Travkompanihästarna som lämnat stallet, vad hände sedan?

| 2015-02-03 16:12

Travkompaniets stall startade i april 2001 där det från början fanns 15 hästar i stallet. Idag är det 20 stycken och totalt har stallet hel eller delägt 86 hästar, men vad hände med dem som har lämnat vårt stall?


Calvin här i sin hage på Bornholm, är stallets enda häst som var med från starten.

Calvin här i sin hage på Bornholm, är stallets enda häst som var med från starten.

Sedan 2004 har Travkompaniet nästan varje år haft den stora förmånen att kunna återinvestera i nya unga talangfulla hästar vilket är en förutsättning för att kunna vara med och slåss i toppen.
I de flesta fall har det handlat om sex, hel eller delägda hästar i varje kull med tre undantag. L-kulllen innehöll sju hästar, P-kullen och Q-kullen som innehöll fem hästar.

En häst kvar

Sedan starten har stallet totalt ägt, hel eller delägt 86 hästar. Idag finns endast en häst kvar i stallet som var med från starten 2001, vår gamle hjälte Calvin Capar.
Den underbare hingsten är kanske den häst som haft allra störst betydelse för vårt stall. Han blev vår första vinnare och utvecklades sedan till en riktig stjärnhäst, en av sin kulls bästa och då en av de vassaste sprinters i Sverige. Hans framgångar på tävlingsbanan försörjde många av hans mindre lyckade stallkamrater och framförallt gav han vårt nystartade stall ovärderlig reklam och goda förutsättningarna för att kunna satsa vidare på nya hästar.
Vår gamle hjälte, som i år fyller 16 år står idag uppstallad som avelshingst hos Kurt M Hansen på Bornholm. Han blir mycket väl omhändertagen, går i en stor gräshage och har det väldigt, väldigt bra.

Är det månne en kriterievinnare som Stefan sett ut? Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Är det månne en kriterievinnare som Stefan sett ut? Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Kvalité i alla led

En av grundpelarna i våra grundvärderingar är ”kvalité i alla led”. Det är något som vi hela tiden har jobbat och fortsätter att jobba hårt för att leva upp till, i synnerhet när det gäller vår största tillgång, hästarna.
Den viktigaste delen i det är Stefan Hultmans val av nya unghästar där, som vi tycker, han är en av världens absolut skickligaste. Han kan sannerligen konsten att se på små ulliga halvårs gamla föl, om de har potential att kunna bli en stjärna.
Det är ju inte direkt så att det står skrivet i pannan, ”Kriterievinnare” eller ”Derbyvinnare på de små fölen i hagarna!

En annan viktig del i vårt kvalitetsarbete är att sälja hästar, att våga sälja hästar. För det kan bli ”fel” hästar man säljer, det vill säga hästar som kommer att tävla bra för sina nya ägare, något vi också fått se några gånger. Men, det tycker vi i och för sig är bara positivt, det bevisar att det var/är en bra häst i grunden men som av olika anledningar inte fungerat i vårt stall.
Det viktigaste är dock att hästarna skall få ett lika bra liv efter att de lämnat vårt stall.

Nouvelle Cuisine till vänster och Lie Detector till höger är nu avelsston på Menhammar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nouvelle Cuisine till vänster och Lie Detector till höger är nu avelsston på Menhammar. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Många nöjda köpare

Det är totalt 66 hästar som på olika sätt lämnat vårt stall. De flesta av dem har sålts, oftast genom ASVT´s internetauktion. Några av de sålda hästarna har det kommit bud på som vi bedömt varit så pass bra att vi sålt dem utanför internetauktionen. 

Tyvärr så har tre hästar lämnat oss på det absolut sämsta sättet, Hemlock, Marvellous och No Wonder råkade ut för skador som var så pass svåra att de fick lämna det här jordelivet. 
Men om vi bortser från de tre tråkiga bortfallen så kan vi nöjt konstatera att det är många som varit väldigt nöjda med köpen av våra hästar.
47 hästar som har sålts till tävling, har så många som 33 stycken vunnit lopp för sina nya ägare. Med andra ord är det över 71 procent av alla hästar vi sålt som sedan har vunnit lopp!
Vi har sålt flera hästar som sedan vunnit på V75,
Laughing Stock, Oleander, Odd Fellow, Queer Fish och Poisson har alla vunnit i travets egen elitserie!

 

Fina stoet Izara (u. Islay Mist) är ett av Travkompaniets "barnbarn". Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Fina stoet Izara (u. Islay Mist) är ett av Travkompaniets "barnbarn". Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Avelsston

De ston som tävlat i vårt stall har alla gått till aveln med lite blandat resultat.
Den som vi var mest spänd på att följa i aveln är den undersköna drottningen, Lie Detector. Tyvärr så har hon ännu inte nedkommit med något föl efter komplikationer vid en fölning för ett par år sedan. Dessvärre kunde man då inte rädda fölet men trösten var att Lie Detector klarade livhanken.

Vårt näst bästa sto, Oaksfyran Half Volley har däremot lämnat en avkomma varje år sedan hon togs till aveln. Hennes bästa avkomma är V75-vinnaren Net (e. Jag De Bellouet) som hittills tjänat nästan en halv miljon.

 

Information Center som vann åtta lopp för vårt stall, gick tyvärr till de evigt gröna ängarna förra året. Innan dess hann hon lämna fem avkommor där den yngste (född 2013) är en hingst med Maharajah som pappa.

 

Det sto som så här långt haft störst framgångar i aveln är, Islay Mist. På grund av skador kom hon själv aldrig till start men har tagit revansch i aveln. Hon har så här långt lämnat sex föl där fyra startat och vunnit lopp. Hennes bästa avkomma är flerfaldige V75-vinnaren Izara som sprang in närmare 800 000 kr.

Fine Todays Dominator är en hingst ur Maharajahs första kull.

Fine Todays Dominator är en hingst ur Maharajahs första kull.

Avelshingstar

Det är inte bara ston som för Travkompanigenerna vidare. Genom åren har vi också tagit fram ett antal riktigt intressanta avelshingstar.
I stallet har vi idag tre hingstar som verkar i aveln, Calvin Capar, Maharajah och One Too Many.

Calvins äldsta kull är jämnårig med Maharajah, med andra ord så fyller de tio i år. Det är också Calvins enda ordentliga kull där det föddes 36 avkommor. Fyra av dem har blivit miljonärer, där evighetsmaskinen El Sueco är bäst med över två miljoner och 19 segrar.

Maharajahs första kull är endast två år där det finns 74 avkommor, 37 hingstar och 37 ston. Det pratas mycket gott om hans avkommor från de tränare som har förmånen att ha en Marreavkommma i sitt stall. Det skall bli väldigt, väldigt spännande när de så småningom kommer ut på tävlingsbanorna!

One Too Many inledde sin avelskarriär förra året så han första kull börjar anlända om några veckor där vi hoppas på ett femtiotal föl.

Ljuse Jocose och mörke Jaded sida vid sida. Idag tävlar deras avkommor sida vid sida. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Ljuse Jocose och mörke Jaded sida vid sida. Idag tävlar deras avkommor sida vid sida. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Finland, Danmark och Belgien

Shergar Boko, såldes till Finland som avelshingst där han i skrivande stund har 32 avkommor. Den äldsta kullen är fyra år där ingen ännu visat något extra på tävlingsbanan.

Kullkamraten Sharky Boko, som fortfarande är vår ende vinnare i monté, såldes till Belgien som avelshingst där han lämnade fjorton avkommor innan han tyvärr dog i tarmvred. Inte heller någon av hans avkommor har visat något extra på tävlingsbanan.

 

Svarte snyggingen Tycoon Boko såldes till Danmark där han först tog 11 segrar och sprang in över 500 000 kr för sin nya ägare Stall Rita. När karriären var över användes han i aveln där han nu har tre danskregistrerade avkommor. Den äldste av dem, fyraårige Watch Me Tycoon har bara gjort två starter men vunnit en av dem.

Bästa kompisarna

Bästa kompisarna Jaded och Jocose blev lite av ett begrepp i vårt stall när de var tävlingshästar och härjade som bäst på tävlingsbanorna. Efter att de avslutade sina karriärer såldes de till Menhammar som avelshingstar där deras avkommor nu börjar visa sina fina gener.

Jocose har idag 67 svenskregistrerade avkommor där första kullen föddes 2010. Förra året hade hans tvååringar fina framgångar på tävlingsbanan där två av dem var med i finalen av Uppfödningslöpningen, Seul En Tete och Sucre. Den förstnämnde placerade sig då sexa och Sucre var tvåa som också är den av Jocose avkommor som så här långt är framgångsrikast.

 

Hans bästis Jadeds äldsta avkommor är nu tre år där han redan i den första kullen ser ut att ha fått en dotter som är något utöver det vanliga. Det lilla läckra rentravande stoet Teeter Totter tog precis sin andra raka seger på lika många försök!

Hippie blev riddarhäst.

Hippie blev riddarhäst.

Blev riddarhäst

En häst som fick ett lite annorlunda liv efter att han lämnade Travkompaniet var Hippie. Han hade dessvärre stora problem med sin hals och kom därför aldrig till start. Han blev i stället ridhäst där han både skolades som western- hopp- och, riddarhäst!
Han visade, för tyvärr så betar han numer på de evigt gröna ängarna, verkligen att en travhäst har ett liv även om de inte duger till tävlingshäst. Här hittar ni en liten filmsnutt på när han deltog i tornerspel

Till våra grannländer

En häst som kom att bli mångas favorit var fine Gendarme. Han var kullkamrat med Calvin Capar men även om han var riktigt bra så löpte han aldrig upp till sin stallkamrats meriter.
När han såldes tävlade han i Frankrike utan att lyckas och hamnade så småningom i Danmark där han avslutade sin karriär som montéhäst.

I mars 2006 fick vi ett bra bud på en av våra hästar ur den berömda J-kullen, den svarte Joined Forces. Han höll inte riktigt måttet i vår starka kull och därför såldes han till hästägare i Norge. I sitt nya hemland blev han en riktig evighetsmaskin med över 100 starter och tretton segrar den sista så sent som förra året då han var tolv år!

Vi har sålt flera hästar till hästägare i Danmark och Norge där de flesta fått en riktig nytändning. Utan att på något sätt förringa insatserna så skall vi säga att konkurrensen i våra grannländer inte alls är på samma nivå som här i Sverige. Men ändå, nedan hittar ni några av hästarna vi sålt till Danmark och Norge med hur många segrar och pengar de tjänat efter att de lämnade vårt stall.

Danmark - Laughing Stock, 19 segrar, över 2 miljoner!
Danmark - Jeroboam – 23 segrar, nästan 900 000 kr
Danmark – Malt Whisky, 13 segrar, över 700 000 kr.
Norge - Pasha, 15 segrar, över 400 000 kr.

Nantucket firar framgångar i Frankrike. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nantucket firar framgångar i Frankrike. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Framgångar i Frankrike

För ett knappt år sedan sålde vi Viking Kronos-sonen Nantucket på ASVT´s internetauktion för 285 000 kr till stall Syrén. Han gjorde några helt okey insatser i Sverige innan han flyttade till Frankrike och Sofia Aronsson. Det visade sig vara ett riktigt lyckodrag för där har Nantucket placerat sig varje gång, vunnit två lopp varav ett på Vincennes, och sprungit in nästan 600 000 kr, så här långt!

Listan kommer att bli längre

Listan på sålda hästar kommer att bli längre då vi hela tiden måste jobba för att hålla ner hästantalet i vårt stall. Det är också viktigt inte minst med tanke på att vi vill satsa vidare med nya toppstammade unghästar. Det är något vi hoppas kunna göra även i år och fortsätta vara ett av landets absolut framgångsrikaste travstall.
Nu kör vi vidare mot nya framgångar!

Nu laddas det om på Yttersta för nya stordåd! Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Nu laddas det om på Yttersta för nya stordåd! Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Samtliga hästar som ägts eller ägs av Travkompaniet stall

Hästar med fet stil, är kvar i stallet
Hästar med kursiv stil, är/har varit i aveln

Hästar med grön stil har vunnit lopp efter att de såldes.

 

Från starten 2001;
Coktail Iron, Calvin Capar, Gendarme, Ricci Boko, Shergar Boko, Sharky Boko, Scioto Boko, Scott Boko, Hemlock, Hesitate, Higgins, Hiking, Half Volley, Hippie, High Speed = 15 hästar

Kullar som sedan inköpts;

Födda 2001;
Troy Boko, Tarzan Boko, Tycoon Boko
, It´s All Over, Information Center, Islay Mist  = 6 hästar

Födda 2002;
Jaded, Jazzman, Jocose, Jampacked, Joined Forces, Jeroboam  = 6 hästar

Födda 2003; Kanallt, Kif Kif, Kick Back, Kerryman, Kentucky Booze, Kippis = 6 hästar

Födda 2004;
Lie Detector, Laughing Stock, License Plate, Laundryman, Last Word Said, Lostintranslation, Lost Luggage = 7 hästar

Födda 2005;
Maharajah, Manna, Merriment, Milliondollarbaby, Marvellous, Malt Whisky = 6 hästar

Födda 2006;
Nantucket, Nettles, Nouvelle Cousine, No Wonder, Nose By Nose, No Big Deal = 6 hästar

Födda 2007;
Orecchietti, One Too Many, Oolong, Ostron, Odd Fellow, Oleander = 6 hästar

Födda 2008;
Panne De Moteur, Pink Elephant, Poobong, Poisson, Pasha = 5 hästar

Födda 2009;
Queasy, Quality Queastioned, Quantillus, Quo Vadis, Queer Fish = 5 hästar

Födda 2010;
Rolling Stones, Ruhuna Tea, Random Shot, Rockabilly, Repairman, Rust Bucket = 6 hästar

Födda 2011;
Stronghold, Scotch Whisky, Survival Kit, Smoke Detector, Sugar Daddy, Soprano = 6 hästar

Födda 2012;
Tentacles, Test Pilot, Tied Together, Tights, Toreador, Tax Shelter = 6 hästar

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »