Travkompaniets 20-årsjubileum

Den fantastiska J-kullen

| 2021-04-16 08:05

I vår resa tillbaka under Travkompaniets första 20 år har turen kommit till det som i travsporten blev känd som "J-kullen". Kullen som innehöll sex toppstammade hingstar alla med ett namn som började på J. De ägdes av Travkompaniet och svarade för en närmast unik prestation när fyra av dem kvalificerade sig till E3-final!

2004 när Travkompaniet var inne på sitt tredje verksamhetsår fyllde stallet på med nya hästar. Några av de 15 hästar som var med från början höll av olika anledningar inte riktigt måttet, såldes och lämnade stallet.

Beslutet togs då att Travkompaniet skulle satsa vidare på nya hästar.
I den första nyrekryteringen handlade det om 3 hingstar och 3 ston. Tarzan Boko (e. Express Ride), Troy Boko(e. Express Ride), Tycoon Boko (e. Muscles Yankee), Information Center(e. Express Ride), It's All Over(e. Enjoy Lavec) och Islay Mist(e. Buvetier d'Aunou) hette nyförärven.

En historisk seger

Från den här kullen hittar vi den häst som fortfarande har det högsta vinnaroddset i Travkompaniets historia. 
Det var en kylig kväll måndagen den 10 januari 2005 på Solvalla då Information Center vann karriärens första lopp till hela 45,55 i vinnarodds. I sulkyn satt Jonny B Karlsson som då skrev Travkompanihistoria. Det var nämligen första loppet en kusk körde i Travkompaniets nu klassiska grönvita tävlingsdress.
En riktigt lyckad premiär!

Den här kullen satte på olika sätt sina egna spår i Travkompanihistorien men ingen av dem utvecklades till stjärnhästar men, det gjorde det i nästa kull!

Jaded, Jocose och Jazzman. Foto; A.Lindblom

Jaded, Jocose och Jazzman. Foto; A.Lindblom

Bästa kullen någonsin

I början av 2005 fortsatte Travkompaniet satsningen på svensk travsport med sex toppstammade treåriga hingstar; Jaded (e.Express Ride), Jampacked (e. Pine Chip), Jazzman (Striking Sahbra), Jeroboam (e. Express Ride), Joined Forces (e. Credit Winner) och Jocose (e.Express Ride).

J-kullen som kom att få så stor betydelse för Travkompaniet och för svensk travsport. Tränare Hultman sa tidigt att den här treårskullen var hans bästa någonsin!
Och visst levererade de, med råge!

Bästa kompisarna Jaded och Jocose kom att utvecklas till riktiga stjärnhästar som tävlade i flera år i den absoluta eliten. Den här duon kommer vi att berätta mer om senare.

Den här gången blir det mer fokus på de andra fyra i "J-kullen".

Jazzman med sin skötare Christine Håkansson. Foto; ALN Pressbild

Jazzman med sin skötare Christine Håkansson. Foto; ALN Pressbild

Jazzman dansande en sommar

Toppstammade Jazzman var en liten elegant hingst som var tidigt utvecklad och startade redan som 2-åring. Det blev en start som slutade i en fjärdeplats efter ett försiktigt upplägg på loppet med, jo Örjan Kihlström i sulkyn.

I februari som 3-åring årsdebuterade Jazzman med seger som följdes upp av riktigt fina lopp under våren och sommaren. Det blev fem segrar,  bl.a. Rikitikitavis lopp och Slaget vid Axvalla hed, båda med 100 000 kronor i första pris. Jazzman kvalificerade sig till båda E3-finalerna men galopperade bort sig i den ena och tvingads stå över den andra på grund av hälta.

Tyvärr var det just hältor som satte stopp för Jazzmans utveckling. Han gjorde några starter som fyraåring men lyckades aldrig nå upp till sin riktiga kapacitet. Han lämnade stallet som femåring och avslutade sin karriär i Finland där han gick bort 2013.

Jampacked var en riktig sprallfåle. Foto; ALN Pressbild

Jampacked var en riktig sprallfåle. Foto; ALN Pressbild

En talangfull sprallfåle

Jampacked var en långbent, sprallig och charmig kille. "Jammis" kom från ett fantastiskt möderne som son till elitstoet Trapped. Hennes första avkomma var en av sin tids bästa ston, Traffic Jam som tjänade över 4,6 miljoner. 25 år gammal (!) fick Trapped sitt sista föl Marshland som blev en kullens bästa hästar och sprang in över 5,6 miljoner.

Jampacked var också talangfull men dessvärre även skadedrabbad. Han inledde sin tävlingskarriär under våren som treåring med tre segrar efter fem starter.
Efter det fick han möta några av kullens bästa hästar och anmäldes till E3-uttagning. Där visade han att han sannerligen dög bra mot de bästa då han vann loppet trots ett tungt lopp utvändigt om ledaren. Därmed blev han en av våra fyra finalister.

Dessvärre galopperade han bort sina chanser i sista kurvan i finalen. Hans kusk, Erik Adielsson sa efter loppet att det var en riktigt bra placering som försvann i den galoppen, kanske segern!

Jampacked fick problem med skador under hösten men kom tillbaka till tävlingsbanan som fyraåring. Han gjorde några bra lopp under sommaren där han bland annat vann ett V75-försök med Johnny B Karlsson i sulkyn till det glada vinnaroddset 12,59.
Efter det ökade hoppet om att han skulle bli en Derbyhäst men så blev det inte. I uttagningsloppet hade han ingen bra dag och det blev hans sista start för Travkompaniet.

Efter skadeproblem lämnade han stallet ett år senare och flyttade till Danmark. Där avslutade han sin tävlingskarriär med många bra lopp och tjänade nästan 300 000 kronor innan nya skador satte stopp.

Joined Forces, J-kullens svarta hingst. Foto; A.Lindblom

Joined Forces, J-kullens svarta hingst. Foto; A.Lindblom

J-kullens champagnehäst 

En av hästarna i Travkompaniets J-kull var Jeroboam som är ett namn på en champagneflaska motsvarande 4 stycken 750 ml flaskor.
Den här kraftfulle sonen till Express Ride beskrevs tidigt som en "värsting" men som hade lite svårt att hålla sig i trav.

Det visade han också i karriärens två första starter då han galopperade bort sina chanser. Men i det tredje försöket gick det bättre. Då handlade det om startbil som verkade passa hästen bättre för det blev felfritt lopp och enkel seger. 

Det blev Jeroboams enda seger för Travkompaniets stall. Hästen fick tidigt problem med återkommande skador. Som femåring såldes han till hästägare i Danmark där han blommade ut rejält. Innan han avslutade sin tävlingskarriär hade han tjänat nästan 1 miljon och tagit 24 segrar.

Den svarta hingsten

Den som blev lite av det "svarta fåret" i J-kullen var Joined Forces. Och svart, ja det var han till färgen vilket är väldigt ovanligt bland travhästar. Har de det minsta bruna hår i pälsen blir de registerade som svartbruna eller mörkbruna.

Den lille snygge Joined Forces var lite senare i utvecklingen och inte lika talangfull. Han tävlade på helt okey som treåring utan att få vinna. Som fyraåring vann han i årsdebuten och gjorde sedan några bra lopp men utvecklades inte så som vi hade hoppats på.

Under våren som fyraåring kom ett bud på Joined Forces, 200 000 kr från Norge. Det var ett bra bud och beslutet togs att sälja hästen som därmed flyttade till Norge.

I vårt västliga grannland gjorde Joined Forces 100 starter, sprang in över en halv miljon och vann 13 lopp, det sista som tolvåring!

Jaded tillsammans med sin skötare Ulrika Wällstedt. "Ullis" som skötte om tre av J-kullens hästar, Jaded, Jocose och Jampacked. Foto; ALN Pressbild

Jaded tillsammans med sin skötare Ulrika Wällstedt. "Ullis" som skötte om tre av J-kullens hästar, Jaded, Jocose och Jampacked. Foto; ALN Pressbild

Ett avstamp mot nya höjder

Framgångarna med J-kullen blev något av ett avstamp mot nya höjder för Travkompaniets stall. 
Deras framfart under 3-årssäsongen resulterade i 21 segrar och nästan 4 miljoner kronor.

Bland segrarna var; Kriteriet (Jaded), Big Noon-pokalen(Jocose), Rikitikitavis lopp (Jazzman) och Slaget vid Axevalla hed (Jazzman).

Totalt kvalificerade de sig till 9 finalplatser i årgångslopp för treåringar.

Från kullen utvecklades Jaded & Jocose till några av Sveriges främsta hästar, men deras historier tar vi som sagt lite längre fram.

J-kullen kom sågs och segrade!

Här hittar ni tidigare artiklar där vi minns tillbaka på Travkompaniets första 20 år.

Här hittar ni artikeln om när Travkompaniets startade

Här hittar ni artikeln om Travkompaniets första stjärnhäst, Calvin Capar

Här hittar ni första delen om Travkompaniets årgångslopp.

Här hittar ni andra delen om Travkompaniets årgångslopp.

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »