Hatten av för Olle..

| 2015-01-13 19:47
Frances Bulwark och Sören Nordin två av våra allra största legendarer..
Frances Bulwark och Sören Nordin två av våra allra största legendarer..

Forsbacka tisdag. En tisdag efter en snöstorm som tvingade ut undertecknad i snösvängen. Landskapet bytte på två dagar skepnad från senhöst till midvinter med allt vad detta innebär av kyla, snöskottning och elräkningar..Nåväl man skall inte klaga, vi bor ju i Sverige, ett land som historiskt skall ha fyra årstider och det gillar jag egentligen mycket bra! Tror inte jag skulle trivas med bara ett klimat, vill ha dessa förändringar och gillar att planera mitt liv efter detta.

Förstår ärligt talat inte de Svenskar som reser till t.ex. Thailand på vintern. Nu skulle jag i och för sig aldrig ens med en revolverpipa i käften sätta min fot i Asien överhuvudtaget, det av många olika anledningar bl.a synen på djur, men visst måste man väl uppleva den kalla Vintern för att kunna njuta fullt ut av Våren och Sommaren? Så tycker jag, andra må tycka annat..

En Travets Gentleman och Ikon har lämnat oss. Olle Andersson, mest känd som stallman hos Sören Nordin och skötare till bl.a Scotch Fez (vinnare av Prix d´Amerique 1950) och Frances Bulwark Svenskt Travs första Megastjärna. Olle blev 89 år och begravdes idag. Begravningsceremonien hölls i Spånga Kyrka och "alla" var där. Olle Andersson var sedan 13 års åldern travsporten trogen och blev själv efter Sören Nordintiden egen tränare på Solvalla.

Olle fick smeknamnet "Paris Olle" i pressen efter sitt Frankrikeäventyr med Scotch Fez, den smällkalla vintern 1950. Olle och hästarna Scotch Fez och Märta Rappsson åkte under tre dygn i en skramlig och dragig järnvägsvagn genom Europa, där temperaturen låg runt 6 grader i vagnen detta trots att Olle hade med sig ett fotogenelement. Vilken resa det måste ha varit! Den resan blev ju också till rena Sagan eftersom Scotch Fez och Sören Nordin ju vann Prix d´Amerique..Men det är en annan historia..Men "Paris Olle" blev han på kuppen. Ni som vill läsa mera om detta rekommenderar jag Sörens böcker "Spänn Banden" (1959) och "Travet blev mitt liv".(2000).

Olle var också en av de få som sett ALLA hittills körda Elitlopp på plats på Solvalla. Elitloppet ja, samma år som OS gick i Helsingfors 1952 fyllde Solvalla 25 år och ville fira med något extra och bjöd därför in Världens Bästa Hästar till ett Jubileumslopp.

Resultatet blev en sportslig succé. Visserligen vann inte det svenska hoppet Frances Bulwark med vår allra störste Tränare genom tiderna Sören Nordin som i en klassisk upploppsduell förlorade mot Tyske Permit och Walter Heitman, men Solvallas ledning insåg att den gjort ett lyckokast och permanentade Jubileumsloppet och döpte om det till Elitloppet, som i år 2015 kommer att köras för 63 året, men tyvärr för första gången utan Olle Andersson på sin favoritplats på Hästägarhyllan i sista sväng...

Året efter 1953 kom publiken i stora skaror för att se om Frances Bulwark skulle få revansch på Permit och satte nytt spelrekord: 1 363 957 kronor.  Det var inte vanligt med utländska hästar i Sverige på den tiden. Folk var såklart väldigt nyfikna och kom för att se Världens allra bästa hästar tävla mot varandra. Dessutom med en Svensk stjärna i ett revanschmöte..

Jublet visste heller inga gränser när Frances Bulwark och Sören Nordin fick sin revansch på Permit och blev den första svenska hästen som vann Elitloppet. Frances och Sören vann båda heaten på ett övertygande sätt, Elitloppet var ju ett heatlopp på den tiden. 

"Frances var en enormt bra häst. Hon hade utan tvekan gett de allra bästa en match i dag på 9,10-tider", sade en övertygad Olle Andersson i en intervju för ett tag sedan.

i tider då vårt svenska stål inte bet särskilt bra i den utländska travkonkurrensen, tävlade ändå Frances Bulwark med stor framgång ute på Europas travovaler. Här hemma var hon ju så överlägsen att hon placerades utom toton, eller stod med många tillägg! Trots detta hann hon med att vinna fantastiska 80 lopp, i hårdast möjliga konkurrens. Och segrarna skulle ha varit än fler om man räknat alla de heat hon vann i olika heatlopp som hon segrade i.
Sören Nordin körde vid 74 av segrarna, Olle Andersson som alltså skötte Frances Bulwark vann fyra lopp och Rune”Snoddas” Johansson och Gunnar Nordin varsitt.

Olle Andersson var också framgångsrik som tränare och kusk. Hans största stjärna som egen tränare var Frances Nibs, förresten en son till Frances Bulwark. Med Frances Nibs var han tvåa både i Kriteriet och Derbyt för att 1964 bli landets segerrikaste travare med segrar bl.a. i Åby Stora Pris. Olle och Frances Nibs blev dessutom fyra både i försök och final i Elitloppet 1965. 

Själv träffade jag Olle Andersson för några år sedan. När Rune Palm (tränare på Gävletravet), gick bort, efterlämnade han en hel hög med bilder på hästar och kuskar från sin lärlingstid på Solvalla. Tyvärr saknades  namnen på hästar och kuskar på bilderna. Fredrik Palm ringde och frågade det levande lexikonet Olle A. om han ville titta på bilderna och försöka lista ut vilka de föreställde. Vem skulle man annars fråga? När jag och Fredde sedan var ner till Solvalla med hästar så lämnade jag över en kasse full med bilder. Olle lade entusiastiskt upp bilderna på sitt stambord och började titta. Han tog sedan hem bilderna och vi fick sedan tillbaka dem när vi återkom till Valla, nu med några anteckningar på baksidan. En Gentleman som sagt!

1958 gjorde Olle Andersson, Sören Nordin och Frances Bulwark med sin förstfödde Francesdotter ett bejublat och länge omtalat besök i dåtidens absolut populäraste TV program Stora Famnen med giganten Lennart Hyland. Eftersom det på den tiden endast fanns EN TV kanal (smaka på detta), och detta var det enda underhållningsprogrammet med olika gäster och med en sändningstid lördagskvällar kl.20 så stod Sverige stilla! Inte en katt var ute när detta program sändes på lördagskvällarna i TVns barndom. Jag minns att jag själv som nybliven travnörd och med massor av bilder på Sören och Frances på väggarna i pojkrummet, höll på att svimma av glädje när jag såg detta.

Ni kan själva se detta inslag i denna unika länk nedan! Mycke nöje!

Team Hultmans första V75 seger 2015 kom i årets första V75 start genom Diego M Boko som verkligen såg fin ut när han vann i lördags. Våran egen Queasy kom aldrig "in i loppet"från sitt dåliga läge med spår12 på 1640 m men kommer säkert igen Hedershästen.

Och hörrni..Glöm inte att rösta på våran egen Marre som Årets Häst! Ni hottar en länk om tävlingen på hemsidan..

 

 http://youtu.be/BGUy7TWm7zs klicka på länken och se ett stycke TV och Travhistoria!

Ha det bra!

/Flashen

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »