Individen är alltid Facit

| 2015-06-29 00:22
Toreador. Travkompaniets nästa Kriterievinnare?

Toreador. Travkompaniets nästa Kriterievinnare?

Forsbacka den allra första sommardagen nådens år 2015! Tänk att det skulle dröja till slutet av juni..Nåväl man får ändå vara glad att det överhuvudtaget blev något som liknar det förväntade. 

Senaste tiden har innehållit fina prestationer från våra hästar. Ja hela det Gröna Teamet ser ut att vara på väg mot den form som vi alla "fartblinda" utanför stallet helt kaxigt är vana vid att få uppleva.

På Solvalla i tisdags gjorde allas våran Jadeds lillgrabb Tights (ja så heter man om man har en mamma som heter Hot Pants och namnet måste börja på T som för hela årgången), sin andra start i livet och den gav verkligen mersmak. Jorma Kontio körde offensivt och Tights blev tvåa i ett lopp där han skar mållinjen med ett käckt klipp i steget. Skall bli skojigt att följa denne bildsköna kille som nästan är mer lik pappa Jaded än Jaded själv..

Apropå Jaded så har han liksom sin gamle vapendragare Jocose från Menhammars fenomenala J-årgång, börjat mycket lovande i aveln. Jocose har i år 2015 sin andra kull ute medan Jaded i år har sin första kull på banan. Jocose hade redan flera fint presterande 3 åringar ute i fjol där Storm Cloud väl var den allra bäste med över 200´inkört. Jaded har sin hittills resultatmässigt bästa avkomma i Im Just A Sund i träning Daniel Redén. Denne slog t.ex. gårdagens E3 2a Sucre (som f.ö. är just Jocoses bästa avkomma) den 29 april med hela 6 längder på 14,0 i sin 7e start. Han galopperade sedan i sin E3 uttagning, annars kanske vi fått se en ny fight mellan avkommorna till våra fantastiska Jaded och Jocose! Jaded har också ett fint sto hos Roger Walmann som heter Teeter Totter, en Menhammaruppfödning (mamma Marelle), vilken på endast 9 starter har 4 segrar! Men Jaded-syskonen får hålla ett öga på Tights som sagt!

I fredags på Solvalla fick vi se två skarpa uppvisningar av Travkompaniets Dubbelsegrande 3 åringar Tied Together (Muscle Hill-Glued) skötare Arthur Leportier samt min egen favorit den pampige Toreador (Zola Boko-Kastanjett) skötare Tessan Forslund. I Zola Boko hittar vi förresten ännu en Menhammarhingst som börjat sensationellt bra i aveln. Jag blir inte förvånad om Toreador blir Travkompaniets nästa Kriterivinnare!

Andra fina lopp gjorde 3-åringarna Twinkle Kronos (Muscle Hill-Lucilu Hanover) och Trudilutt (Going Kronos-Neith´s Song). Samma dag genomförde också Travkompaniets Stronghold (From Above-Glued) ett godkänt Montékval med Gävles Jenni H Åsberg på ryggen.

Igår lördag var det V75 och E3 finaler på Färjestad. Tobin Kronos startade i E3 finalen och gjorde ett mycket fint lopp! Han hamnade för långt bak i fältet från början i sin orutin och när dom började första 500 på 10,8 och avslutade sista 500 på 08,9 är det inte lätt att ta in något! Tobin Kronos fick ett snyggt nytt rekord på 13,1 och detta som sagt i sin 5e start! Herregud vilka 3 åringar!!

I Silverdivisionens final segrade Nimbus CD på ett mycket snyggt sätt, där Örjan Kihlström efter att i uppbyggnadssyfte gett den snygge Nimbus några vederkvickande lopp i ryggar, nu tyckte det var dags att testa i front! Den ruskigt startsnabbe fuxen satt på några steg i ledningen och sen kontrollerade Örjan fältet efter behag, tillbakalutad och med körspöet som vanligt lutat mot axeln. Bomullen i öronen plockade skötaren Tessan Forslund bort först efter att hon duschat hästen..En seger som förutom Team Hultman naturligtvis gladde det hårdsatsande gänget i Stall Droad (Mats Sundin m.fl.).

I E3 finalen för Ston hade Menhammar Stuteri Klang och Jubelföreställning! Med sina 3 uppfödningar med i Finalen blev resultatet: 1. Timbal (From Above-Clear As A Bell). 2. Tunika (Zola Boko-Verona Du Ling) och 4. Tough Cookie (Yankee Glide-Kemps Emile). Alltså så nära Storslam man kan komma. Dessutom slog segraren Timbal Nytt Världsrekord med tiden 12,5. (3-åriga Ston 2140m).

Ett Viktigt påpekande i sammanhanget är att den 3 årige Världsrekordinnehavaren Timbal endast kostade 30 000 kr. på Kriterieauktionen 2013! Tvåan Tunika kostade 40 000 kr. Sen finns det elaka tungor som säger att de stora Stuterierna plockar undan och säljer "godbitarna" innan auktionerna! Skitsnack!!

Ytterligare en notering är att en av "snackisarna" innan Finalen Silvia Amok (e. Zola Boko) blev helt utan bud på samma auktion!! Ingen ville alltså betala ens 25000 för detta sto som på 4 starter har 1 seger och 2 andraplatser! Idag är det verkligen köparens marknad! Allt är till salu, det handlar "bara" om att hästarna skall komma till händer som kan förädla dem. Stammen finns där, uppfödningen har skötts perfekt, sen är det upp till den nye tränaren!!

Man pratar idag bland uppfödare om att "marknaden" kräver de nya heta USA hingstarna. Kan så vara, och de professionella uppfödarna vill ju ha betalt för sina hästar, men alla andra som föder upp hästar för sina egna behov, och för att själv få en bra starthäst behöver man inte alls "Gå över Ån efter Vatten". Ta med ert fina sto till  Menhammar! Där finns ju de mest prisvärda hingstarna i landet!

När "experterna" pratar om sina heta stammar, både Amerikanska och Franska, och går omkring med sina mätkäppar, noterar och lägger pannorna i djupa veck så skall ni ändå veta att INDIVIDEN ÄR ALLTID FACIT!! Bara att läsa Resultatlistorna!

Apropå avel så kan jag berätta att om man har ett Kallblodssto och vill ha en avkomma efter Norges nye "snackhingst" (inte minst efter Lannem Siljes uppvisningar 36 segrar på 39 starter) Åsajerven så måste man åka till honom i Norge med sitt sto. Varför kan man inte skicka fryssperma till Sverige som med alla andra hingstar? Nix, den ytterst medvetne och kaxige Åsajerven totalvägrar att bestiga en så onaturlig tingest som en konstgjord "bock". På riktigt skall det vara, annars blir det inget...En charmig och högst relevant inställning tycker undertecknad.

Ha det fint i sommarvädret...

/Flashen

 

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »