Världens dyraste
Att Kesaco Phedo är bra råder det inget tvivel om. Det har det aldrig gjort. Trots att han egentligen saknar stamtavla kom han redan som mycket, mycket ung att bli den stora snackhästen i Frankrike.
I sin första start galopperade han bort sig, men Alec Wildenstein och Alain Swarc, två mycket förmögna fransmän, gillade ändå vad de såg och köpte hästen för en miljon kronor.
Det var, skulle det visa sig, ett riktigt reapris. På mer än ett sätt.
Kesaco Phedo sprang in över 4,6 miljoner redan som treåring och räknades som landets bäste i sin kull.
Sen började problemen. Och slaget om Kesaco.
De stenrika ägarna började bråka, som så ofta då två stenrika personer med starka viljor ska komma överens, och Kesaco Phedo bjöds ut på auktion.
I början fanns det flera budgivare, i slutet bara två. Swarc-sidan och Wildenstein-sidan såg ut som ivriga småskoleelever som gav allt för fröken skulle ställa frågan just till dem. Budarmen var konstant i luften på bägge håll.
Swarc gav sig först, eller till slut, och Wildenstein fick öppna plånboken. Tre miljoner euro, eller lite drygt 27 miljoner kronor, är det mesta en travhäst har kostat. Någonsin. I världen.
En champion
Kesaco Phedo bryr sig knappast om det. Och varför skulle han? Han äter samma havre, trampar samma halm och springer på samma banor som sina billigare stallkamrater.
Skillnaden är bara att han, framför allt i år, har visat sig vara den champion fransmännen kallar sina bästa hästar för det som många trodde att han skulle bli.
Mannen bakom den utvecklingen att ta honom från stor talang till fullfjädrad är Jean Michel Bazire, kungen av trav-Frankrike.
33-åringen har haft Kesaco Phedo i ungefär 1,5 år och det har förändrat allt.
Kesaco Phedo vann Prix d´Amerique i vintras efter en toppinsats av både häst och kusk.
Det var visserligen bra tyckte Bazire, men det var först efter sprintersegern i Gran Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer som Bazire själv vågade kalla Kesaco Phedo för en champion.
Det var ett pokerspel i början. Det första jag gjorde när jag fick hästen var att låta honom vila i sex månader, han hade tappat självförtroendet. Men ingen visste om det skulle fungera, säger Bazire.
I Cagnes-sur-Mer var han toppen, enorm. Då travade han 1.09,9 utan att nyttja sina resurser för fullt. Det var då jag insåg att vi skulle kunna åka till Sverige och slåss mot de bästa i Elitloppet, säger Bazire.
Kesaco Phedo fick spår tre i sitt försök. Ett perfekt utgångsläge.
Elitloppet är ett svårt lopp. Det är två fighter och man får inte misslyckas i försöket, men heller inte lägga all kraft där. Helst ska vi vara bland de två första i försöket så att vi får ett bra spår i finalen, säger Bazire.
Men Kesaco är en komplett häst. Han kan gå på väntan och han kan gå i front. Han kan också öppna bra från start.
Landslagsman
När vi besöker Jean Michel Bazire och Kesaco Phedo gör vi det på gården La Bardinere en liten bit utanför samhället Solesmes, 25 mil sydväst om Paris.
Det är där Kesaco Phedo, och massor av andra Bazire-hästar, står när de inte är på träningsanläggningen Grosbois strax utanför Paris.
För Bazire är inte bara Frankrikes bästa och nu snackar vi fullkomligt överlägset bästa kusk eller jockey (52 av hans 309 segrar i fjol togs i montésadeln). Han är också en av landets bästa tränare, en rörelse han delar med pappa Michel.
Jag blev vaggad av hästarna när jag var liten. Men det var pappa som tjatade på mig att börja jobba med honom. Jag valde mellan fotboll och hästar. Jag spelade faktiskt i ett nationellt lag (landslag) som tolvåring, säger Bazire.
På söndag är han och Kesaco Phedo landslagsmän i trav. De representerar som enda ekipage Frankrike i världens mest prestigefyllda sprinterlopp.
De kommer till Solvalla i toppform. Bazire var enligt uppgift mycket nöjd med sin stjärna när han på en för press och allmänhet stängd träning testade honom på Seglinge gård några mil utanför Stockholm under torsdagen.
Semestern i Norge är slut Kesaco Phedo är i Sverige för att göra sitt jobb.
Det han är bäst på.