Sagan om Maharajah, del 9

Maharajah med raketbränsle

| 2016-02-22 11:58

Efter ett litet uppehåll så fortsätter här sagan om Maharajah då han precis har fyllt fyra år. Han är mitt i uppladdningen inför en mycket viktig tävlingssäsong och är så pigg att Stefan undrar om hästen fått raketbränsle!

Maharajah i januari 2009 där Stefan får hålla ett rejält tag i tömmarna. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i januari 2009 där Stefan får hålla ett rejält tag i tömmarna. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Vår berättelse har kommit till vintern 2009 då Maharajah precis har blivit fyra år och fått sin första utmärkelse på Årets hästgalan. Han blev framröstad till årets treåring 2008 vilket kanske inte var så överraskande men, det var ändå väldigt roligt för alla runt "Marre".

Har han fått raketbränsle?

Vintern 2009 bjöd på riktigt fina träningsförhållanden på Yttersta där Maharajah kunde följa planen utan några störningsmoment. I början av året var det långa stärkande träningsrundor på skogsslingan som han skötte på allra bästa sätt.
Hästen var så pigg och glad att Stefan undrade om skötaren Malin hade fodrat med raketbränsle!

- Ojojoj, "Marre" känns så otroligt pigg och spänstig trots att han är inne i en riktigt tung träningsperiod. Malin, har du tankat honom med raketbränsle, frågade Stefan efter en av träningsrundorna.

Bara regnfria dagar

Stefan berättade också, förstås med en stor portion humor och glimten i ögat, att han bara körde Maharajah regnfria dagar;

- Jo för han är så pigg att jag får ligga ner och dra i honom hela tiden och om det regnar då får man ju bara vatten i ansiktet, berättade Stefan och skrattade gott.

Maharajah var väldigt arg på sin granne Jaded. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah var väldigt arg på sin granne Jaded. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

En väldigt viktig period

Den här träningsperioden var mycket viktigt för Maharajah för att han skulle bygga upp sig inför årets riktigt tuffa tävlingsupplägg. Stefan förklarade mer;

- Det är väldigt tufft för hästarna som tävlar på den höga nivå som "Marre" gör. Först måste de hämta sig efter föregående säsong och sedan måste de få en rejäl uppbyggnadsperiod för att bygga upp sig inför nästa säsong. Missar man något här så kan det betyda att man också missar delar av säsongen, förklarade Stefan.

Allt flöt dock på enligt plan för Maharajah som bara blev starkare och starkare för varje träningsjobb han avverkade. Eller som Stefan uttryckte det:

- Marre bara slickar i sig varje träningsrunda!

Störst, bäst och vackrast

Maharajah blev inte bara starkare, han blev också störst, bäst och vackrast, alltså tyckte han själv. Malin berättade att hästen hade blivit en riktigt diva och agerade som om han tyckte att han var just, störst, bäst och vackrast.

Maharajah gick i hagen bredvid småtjejerna, de tvååriga stona som var HANS tjejer. Det visade han tydligt när han då och då gjorde rusningar mot grannen Jadeds hage, med öronen slickade bak i nacken och högg i luften mot den betydligt äldre och större stallkamraten.

Men Jaded då, vad gjorde han? Tja det är yttersta tveksam om han överhuvudtaget såg den yngre och kaxigare Maharajah för han ägnade honom inte ens en blick!

Maharajah i årets första banjobb på Solvalla. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah i årets första banjobb på Solvalla. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

50 kilo mer muskler

Efter en dryg månads backträning, var Maharajah i början av mars redo för årets första banjobb. Dagen bjöd på svåra förhållanden, snöstorm och en bana som var hård i botten och lös på ytan, inte alls något som passade vår unge stjärnhäst. Men, det tog ändå inte ner synintrycket för hästen såg helt enkelt lysande ut när han i ensamt majestät travade 1.20 över 1 600 meter med en snabbare avslutning.

Lysande var också Stefans utlåtande;

- Tänk så roligt det kan vara med trav! Att han kan kännas så här fin redan är helt otroligt! Han har säkert lagt på sig 50 kilo muskler i vinter, en utveckling man oftast hittar på en häst som är ett år äldre. Idag var vi tvungna att köra med brodd och det kan jag helt ärligt säga att han skulle aldrig ha kunnat springa 1.20 med järnskor och brodd på en dålig bana för ett år sedan utan att slå ihop och galoppera. Men nu har han byggt upp styrka och spänst och då klarar han av att hålla ihop tekniken även under sådan förhållande som var idag, berättade Stefan.   

Stefan står bakom Maharajah och visar hur hästen har byggt på sig muskler. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stefan står bakom Maharajah och visar hur hästen har byggt på sig muskler. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Det krävs tålamod

Efter det här första banjobbet började vi alla längta efter att få se Maharajah i årsdebut, men Stefan manade till tålamod;

- Det är världens lättaste att träna en sån här häst, vem som helst skulle klara det. Men, något som krävs är tålamod. Maharajah har en oerhörd talang där mitt största jobb är att låta honom utvecklas i sin egen takt. Jag vet att det finns de som har haft synpunkter på hur han rör sig, att han har aktionsproblem. Och visst kunde jag ha gjort det enkelt för mig och balanserat bort det under förra året då han ännu inte var färdig. Men då tror jag att det skulle finnas en risk för att han kanske inte ska kunna utvecklas till den internationella stjärna som jag tror att han kommer att kunna bli. Jag vill att hästarna skall utvecklas i sin egen takt för att kunna nå så långt som de är kapabla till.
Maharajah är urtypen på en barfotahäst, han kommer att fungera allra bäst barfota, men han måste vara färdig för det först, och han skall bli det i sin takt. Idag fick vi svar på att han tagit sin vinterträning på allra bästa sätt och nu får han fortsätta finslipa på formen med backjobb hemma varvat med snabbjobb på Solvalla, summerade en mycket nöjd Stefan Hultman årets första snabbjobb med Maharajah.

Maharajah invändigt om självaste Triton Sund. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah invändigt om självaste Triton Sund. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Med tuff sparring

Tio dagar efter det snabbjobbet var Maharajah redo för nästa.
Den här gången fick han sparring, och vilken sparring sedan! Den redan etablerade stjärnhästen Triton Sund var precis hemkommen från ett misslyckat Parisäventyr med starter i Prix D´Amerique och Prix de France. Den fantastiske hästen visade sig inte alls trivas på Vincennes och skulle nu ladda om mot Olympiatravet.

Tillsammans travade de bägge Viking Kronos-sönerna ett heat över 1 600 meter på 1.17,0 med en avslutning i underkant 1.11 sista femhundra meterna.

Blev alldeles svettig

Efter heatet vände hästarna upp för att lugnt och försiktigt joggas av. Men Maharajah blev plötsligt väldigt taggad och drog iväg där han lugnade sig först när Malin kom ut på banan och fick tag i hästen.

Stefan som satt bakom Maharajah, hann bli rejält orolig;

- Precis när vi vände upp blev det punktering och det började rassla och låta rejält om hjulet. "Marre" som är lite bakrädd tog i rejält och jag hann bli ordentligt svettig för jag var så orolig för att han skulle börja slå bakut och göra sig illa, berättade Stefan när de var tryggt tillbaka i stallet igen.

Förutom missödet med punkteringen, så var Stefan väldigt nöjd över hur Maharajah kändes. Hästen hade gått framåt med det förra snabbjobbet och bedömdes vara i 50% form.

Viking Kronos-sönerna, Triton Sund (närmast) och Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Viking Kronos-sönerna, Triton Sund (närmast) och Maharajah. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Finslipning och Olympiatravet

Maharajah fortsatte sin finslipning inför den tilltänkta årsdebuten i Kungapokalskval i slutet av april. Hans träningskompis Triton Sund verkade bli riktigt inspirerad av att träna tillsammans med Maharajah. En dryg vecka efter snabbjobbet, gick han ut i ett försök till Olympiatravet som han vann och ett par veckor efter det, vann han även finalen.
Som vi alla vet gjorde Maharajah, fyra år senare om den bedriften när han vann Olympiatravet.
Men, nu har vi gått historien i förväg för där vi är i vår berättelse, börjar Maharajah närma sig årsdebut som föregicks av ett osannolikt bra snabbjobb!

Men om det får vi läsa mer om i nästa avsnitt i "Sagan om Maharajah"

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Sagan om Mahraajah, del 6 

Sagan om Maharajah, del 7

Sagan om Maharajah, del 8

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »