sju.

Travkompaniet var redan vid starten 2001 en elitsatsning med unghästprofil. Ovanstående statistik visar att det har stallet sannerligen levt upp till under de här första 20 åren.

Här hittar ni första delen om Travkompaniets årgångslopp.

Här hittar ni artikeln om Travkompaniets första stjärnhäst, Calvin Capar

Här hittar ni artikeln om när Travkompaniets startade

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »