God Jul o Gott Nytt 2014

| 2014-12-23 18:56
God Jul!
God Jul!

 

Ähum.. Ursäkta att jag stör i julstöket! Nu håller ni väl på och kokar knäcken, stoppar korven, kyler ischokladen, blandar mumman, rimmar skinkan, rimmar på paketen, bygger pepparkakshus, sötar gröten, lutar fisken, lägger in sillen, klär granen, skriver julkorten, slår in julklappar, putsar kopparn, såpskurar golvtiljorna, provar glöggen, tvättar bilen, skottar snö osv.?

Forsbacka tisdag i den mörkaste av alla årstider. Den tiden innan snön. Det är egentligen ingen idé ens att släcka gårdsbelysningen på morgonen. Efter att man läst morgontidningen, fikat och fyllt på solrosfrön till pippi är det ju dags att tända igen!

För att få det hela lite ljusare så tänder man nu julbelysningarna på gårdarna. En trevlig tradition som dock börjar tidigare och tidigare för varje år. Dessutom (till Vattenfalls och andra elleverantörers stora glädje) eskalerar den i omfång. Till o med de allra tråkigaste av grannarna överraskar positivt med att numera sätta upp ljusslingor i trädgårdarna.

Men redan där visar jag min gammaldags inställning till Julen, genom att trots hustruns påpekande om att "grannarna redan satt upp sitt", i det längsta förhala uppsättningen i vår trädgård. "Skall du kanske vänta på att kylan skall komma så du får stå där med frusna fingrar istället ??" Såna argument viftas dock bort i traditionens tecken.. De Tre Vise männen kom väl inte till krubban i oktober? IKEA i Valbo började julskylta i september, sen följde alla med. Inte jag.

Men nu sitter julbelysningen på plats, även i vår trädgård! Den mysigaste grejen vi har i belysningsväg tycker både hustrun o jag, är den lysande plastslangen på 25 meter som jag varje år lindar runt flaggstången. Den lyser upp hela kvarteret på ett välkomnande sätt tycker vi. Man ser den långt innan man kommer fram till vårt hus. Som en ledsagare, som stjärnan de Tre Vise Männen följde. Ungefär så. Det är samtidigt den mest krävande, eftersom man får gå ett par hundra varv? i så stor cirkel man kan runt flaggstången, samtidigt som man måste hålla slangen ovanför huvudet...Men vad gör man inte för konsten? Vis av dåliga erfarenheter från allehanda ljusslingor som på nåt outgrundligt sätt bara slutar att fungera på sin hylla i garaget under sommaren, så tände jag naturligtvis denna slang innan jag började helvetespromenaden runt stången. Jag har nämligen genom åren gjort misstagen att med fingrar darrande av köld fästa allehanda ljusslingor på olika ställen och sedan, i triumfens ögonblick, dvs. när man sticker kontakten i väggen, för att dränkas i det mysiga ljusskenet, upptäcka att det är svart. Det är så in i he---te svart. Svartare än i en Ingmar Bergman film. Alltså lyste den långa slangen så fint där den låg på gräsmattan som en 25 meter lång lysmask. Ur med kontakten och så fäste jag slangen i flaggstångslinan. Sedan åkte den upp i topp! Nu återstår bara helvetesmarschen! Runt, runt, runt hur många varv vet jag inte men massor blir det. Jag blev yr i huvudet och nästan svimfärdig. Fick stanna ibland. Jag som inte kunnat åka en karusell på 27 år. Hur jag kan veta att det är just 27? Jo för att sist jag åkte karusell var med dotter Angela (31) när hon var 4 år och hon och jag åkte i en barnkarusell som man hade riggat upp på parkeringen utanför B&W i Valbo! Karusellen gick väldigt sakta naturligtvis, men när jag steg ur den guldfärgade elefanten vi åkt i, höll jag på att ramla omkull! 4 årige Angela såg ängsligt på sin stålman till pappa. Jag som idrottat i hela mitt vuxna liv och var mitt uppe i Elitserien i hockey, kunde bara konstatera att där, just där, vid en barnkarusell på en parkeringsplats, i en guldfärgad elefant, går gränsen.

Nåväl till slut satt den magiska slangen på plats i flaggstången. Nu skall vi kolla hur fint det blev. Sätter i kontakten och och och, det är Svart! Så in i hel--te svart! Jag fattar ingenting. Hur fan kan det komma sig? Vad är det för krafter som styr? I fredags gick således denna magiska lysande slang (i bästa fall), samma öde till mötes som massor av våra julbelysningar genom åren, nämligen i tunnan märkt "Elavfall" på återvinningsstationen En tunna jag skulle hitta till med förbundna ögon..Kanske står det "Elavfall Carlsson" numera. Att den här huggormen till ljusslang är inköpt på JULA lägger ännu en hånfull dimension till upplevelsen. Ny slang, ny promenad, ny yrsel för kulturens bevarande och si traditionen är räddad ännu ett år. Man får som alla andra konstnärer kämpa för konsten..

Jag skall inte störa Er mer i Julförberedelserna, vi håller tummarna för Team Hultmans starter under helgen. Ikväll på Gävle: Venkatesh, Solvalla Annandagen Sebastian Sund, Ruigada Dei Rex, Diego M Boko och Quality Questioned. Vi hoppas att samtliga vinner. men som ni vet är det svårt i V75 även om stallformen är i annalkande!

Nästa år blir Team Hultmans År! Det har jag sett i spåkulan!

Till Dess en verkligt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!!

/Flashen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »